VIDEO. Deoarece nu au primit bani din Fondul de rezervă, primarii PMP vor merge la Ministerul Finanțelor pentru a cere direct fonduri pentru investițiile necesare

0
288

Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a precizat în cadrul unui interviu FocusPress că maximum două județe se pot autofinanța, de aceea localitățile au nevoie de fonduri de la nivel central. Primarii PMP nu au primit, însă, niciun leu din Fondul de rezervă bugetară, așa că aceștia vor merge la Ministerul Finanțelor pentru a cere banii necesari pentru investiții.

Deși PMP este al treilea partid politic ca număr de aleși locali în funcție, primarii PMP nu au primit vreun leu la ultima alocare de la centru, din Fondul de rezervă. Din păcate, acest lucru conduce la imposibilitatea acestora de a asigura cofinanțarea pentru unele proiecte europene.

„Unul dintre primari mi-a spus: «Să dăm la o parte că nu am primit finanțări la acest moment. Problema majoră este că nu avem cofinanțările pentru proiectele europene. Adică nu numai că nu dobândim fonduri suplimentare, dar și riscăm să le pierdem pe cele angajate prin fonduri europene». Și pot să vă spun, la nivel național, se repetă acest tip de atitudine în mai multe zone în care PMP are aleși locali.

Am avut un anume tip de reacție publică deja și vom continua să evaluăm ceea ce trebuie făcut. Un lucru foarte bun este că primarii PMP au anticipat această situație. Sigur, asta nu scuză Guvernul în nicio formă. Mă bucur de înțelepciunea lor politică și administrativă de a-și lua, acolo unde a fost posibil, măsurile de siguranță în așa fel încât să aibă finanțările în continuare. Strict tehnic, resursele în zone gestionate de primarii PMP sunt, în continuare, valabile. Repet, însă, acest lucru fără a scoate din cauză ceea ce a decis Guvernul Cîțu.

Mai ales că vorbim de un miliard, bani luați din Fondul de Rezervă, ceea ce este dincolo de lege în ceea ce privește acest fond de rezervă“, ne-a declarat Cristian Diaconescu, președintele PMP.

Acesta a susținut într-un interviu FocusPress că, oricare ar fi situația implementării Programului Național de Dezvoltare Locală până acum, autoritățile locale au nevoie de fonduri de la centru pentru investiții. Pentru că maximum două județe se pot autofinanța. Iar Guvernul are obligația să găsească instrumentele necesare astfel încât fondurile alocate să fie folosite fix pentru dezvoltarea comunităților.

„Până la sfârșitul anului vom face demersuri directe la Ministerul Finanțelor și la ministrul Finanțelor, pentru că mai urmează, la nivel național, încă 11 miliarde care trebuie alocate către comunitățile locale. De unde vor lua acei bani este problema Guvernului, dar nu putem neglija nevoile autorităților locale.

Au fost multe discuții în legătură cu PNDL, USR știind perfect că tot ceea ce înseamnă autoritate locală fură banii, PNL spunând că totul este ireproșabil și că nu există din acest punct de vedere niciun pericol. Ca de obicei, probabil adevărul este undeva la mijloc.

Trebuie să vă spun, însă, un lucru, o chestiune concretă care ne este imputabilă tuturor care am fost în politică, mai ales celor care am fost la guvernare: cam un județ jumătate, maxim două județe din România se pot autofinanța. În rest, toate au nevoie de o formă de alocare a fondurilor de la centru.

Deci, din acest punct de vedere, să păzim banii sau să avem acei oameni care sunt corecți și, în egală măsură, gospodari, dar ideea că la un moment dat să nu ajungă banii în teritoriu pentru că vor avea alte destinații decât cele corecte mi se pare un fel de acuzație care nu trebuie să aibă nicio legătură cu interesele și nevoile cetățenilor“, a explicat Diaconescu.

Președintele PMP a arătat că primarii vor merge la Ministerul Finanțelor cu proiectele pentru care au nevoie de fonduri de la centru, pentru a obține banii necesari.

„Așadar, în ceea ce privește alocările viitoare, vom merge direct la administrația centrală și vom discuta cu proiectele pe masă. Sper să fie primiți reprezentanții noștri. Vom discuta pe proiecte, cu ele în față, ce proiecte au primarii și de ce cer acei bani. Nu ca o chestiune politică sau ca o chestiune de principiu.

Interesant că au ales numele lui Anghel Saligny pentru acest PNDL. Pe vremea lui Anghel Saligny, de exemplu, trenurile mergeau cu mai mare viteză decât merg acum“, a concluzionat Cristian Diaconescu.

V.I.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.