Deși încă suntem în pandemie și Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării“ susține că au fost doar 35.000 de turiști în primele opt luni din acest an, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării și Consiliul Județean Tulcea contrazic această cifră. Concluzia AMDTDD la finalul sezonului estival deltaic este: 111.824 de turiști s-au bucurat de frumusețile Deltei.
Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării și Consiliul Județean Tulcea au organizat, la Gura Portiței, seminarul „Turismul Deltaic – liantul între valorile de patrimoniu ale Deltei Dunării“, ocazie cu care au fost prezentate concluziile sezonului estival deltaic din acest an și o nouă strategie de dezvoltare a activității turistice în rezervație.
Cu această ocazie, președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac, a ținut să puncteze faptul că până acum, în acest an, 111.824 de turiști au vizitat Delta Dunării, nu 35.000 cum a anunțat Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării“. Toți operatorii economici din Deltă au obligația să raporteze ARBDD, lunar, numărul de turiști, dar mulți nu o fac, chiar mai mult de 50% dintre ei, astfel că pentru a obține cifrele corecte aceștia trebuie contactați, altfel se lansează public informații care nu au nicio legătură cu realitatea.
„Este aberant să spui că Delta Dunării, în anul 2020, a avut doar 44.000 de turiști, în condițiile în care toată lumea a văzut că lucrurile au stat cu totul altfel. Apoi, absolut halucinant, că au fost 35.000 de turiști în 2021. Le sugerez celor care conduc ARBDD să iasă din birouri și să vadă ce se întâmplă cu adevărat în Deltă. Ceea ce mă mâhnește este faptul că deși ARBDD poate să coopereze cu cei direct implicați pentru a obține cifre și informații corect, nu o face.
Poate ne explică și nouă conducerea ARBDD cum se face că, în anul 2020, au fost eliberate 105.380 de permise de intrare în rezervație? La o raportare de 44.000 de turiști, restul unde s-au cazat? La negru? Asta induce, în mod eronat, ideea că turismul ilegal în Deltă a devenit exploziv, ceea ce nu are nicio legătură cu realitatea. În 2021, până în august, au fost eliberate 104.000 permise, iar ei spun că au fost puțin peste 30.000 de turiști. Unde sunt restul de 70.000?
Ca administrator al Rezervației ai o responsabilitate nu doar față de natură, ci și față de comunități. Nu poți să induci ideea unui turism ilegal sau a unei destinații turistice neatractive, câtă vreme nu depui un minimum efort să colectezi toate datele. Avem Institutul Național de Statistică, operatorii de turism și numărul de permise eliberate, trebuie să le folosești ca să estimezi numărul de turiști. Nu poți să arunci niște cifre la întâmplare, doar pentru că îți este lene să colectezi toate datele“, a declarat Cătălin Țibuleac în cadrul seminarului organizat în Satul de Vacanță de la Gura Portiței.
Același lucru l-au susținut și primarii prezenți la conferință: Eugen Ion (Jurilovca), Vitali Fenoghen (Sarichioi) și Silviu Rahău (Crișan), nemulțumiți, de asemenea, de activitatea ARBDD.
Astfel, potrivit cifrelor AMDTDD, în primele opt luni din acest an, în Delta Dunării au sosit mai mulți turiști decât în 2020, dar un pic mai puțini decât în 2019: 111.824 în 2021, 83.138 în 2020 și 125.181 în 2019. Comparativ, în 2021 s-a înregistrat o scădere de 10,67% a numărului de turiști, față de aceeași perioadă din 2019, dar o creștere de 34,5% față de aceeași perioadă din 2020.
Pe tot parcursul anului trecut, în Delta Dunării au ajuns 119.019 turiști, iar în 2019, 168.412.
Conform datelor AMDTDD, în Delta Dunării sunt 9.321 de locuri de cazare autorizate, iar în zona continental (uscată) a județului Tulcea, alte 3.084. Un total de 583 de structuri de cazare autorizate, cu 12.405 locuri de cazare.
Strategie nouă pentru Delta Dunării: „Dacă n-ar avea altă minune decât Delta Dunării și atunci ar putea revendica România de la toți îndrăgostiții de natură un pelerinaj care să le dezvăluie farmece necunoscute încă“ – Octavian Goga
În cadrul seminarului organizat în Satul de Vacanță de la Gura Portiței, președintele Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a prezentat și o nouă strategie de dezvoltare a activității turistice în rezervație „Delta pentru oameni – oameni pentru Deltă“. Aceasta vizează definirea, asumarea și promovarea conceptului Rezervația Biosferei Delta Dunării o destinație turistică fanion, turismul din zonă urmând să asigure îmbinarea celor trei valori de patrimoniu existente: cel natural (Delta este Patrimoniu mondial UNESCO, sit protejat și sit Natura 2000), cel cultural (tradiții, meșteșuguri și gastronomie locală) și patrimoniul economic, reprezentat de operatorii din turism, pescuit comercial și comunitățile locale.
Pentru aceasta, prin strategie se vor urmări digitalizarea destinației, integrarea turismului deltaic printre formele de turism recunoscute în România și creșterea nivelului de absorție a fondurilor europene destinate turismului. Pentru ca operaționalizarea acesteia să contribuie la creșterea calității vieții locuitorilor din rezervație, dar și la o mai bună conservare a patrimoniului natural.
Astfel, implementarea unor măsuri corespunzătoare va conduce la alinierii zonei la cele mai înalte standarde de protecție a patrimoniului natural, în echilibru cu dezvoltarea economică durabilă a comunităților și creșterea calității vieții locuitorilor.
Valentin ISPAS