VIDEO Dezbatere publică la Constanța pe tema amplasării unor noi statui

3
297

Primăria Constanța a organizat, joi, 1 septembrie, dezbaterea publică pe tema amplasării unor noi monumente în municipiul Constanța.

La eveniment au participat, printre alții, city managerul Constanței, Felicia Ovanesian, consilierul primarului Vergil Chițac, George Măndilă, Dorin Popescu, arhitectul șef, Dan Leu, directorul Bibliotecii Județene “I.N Roman”, Angelo Mitchievici, conf. univ. dr. Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Propunerile sunt următoarele:

  1. Împăratul Constantin cel Mare

Domnia lui Constantin a marcat o evoluţie interesantă a puterii imperiale. Epoca împăratului Constantin este epoca ascensiunii oficiale a creștinismului. Amplasamentul propus este situat pe strada Termele Romane, în vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic.

  1. Regele Carol I, în apropierea statuii ce o întruchipează pe Regina Elisabeta

De numele lui se leagă proiectul de dezvoltare a orașului, cele mai importante edificii pe care le are Constanța sunt din perioada acestuia: Hotelul Carol I (astăzi, Comandamentul Marinei Militare), Cazinoul, Moscheea Regală Carol I, Catedrala Ortodoxă, Palatul Regal, Pavilionul Reginei. Amplasamentul propus este situat în Parcul Cazinoului, în vecinătatea promenadei de pe faleză, pe latura de Vest a scărilor de acces dinspre intersecția bulevardului Regina Elisabeta cu strada Termele Romane, în ansamblu cu statuia Reginei Elisabeta.

  1. Regele Ferdinand, în vecinătatea Palatului Regal

Regele Ferdinand I, sau „Întregitorul de ţară”, a fost primul rege al tuturor românilor, suveranul sub domnia căruia s-a realizat Marea Unire din 1918, cel mai important act din istoria poporului român. Amplasamentul propus se află situat în interiorul spațiului verde cu perimetru triunghiular, determinat de bulevardul Tomis, strada Traian și strada Vasile Alecsandri.

  1. Remus Opreanu

A rămas în istorie ca primul prefect al județului Constanța cunoscut pentru faptul că a susținut interesele Dobrogei chiar și după încheierea mandatului, în calitate de parlamentar. Amplasamentul propus este situat pe strada Traian, în apropierea unei alei de acces către sediul Consiliului Județean Constanța.

  1. Cella Serghi, cât mai aproape de mare

Scriitoare reprezentativă pentru literatura interbelică și postbelică deopotrivă, dar și pentru scrisul feminin, Cella Serghi a introdus în memoria culturală românească spațiul dobrogean, cu precădere cel al Constanței natale și al Mangaliei. Amplasamentul propus este pe promenada falezei Cazinoului, în apropierea aripii de nord-vest a clădirii Cazinoului.

P.I.

3 COMENTARII

  1. Si pentru Mazare nu mai avem statuie ? Nu sunteti seriosi ,a distrus cat 10 primari si nimeni nu recunoaste ? Rusine baieti (si fetite)

  2. a accesat aproape UN MILIARD de euro si vioreii nostrii studiaza unde sa mai lipeasca o statuie. Asta de, preocupare, grea munca!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.