VIDEO. DGASPC Constanța implementează proiectul „Mai implicat! Mai integrat!”, pentru a oferi posibilitatea copiilor și tinerilor din centrele de plasament să aibă o viață de calitate

0
419

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța mai bifează un proiect și implementează „Mai implicat! Mai integrat!”, obiectiv cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (2014-2020) – Axa prioritară 4 Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Obiectivul general al proiectului constă în creşterea calităţii vieţii pentru 238 copii si tineri instituţionalizăţi şi din comunitate prin oferirea de servicii integrate (educare, consiliere, dezvoltare de abilităţi de viaţă independentă, formare profesională, alte terapii de recuperare) şi crearea de parteneriate, în scopul integrării socio-profesionale a acestora.

Pentru a accelera dezinstituţionalizarea si pentru a da posibilitatea copiilor și tinerilor din centrele de plasament să aibă o viață de calitate, este nevoie de sprijin suplimentar în vederea dezvoltării, pe de o parte, a serviciilor alternative la îngrijirea în instituţia clasică (case de tip familial, apartamente, extinderea rețelei de asistență maternală, etc), iar, pe de altă parte, a serviciilor comunitare (centre de zi, centre de zi de recuperare) destinate prevenirii separării copilului de părinţi şi reducerii numărului de copii care intră în instituţii.

Atena Fătu, managerul proiectului a vorbit pentru Focus Press despre acest proiect și cum dorește să fie implementat în mai multe UAT-uri din județul Constanța. În plus, spune că în cadrul proiectului au fost efectuate wokshopuri.

Proiectul “Mai implicat, mai integrat”, are ca obiectiv general creșterea calității vieții pentru 238 de copii și tineri instituționalizați și din comunitate prin oferirea de servicii integrate în scopul reintegrării acestora socio-profesional. Proiectul se adresează tuturor copiilor și tinerilor din județul Constanța. Este complementar la porurile pe care noi le avem în derulare pentru închiderea centrelor de plasament conform legislației în vigoare.

De aceea are mai multe componente, pe de-o parte avem ca și activități formarea a 110 tineri, atât fin centrele de tip familial care se vor deschide în cadrul porurilor, dar si din comunitate pentru reintegrarea socio-profesională mult mai ușoară a acestora. O altă activitate este formarea a 110 asistenți maternali pe care noi în cadrul acestui proiect îi formăm.

Mai avem un alt proiect în derulare, iar ei sunt angajați de către direcție și devin colegii noștri. Tot în cadrul acestui proiect ne-am propus că creăm sistem de colaborare mai bun u UAT-urile din teritoriu. Vom reactiva 15 structuri comunitare. Deja una s-a realizat. Vom încheia astfel 15 parteneriate cu UAT-urile din județul Constanța. Am avut ca avut ca țintă 15 caravane și până acum am realizat 13 dintre acestea. Vrem să oferim servicii cât mai bune copiilor din comunitate.

Vrem să avem instrumente prin care să prevenim introducerea copiilor în sistem, care urmează a fi instituționalizați și în același timp să accelerăm procesul de dezistituționalizare.

Cum spuneam, colegii mei au fost în caravane, inițial am țintit UAT-urile unde de deschid centrele de zi sau de tip familial și este vorba despre Medgidia, Mangalia Murfatlar, Lumina, acolo vom avea centre de zi, de recuperare și căsuțe e tip familial. Dar nu am mers doar acolo, ci am străbătut cumva tot județul, astfel încât să găsit colaboratori.” a declarat Atena Fătu, managerul proiectului.

Valoarea totală a proiectului este de 5.681.284,35 lei, din care 4.829.091,70 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 738.566,95 lei reprezintă contribuţia din bugetul naţional, 113.625,70 lei reprezintă contribuţia publică proprie.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.