VIDEO. Din ce în ce mai mulți români fac cursuri de sailing. Instructorul Ovidiu Drugan vorbește despre vacanțele pe yacht

0
98

Românii sunt tot mai pasionaţi de vacanţele pe yacht, iar cei care vor să fie singuri fac și cursuri de yachting în acest sens. Mulţi turişti aleg în ultima perioadă pachete de vacanţă pe yacht, tururi de tipul food&wine, participare la diferite evenimente, practicarea sporturilor de care nu dispun acasă cum ar fi canyoning, kayaking, kiteboarding, yachting, escalade, etc. Astfel, în contextul pandemiei cererile pentru astfel de vacanțe au crescut mai exact că pe yacht este asigurată distanțarea fizică.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen l-am avut invitat în cadrul unui interviu pe Ovidiu Drugan, unul dintre cei mai pasionați români de sailing. A făcut cunoștință cu marea încă de mic, tatăl său fiind o legendă în acest domeniu. Și-a deschis și o afacere în acest domeniu și are o școală de sailing unde îi învață pe alții cum să se descurce pe mare. Pandemia i-a resrâns și lui activitatea, trebuind să renunțe la regate și plimbări cu yachtul și la vacanțele pe mări și oceane străine.

Noi într-adevăr suntem pasionați de sailing, adică de mersul cu vele, dar de asemenea și alte sporturi nautice ce ne plac foarte mult și îi încurajăm pe oameni să le practice. Înainte de pandemie aveam un parcurs previzibil, adică în sezonul estival plecam pe mare. Pandemia a venit pe neașteptate și noi am crezut că dacă suntem sezonieri, ne va ajuta acest lucru pentru că speram ca vara să ia sfârșit. Din păcate, nu a fost așa și nu ne așteptam ca în 2021 în primăvară să fim în aceeași situație ca în 2020, însă acum avem speranțe pentru că a început vaccinarea populație. Am avut o scădere dramatică pe partea de turism nautic în România. Abia în luna septembrie a anului trecut oamenii au început să vină la yachting și am avut mai mult grupuri de persoane care se cunoșteau între ele ori făceau parte din aceeiași familie”, a precizat Ovidiu Drugan.

Pandemia a lovit cam toate domeniile de activitate, iar yachtingul nu a făcut excepție de la acest lucru pentru că românii au fost constrânși și nu au mai putut pleca în vacanțe.

În 2019, înainte de pandemie, reușisem să extindem sezonul undeva la opt, nouă luni pe an, iar anul trecut abia din luna iulie am simțit că intrăm în normalitate. De asemenea, am fost afectați pe partea de plecări pe mare mai ales plecările în Grecia. Adică noi organizam pe săptămână un anumit traseu înafară. Deobicei sâmbătă ajungeai în destinația dorită și timp de o săptămână făceai un circuit prin insule, prin golfuri, prin locuri interesante. Seara te opreai într-un loc pitoresc unde luai cina și apoi a doua zi o luai de la capăt. Toți care veneau în asemenea evenimente spuneau că sunt unele din cele mai frumoase vacanțe din viața loc. Un cost mediu pentru o săptămână este undeva la 500 de euro de persoană care include cazarea pe barcă și drumurile cu aceasta, nu include transportul până acolo”, a mai adăugat instructorul de sailing.

Dacă ieșirile pe mare au înregistrat o scădere, cursurile de sailing au fost pe un trend ascendent. Dacă în mod normal erau cam 200 de turiști pe an, în anul pandemie nu mai puțin de 300 de oameni au fost interesați de acest domeniu.

Școala de sailing, cursurile pe care noi le facem, a înregistrat o creștere în pandemie și asta se datorează cursurilor online. Adultul când stă în fața calculatorului este atent și vrea să învețe și cei care au făcut cursuri la noi au avut rezultate foarte bune, dacă nu mai bune decât dacă făceau un curs cu predare față în față. Dacă înainte aveam cam 200 de cursanți anul trecut au fost undeva la 300 de cursanți, ceea ce ne-a bucurat foarte mult, a mai adăugat Ovidiu Drugan.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.