VIDEO. Efectele „Codului Roșu“, în instanță! Avocatul Traian Bundă, despre proprietarii maşinilor distruse de copaci: „Pot fi despăgubiți“

0
217

Furtuna s-a dezlănțuit în weekend la malul mării și a făcut prăpăd. A fost „Cod Roșu” de vreme rea. Zeci de copaci au fost puși la pământ și mai multe acoperișuri au fost luate pe sus de vânt.

Dacă vă numărați printre constănțenii care au avut ghinionul să le cadă pe mașină un copac, trebuie să știți ce aveți de făcut pentru a obține despăgubirile necesare. Avocatul Traian Alexandru Bundă, din cadrul Baroului Constanța, ne-a explicat cum să procedăm pentru a fi despăgubiți, evident, dacă nu avem o asigurare CASCO.

Proprietarii maşinilor avariate de copaci aflați pe domeniul public şi în administrarea autorităţilor pot cere acestora plata unor sume de bani pentru a fi folosite pentru repararea vehiculelor. Astfel, chiar dacă nu au o asigurare CASCO, cei care îşi găsesc maşina avariată de căderea unui copac în timpul unei furtuni, de exemplu, pot cere autorităţilor locale plata amiabilă a despăgubirilor. Păgubiţii trebuie să facă obligatoriu câteva fotografii din cât mai multe unghiuri cu maşinile avariate, pentru că acestea vor fi utile în instanță, ne-a explicat avocatul Traian Alexandru Bundă.

„În situația în care am suferit o pagubă trebuie, în primul rând, să stabilim de la ce s-a produs acea pagubă. Există, în concret, două situații. Prima situație este cea în care copacii au căzut și au creat prejudicii mașinii, gardului sau casei, pentru că, din păcate, am văzut cu ochii mei cum copaci foarte mari au căzut peste clădiri. A doua situație este cea în care o bucată dintr-o clădire s-au din tencuiala clădirii a căzut peste mașini”, a declarat, pentru Focus Press, avocatul Traian Alexandru Bundă.

În prima situație, dacă un copac, care aparține domeniului public sau privat al administrației locale, a căzut și a creat o avarie unei clădiri, gard sau mașină, responsabilă este primăria să acopere acel prejudiciu, conform avocatului Bundă.

„Pentru acest lucru trebuie să ne îndreptăm către respectiva instituție pentru a solicita despăgubiri. Trebuie să facem o cerere în acest sens și să solicităm să acopere paguba. Bineînțeles, în funcție de pagubă și de obiectul care s-a deteriorat, trebuie să-l și evaluăm, să stabilim un preț de referință pentru stricăciunile produse și cam cu cât am vrea să ne despăgubească respectiva unitate teritorială administrativă. Și, în funcție de asta, vom face o cerere. Vom depune niște dovezi. Eu v-aș recomanda să faceți câteva fotografii, din mai multe unghiuri, să se vadă ce s-a întâmplat.

Dacă vorbim despre o parte dintr-o clădire care s-a deteriorat, responsabil de acea pagubă este în mod evident proprietarul locuinței respective. În cazul în care vorbim despre un bloc de locuințe, răspunde Asociația de Proprietari sau de Locatari”, susține avocatul Traian Alexandru Bundă. Ce avem de făcut ulterior pentru a putea fi despăgubiți? Mai multe informații despre acest subiect găsiți AICI.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.