Lucrările de extindere a plajelor din Eforie au fost stopate în toamna anului trecut, din cauza unei epave descoperite în Eforie Sud. Ministerul Culturii a avizat, în sfârșit, cercetarea arheologică a acesteia, după care poate fi finalizată înnisiparea.
La sfârșitul lunii octombrie 2022, descoperirea unei epave vechi, din lemn, în zona plajei din Eforie Sud, a blocat lucrările de reducere a eroziunii costiere desfășurate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.
Acestea au fost oprite, Ministerul Culturii avizând abia acum cercetarea arheologică a epavei aflate la 3-4 metria adâncime, care ar avea o vechime de aproximativ 200 de ani. Nava are aproximativ 20 de metri lungime și 4 metri lățime.
Astfel, lucrările de extindere a plajei pot continua, după împrejmuirea acesteia cu panouri metalice. Cel mai probabil, după finalizarea cercetării, epava va fi acoperită cu nisip.
Lucrările de reducere a eroziunii costiere, cu fonduri europene, în Eforie au început în anul 2021. Au fost construite șapte diguri, iar la final, probabil în iunie a.c., noile plaje vor avea o lățime cuprinsă între 100 și 140 de metri.
Valentin ISPAS
cetatea Stratonis la farul Tuzla. Nu a facut nimeni nici-o investigatie, in schimb mai mereu sunt sapaturi neautorizate si santuri de capre pe acolo. In Dobrogea se afla cele mai multe zone cu interes arheologic si avem cele mai putine descoperiri. Aici toate blocurile primesc descarcari arheologice pe banda. Priviti tumulii din Bulgaria, au pus pe harta Drumul Regilor Traci, au descoperit mormantul lui Dromihete, oare la noi in cei peste 4000de tumuli, o fi ceva???
Desfiintati facultate de arheologie daca nu va place meseria, domnilor.