VIDEO Exemplare de păstrugă și rechini găsite în plasele de pescuit ilegale recuperate din Marea Neagră de inspectorii ARBDD

0
240

Inspectorii ecologi din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării au desfășurat mai multe acțiuni specifice de control în sectorul maritim al RBDD pentru verificarea respectării prevederilor legale privind activitățile de pescuit comercial, cu accent pe protejarea speciilor prohibite la capturare.

În urma verificărilor au fost confiscate circa 400 m de unelte tip setcă monofilament și circa 300 m de unelte tip setcă fir textil cu mărimea ochiului între 40 și 100 mm, dimensiune interzisă a fi folosită în Marea Neagră conform Ordinului 1369/2018 privind caracteristicile tehnice și condițiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial.

Au fost găsite în plase și eliberate în mediul natural 4 exemplare de păstrugă precum și 2 exemplare de rechin. Unele exemplare erau vii, altele însă erau deja depreciate.

Plasele monofilament aduc un prejudiciu enorm resurselor biologice acvatice. Au o greutate mică, capacitate mare de reținere a peștelui și sunt utilizate în pescuitul ilegal pentru că la instalarea în apă devin capcane aproape invizibile. Efectul lor negativ este accentuat de descompunerea foarte lentă în cazul abandonării în apă, comparativ cu plasele de pescuit clasice confecționate din materiale naturale biodegradabile.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.