VIDEO. Florin Goidea, directorul CN APMC, despre preluarea Portului Turistic Tomis de către Primăria Constanța: „Este normal ca municipalitatea să aibă un astfel de port turistic, însă îl va prelua cu tot cu chiriași”

0
715

Florin Goidea, directorul general al CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a vorbit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Focus Press despre inițiativa Primăriei Constanța de a prelua Portul Turistic Tomis. Acesta este de părere că este un demers absolut normal, însă trebuie să existe un parteneriat între municipalitate și Administrația Portului.

Mai mult decât atât directorul CN APMC, Florin Goidea a specificat clar faptul că în Portul Turistic Tomis încă există chiriași ce au contract până în 2024, astfel municipalitatea ar prelua și chiriașii.  Precizăm faptul că societatea Tomis Marina Management SRL a concesionat încă din anul 2004 Portul Turistic Tomis.

Menționăm totuși că firmei Tomis Marina Management SRL i-a expirat contractul cu CNAPM a expirat în iunie a anului curent. Ulterior procesului intentat împotriva CN APMC, firma a câștigat procesul la Curtea de Arbitraj pentru prelungirea contractului în vederea exploatării Portului. CNAPM a contestat decizia pentru că banii încasați din chiria Portului Turistic Tomis sunt îndeajuns, suma fiind prea mică.

„Nu aș vrea să intru în prea multe detalii legat de chiriași. Suntem în litigiu cu Tomis Marina și nu aș vrea să influențăm cumva prin declarațiile mele, ori să fie folosite în context. Ei sunt chiriași, eu trebuie să semnez contract cu ei până în 2024, au dreptul să stea acolo, în conformitate cu licitația, caietul de sarcini. Eu au dreptul să stea până în 2024.  Legat de Primăria municipiului Constanța și de faptul că municipalitatea ar vrea să preia Portul Turistic Tomis, dacă îl vor prelua, îl vor prelua cu chiriași cu tot, până în 2024. Nu pot fi scoși de acolo, au un contract comercial. Clauzele sunt foarte clare. Tomis Marina a plătit, până în prezent, partea lor din contract, acum suntem în litigii ce trebuie rezolvate. Acum, ei trebuie să plătească niște grile foarte clare. Consiliul Concurenței merge pe niște criterii foarte clare despre cum trebuie închiriat pământul. A trecut timpul, scadența a ajuns la mine”, a precizat Florin Goidea.

Legat de faptul că Primăria municipiului Constanța intenționează să preia Portul Turistic Tomis, directorul CN APMC, Florin Goidea a declarat că acest demers este unul absolut normal din punctul său de vedere. Însă, ar trebui să existe un parteneriat între municipalitate și Administrația Portului pentru că exista diguri și cheuri în zonă, ce se află în proprietatea statului, astfel ar fi trebui ca Primăria și CN APMC să se „îmbine” pentru o mai bună administrare a Portului Turistic Tomis.

Municipalitatea a început deja demersurile pentru preluarea Portului Turistic Tomis, în sensul că, la începutul lunii iunie a.c., consilierii locali municipali constănțeni au votat în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal proiectul de hotărâre prin care municipalitatea să preia Portul Turistic Tomis.

Potrivit primăriei, se dorește acest lucru pentru că  odată cu reabilitarea Zonei Peninsulare să se reabiliteze și Portul Turistic Tomis ce nu a cunoscut vreo intervenție de modernizare de foarte mulți ani. Portul Tomis face parte din domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii fiind inclus în HG nr 1705 din 2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al Statului:

 „Însă, ca să vă răspund la întrebare, primăria poate să preia Portul Turistic Tomis, și după părerea mea, găsesc că este normal ca municipalitatea să aibă un astfel de port turistic. Problema este că trebuie îmbinat între primărie și Administrația Portului. De ce? Acolo sunt și diguri, sunt și cheuri care sunt proprietatea statului și care necesită buget pentru a fi întreținute. Deci, banii încasați din chiriile de acolo nu pot acoperii cheltuielile pe care le suportă statul când vine vorba de diguri, sunt mari, sau cu dragajul de întreținere. Trebuie să existe o implicare a Administrației Portului Constanța și a Primăriei Constanța în viața socială, trebuie să fim alături de Constanța. Din bugetul portului, spre exemplu, să sponsorizăm spitalele din municipiu, eu mă gândesc la un parteneriat durabil. Nevoile comunității primează. Astfel de sponsorizări au avut loc și mai urmează”, a completta Florin Goidea.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.