VIDEO. Florin Goidea, directorul CN APMC: “Portul Constanţa trebuie să aibă o zonă industrială, cum au toate porturile mari cu care ne comparăm”

0
199

Directorul general al CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, Florin Goidea, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Focus Press, despre investiţiile companiei, despre traficul de mărfuri, care se prefigurează a fi în creştere comparativ cu anul trecut, despre Portul turistic Tomis, dar şi despre susţinerea unităţilor medicale din Constanţa. CN APMC face donaţii pentru spitalele constănţene, iar tot ca dovadă a implicării în viaţa comunităţii, compania susţine proiectul echipei de fotbal Farul.

În privinţa proiectelor, Goidea a menţionat finalizarea proiectului de investiție „Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creșterii adâncimilor șenalelor și bazinelor și a siguranței navigației în Portul Constanța”. Proiectul a fost realizat prin execuția a două obiective: -Obiectivul 1 – Dragaje – au fost prevăzute 17 zone pentru a aduce adâncimile la cota de proiectare pe o suprafață de 1.815.655,80 mp. S-au realizat lucrări de dragaj de adâncire la șenalul de acces către portul de lucru și la bazinul portului de lucru propriu-zis (de la -7 metri la -9 metri) pe o suprafață de 371.456,20 mp. Recepția la terminarea lucrărilor la acest obiectiv s-a realizat la data de 04.12.2020 -Obiectivul 2 – Lucrări aferente cheurilor din Portul de Lucru. Recepția la terminarea lucrărilor la Obiectivul 2 – Lucrări aferente cheurilor din Portul de Lucru, a avut loc pe data de 11 octombrie 2021, cu aceasta finalizându-se toate lucrările proiectului. Obiectivul principal urmărit de CN APM SA Constanța este îmbunătățirea condițiilor de navigație în interiorul portului Constanța, prin dezvoltarea infrastructurii. Prin finalizarea acestei investiții, se îmbunătățesc considerabil condițiile oferite de portul Constanța în comparație cu celelalte porturi din bazinul Mării Negre, ceea ce poate duce la o creștere considerabilă a traficului de mărfuri realizat cu nave de capacitate mare.

Traficul de mărfuri înregistrat de la începutul anului în porturile maritime românești se menține în creștere, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, având toate premisele să atingă un nou record, a mai precizat Florin Goidea în cadrul interviului.

“Portul Constanţa trebuie să aibă o zonă industrială, cum au toate porturile mari cu care ne comparăm. Anvers este port cu cea mai mare industrie chimică, Rotterdam, Hamburg – porturile de referinţă. De aceea, şi Portul Constanţa trebuie să aibă. De ce este gândirea mea aşa? Portul Constanţa a fost programat pentru 100-120 de milioane de tone (de mărfuri). El, în cel mai bun an a făcut 66 de milioane de tone, în 2019. Deci, 55% capacitate, 60. Tot mai există 40% capacitate care poate fi asimilată – mărfuri să fie! Putem să facem dane până în Mangalia, dar hai să facem şi altceva. Iar prin construcţia mollurilor 3 şi 4, ori cu bani de la comunitatea europeană, ori prin parteneriat public-privat, se creează oportunitatea să se producă aici şi să se plece de aici direct pe mare, cu produsul finit. Sau, în zonele din Portul Constanţa care au mai rămas libere, să reuşim să aducem aici investitori mari, care să producă ceva”, a declarat Florin Goidea.

“Portul nu poate fi vândut”

În privinţa aşa-zisei vânzări a Portului Constanţa, prin listarea acţiunilor a bursă, Goidea a comentat: “Portul nu poate fi vândut. El este şi autoritate, este şi societate comercială. Întâi şi întâi, ca să îl ridici la bursă şi să faci ceva, trebuie să le separi pe cele două, autoritatea de societatea comercială. Nu poţi să te duci la bursă decât cu societatea comercială. Vedeţi vds., porturile, administraţia Portului Constanţa, este o companie foarte stabilă din punct de vedere financiar. Normal că vrei acţiuni la o asemenea companie. Dar nu se vinde nimic. (…) Toţi operatorii din port sunt privaţi. Dacă vrea cineva, vine şi cumpără o companie şi dintr-o dată a pus piciorul în port (…)”

Un alt subiect s-a referit la Portul turistic Tomis, obiectiv despre care Goidea spune că ar fi normal să fie preluat de către Primăria Constanţa. Însă, a punctat Goidea, chiriaşii din Portul turistic au în continuare contract valabil până în 2024.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.