Dumitru Caragheorghe, liderul consilierilor locali constănțeni din partea USR a acordat un interviu ziarului Focus Press, în care a vorbit despre proiectele de hotărâre supuse votului în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local Municipal de miercuri, 13 octombrie a.c.
Precizăm că a fost votat proiectul de hotărâre ce vizează aprobarea prețului local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL în municipiul Constanța începând cu data de 1 septembrie a.c., dar și proiectul de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL și a subvenției unitare acordată populației pentru perioada 1 noiembrie a.c. -31 martie 2022 în municipiul Constanța.
Proiectul ce vizează noul preț local al gigacaloriei de 1.034 de lei a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 8 împotrivă. Pe de altă parte, proiectul de hotărâre privind preţul local pentru populație al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL și a subvenției unitare acordată populației a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 8 abțineri. Astfel, prețul gigacalorie pentru constănțeni este de 250 de lei.
Referitor la votul consilierilor locali USR, Dumitru Caragheorghe a punctat următoarele, în cadrul interviului:
„Este un proiect ce a intrat pentru a treia oară pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local Municipal, trebuie spus din capul locului faptul că timp de o lună de zile au tot existat discuții și păreri pro și contra vis-a-vis de tot ceea ce înseamnă tarife atât la nivelul prezentat de 1.034 de lei, cât și de tariful la consumator și anume subvenția care este susținută de către primărie. Am ajuns astfel la un comun acord, în ședința extraordinară, în urma tuturor acestor discuții și am agreat faptul că trebuie să aprobăm acest tarif, cu care de altfel nu aveam noi la USR o problemă, tariful la distribuție de 1.034 de lei pe gigacalorie. Tariful subvenționat rămâne la nivelul 250 de lei în baza unor argumente clare. În ceea ce privește tariful de 1.034 de lei trebuie să înțelegem că rețeaua locală de termoficare nu a beneficiat de investiții timp de 40-50 de ani. La acest moment sunt pierderi foarte mari de agent termic, astfel încât, de unde pleacă agentul termic și până la consumator sunt pierderi imense. Fundamentarea acestui tarif este majoritar, nu total, dat de aceste pierderi. Aceste pierderi, teoretic nu pot fi impuse. Pe de altă parte este o realitate a faptului că în anii anteriori s-au ascuns aceste pierderi sau au fost închise în cheltuieli în firma de termoficare RADET, nu erau susținute de nimeni, nu și le asuma nimeni, astfel s-au acumulat pierderi la compania RADET și a intrat în procedură de insolvență, ulterior în procedură de faliment. Ultimul tarif aprobat era la nivelul de aproximativ 580 de lei. S-a reanalizat situația, există și o voință politică și s-a constatat faptul că, de fapt, tariful este undeva la 1.034 de lei. Noi nu știm dacă este tariful fix acesta, ni s-a comunicat că acesta este tariful, în speță RADET. Am avut dubii vis-a-vis de seriozitatea acestui tarif și am cerut să se recalculeze și în final tot acest tarif a reieșit. Totodată, ni s-a spus că 1.034 de lei nu conține acest impact de creșteri al prețurilor la utilități, dar el este calculat la nivelul lunilor iunie, iulie, deci el nu conține creșteri de tarife, câtă vreme tariful standard este calculat la aceleași tarife la utilități din perioada anterioară, este corect ca nici tariful transmis către consumatori să nu influențat”.
În ceea ce privește noua societate de termoficare înființată la data de 1 septembrie a.c., acesta a punctat faptul că Termoficare Constanța SRL nu trebuie să înregistreze foarte multe cheltuieli pentru a putea fi eligibilă în a atrage acele fonduri europene :
„Pentru a putea atrage fonduri europene este nevoie de o nouă societate, adică Termoficare Constanța SRL. Trebuie să aibă aprobat un tarif care să-i permită să nu mai înregistreze cheltuieli, pentru că dacă e așa compania nu mai este eligibilă pentru fonduri europene. Este prioritar pentru Constanța să atragem aceste fonduri. În această lună, până la sfârșit trebuie semnat contractul pentru a începe prima fază de implementare a schimbării conductelor pe anumite tronsoane.”
Legat de posibile nereguli și prețul agentului termic, consilierii USR au dubii în continuare, tocmai din acest motiv au reușit să „îl convingă” pe primarul Constanței Vergil Chițac că este absolut nevoie de un audit intern, ce se va realiza în perioada următoare. Tot acesta spune că au solicitat, încă din luna noiembrie a anului trecut, astfel de acțiuni în toate instituțiile subordonare Primăriei municipiului Constanța.
„Noi am solicitat un audit intern la acea instituție și nu numai, ci în toate instituțiile subordonate primăriei, încă din noiembrie anul trecut. Avem chiar în programul nostru de guvernare acest lucru. Ideea este că la acest moment, în urma discuțiilor pe care le-am avut, plus o decizie suplimentară față de ce a apărut pe ordinea de zi, să se materializeze foarte curând un audit intern în cadrul instituției RADET vis-a-vis de audit organizațional, dar și intern care să ne clarifice că prețul este real, cel de 1.034 de lei. Se fac verificări la acest moment să vedem dacă se poate face printr-o decizie de primar sau trebuie un HCL al Consiliul Local”.
Observăm o „conciliere” între partidele aflate la guvernarea locală, iar aceasta pentru că pe ordinea de zi a ședinței extraordinare au fost introduse două proiecte inițiate de grupul consilierilor USR, anume: proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri pentru implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul municipiului Constanța, ini’iat de USR. Proiectul a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 8 împotrivă.
”Legat de proiectul de bugetare participativă, plafonul este limitat prin lege, între 5-10% din bugetul local. Dacă bugetul de investiții este generos, ci procentul va fi unul generos. Proiectul de hotărâre legat de bugetarea participativă intră în vigoare la începutul anului 2022. Cu siguranță va fi un succes real și oamenii să vină cu diverse propuneri și proiecte în diferite zone și cartiere ale orașului”, a spus Caragheorghe.
Tot în cadrul interviului, Dumitru Caragheorghe a vorbit și despre un alt proiect inițiat de grupul consilierilor USR, cel legat de echipamentele sportive ce vor fi amplasate în parcurile din municipiul Constanța.
Pentru declarații complete vă invităm să urmăriți interviul VIDEO, în care consilierul local municipal USR, Dumitru Caragheorge a mai vorbit și despre nominalizare lui Dacian Cioloș pentru funcţia de premier.
Loredana MIHAI
Citește și: