Consilierii locali constănțeni au fost convocați în ședință extraordinară miercuri, 13 octombrie a.c., ora 12.00. Ordinea de zi conține zece proiecte de hotărâre.
Ședința Consiliul Local Municipal Constanța este condusă de alesul local Costin Avătavului. Sunt prezenți toți cei 27 de consilieri.
Ordinea de zi:
1. Proiect de hotărâre privind aprobarea prețului local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL în municipiul Constanța începând cu data de 01.09.2021. Iniţiator: primar Vergil Chițac
Grupul consilierilor locali PSD va vota împotriva acestui proiect de hotărâre. Liderul acestuia, Costin Răsăuțeanu, susține că acest tarif trebuie modificat după o posibilă plafonare a prețurilor la energia electrică și gaze.
Liderul grupului consilierilor locali USR, Dumitru Caragheorghe, susține că această solicitare este deplasată deoarece prețul propus, de 1.034 de lei, nu include majorarea prețurilor la gaze și energie electrică, ci doar pierderile din rețeaua de transport a agentului termic.
Totuși, Răsăuțeanu atrage atenția că dacă acum prețul local al gigacaloriei va fi majorat, din cauza pierderilor, acesta va mai fi majorat o dată, cu creșterea prețurilor la gaze naturale și energia electrică.
Liderul consilierilor locali PNL, viceprimarul Ionuț Rusu, explică faptul că noul preț votat este cel real, ascuns de fostele administrații locale, banii urmând a se duce direct în pământ, pentru acoperirea pierderilor, din cauza faptului că fostele administrații nu au modernizat rețeaua de transport a agentului termic.
Proiectul a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 8 împotrivă.
Astfel, noul preț local al gigacaloriei este de 1.034 de lei.
2. Proiect de hotărâre privind modificarea art. 7.5 din Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului Constanța nr. 116750/10.06.2021 aprobat prin HCL nr. 49/26.02.2021. Iniţiator: primar Vergil Chițac
Proiectul a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 8 împotrivă.
3. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL și a subvenției unitare acordată populației pentru perioada 01.11.2021-31.03.2022, în municipiul Constanța. Iniţiator: primar Vergil Chițac
Consilierii locali PSD solicită ca prețul pentru populație să fie de 230 de lei, nu de 250 de lei. „Trebuie să ne gândim la oameni, nu la cifre. Pentru că această explozie de prețuri în lanț influențează constănțenii, care vor avea o povară de a plăti costurile la energie, întreținere și pentru produsele de bază, cel puțin. Acest preț va ajuta familiile să își drămuiască mai bine banii, care și așa nu le ajung“, susține Costin Răsăuțeanu.
„Este de necrezut acest populism deșănțat al PSD. Păi când ați condus de ce nu ați propus prețul de 230 de lei, doar puteați, aveați majoritate. Dacă propuneam prețul de 230 de lei, PSD cerea 299,99 lei. Numai pentru un populism rușinos“, i-a răspuns Ionuț Rusu.
Costin Răsăuțeanu a atras atenția că nu se pot compara situația actuală cu cea din urmă cu doi-trei ani, pentru că acum au crescut prețurile la energia electrică, gaze și alimente, de aceea este nevoie de micșorarea prețurilor la 230 de lei.
Intervine și primarul Vergil Chițac care explică faptul că a renunțat la solicitarea de a mări prețul gigacaloriei la 300 de lei se datorează faptului că a primit din partea Guvernului sume mai mari pentru termie, 10 milioane de lei, și ține să sublinieze că diferența de la 250 de lei la 1.304 de lei este subvenționată de Primărie. Și că în alte orașe din țară prețul gigacaloriei pentru populație este mult mai mare decât 250 de lei.
Amendamentul nu a fost adoptat, obținând doar 8 voturi pentru, 17 împotrivă și 2 abțineri.
Proiectul de hotărâre, fără amendament, a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 8 abțineri.
Astfel, prețul gigacalorie pentru constănțeni este de 250 de lei.
4. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate „Reabilitarea rețelelor de termoficare din municipiul Constanța – etapa III” și a indicatorilor tehnico-economici aferenți investiției propuse. Iniţiator: primar Vergil Chițac
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 27 de voturi pentru.
5. Proiect de hotărâre pentru aprobarea planului anual de evoluție al tarifelor, corespunzător documentației tehnico-economice aprobate Studiu de fezabilitate „Reabilitarea rețelelor de termoficare din municipiul Constanța – etapa III”, pentru perioada 2021-2040. Iniţiator: primar Vergil Chițac
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 27 de voturi pentru.
6. Proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Complex sportiv Constanța”. Iniţiator: primar Vergil Chițac
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 26 de voturi pentru.
7. Proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 98/2019 privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona Bd. 1 Mai – Șoseaua Mangaliei”. Inițiator: primar Vergil Chițac
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 27 de voturi pentru.
8. Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri pentru implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul municipiului Constanța. Inițiatori: grup consilieri USR-PLUS
Liderul grupului consilierilor locali PSD, Costin Răsăuțeanu, subliniază că acest proiect a fost reintrodus pe ordinea de zi a unei ședințe a Consiliului Local acum că aleșii locali PNL și USR s-au împăcat la nivel local. Acesta cere explicații cu privire la motivarea sumei derizorii de doar 5 milioane de lei alocate bugetului participativ, de ce nu s-a organizat o consultare publică, pe ce studii s-au bazat consilierii USR.
Dumitru Caragheorghe, liderul grupului consilierilor locali USR, reamintește că proiectul de hotărâre privind bugetul participativ a fost propus Consiliului Local Constanța încă din 2018, dar vechea administrație locală nici măcar nu l-a introdus pe ordinea de zi. Astfel, acesta îl acuză pe Costin Răsăuțeanu, fost viceprimar, de demagogie și ipocrizie.
A intervenit și primarul Vergil Chițac care explică faptul că de undeva trebuie să începem și că provocarea nu este suma, ci cum vor fi angajate și încurajate comunitățile să propună proiecte pentru cei 5 milioane de lei, deocamdată. Pentru că este nevoie de această descentralizare deoarece cetățenii știu cel mai bine ce probleme au în cartierele în care locuiesc.
Edilul-șef amintește și că dacă va fi aprobat acest proiect de hotărâre și vor exista mai multe proiecte depuse de constănțeni, ce sunt necesare pentru dezvoltarea municipiului, se poate propune o modificare a hotărârii Consiliului Local și o rectificare bugetară.
Proiectul a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 8 împotrivă.
9. Proiect de hotărâre privind aprobarea necesității și oportunității amplasării de echipamente pentru exerciții fizice, inclusiv de tip calisthenics, în parcurile din municipiul Constanța, domeniul public al acestuia. Inițiator: consilier Florin-Cătălin Iacob
Costin Răsăuțeanu reamintește că aleșii locali PSD consideră că nu era necesar un astfel de proiect de hotărâre, ci că era de ajuns un referat și o achiziție a Primăriei pentru aceste echipamente.
Dumitru Caragheorghe reamintește și el că au fost propuse și adoptate proiecte de hotărâre pentru achiziționarea de ceasuri stradale și pentru aleea celebrității Walk of Fame. Acesta susține că este nevoie de un proiect de hotărâre pentru aceste echipamente astfel încât să poată fi depus și un proiect pentru achiziționarea lor cu fonduri europene, dacă va exista această posibilitate.
Proiectul a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 8 împotrivă.
10. Proiect de hotărâre privind dezmembrarea (apartamentarea) și ieșirea din indiviziune a imobilului situat în municipiul Constanța, str. General Manu nr. 32, în vederea înscrierii în cartea funciară. Iniţiator: primar Vergil Chițac
Proiectul a fost adoptat cu 27 de voturi pentru.
V.I.
Citește și: