VIDEO. Focus COOLtural: „Nu numai Constantinescu și Mazăre sunt de vină că au distrus teatrele din Constanța“

0
343

Pentru a da emoție momentului de sărbătoare, Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie a.c. Focus Press a lansat o nouă rubrică, FOCUS COOLtural! Artele și oamenii de cultură s-au întâlnit în cadrul a trei interviuri inedite, cu Liviu Manolache, Daniela Țurcanu Caruțiu, Alina Cristea și Bogdan Papacostea. Maestrul Manolache a vorbit despre salvarea culturală a orașului și are și un mesaj pentru noile administrații locală și județeană.

„Cultura nu trebuie uitată! Cultura o avem și trebuie să o avem în suflet. Cine o are! Cine nu o are, nu există!

Suntem în criză, chiar și în una morală. Suntem într-un moment delicat al existenței noastre și ne salvăm prin elementul cultural pe care îl avem în noi. Dacă luați din Antichitate până în prezent, toate popoarele care au avut dezvoltare și care au avut ceva de spus pe lumea aceasta, toate s-au bazat pe elementul cultural și elementul de unitate. Doar așa avem liniștea existenței noastre! Frumusețea depinde de noi. Zâmbetul ne aduce fericirea de care avem atâta nevoie. Încrâncenarea pe care o vedem zi de zi, ne îmbolnăvește“, spune Liviu Manolache.

Actorul, regizorul și compozitorul consideră că vom trece peste această perioadă dificilă sănătoși în toate sensurile doar cu ajutorul culturii. Doar aceasta ne liniștește și ne readuce zâmbetul pe față.

„Trebuie să trecem și peste această perioadă, așa cum istoria culturii a trecut peste perioade foarte grele, de la Inchiziție până la momente în care actorii erau arși pe rug, considerați vrăjitori, la perioada comunistă, când actorii nu erau batjocoriți, ba dimpotrivă erau considerați eroi, dar niște eroi care pătimeau, și până la aceste vremuri, în care actorii sunt sau nu sunt. Acum suntem cu mască, mâine o să fim fără mască, probabil. Este o metaforă, evident.

Mai ales acum avem nevoie de cultură. Este singura salvare. Când mă simt rău și citesc câteva versuri frumoase, îmi găsesc suportul. Când mă simt rău și ascult o muzică ce îmi face plăcere, mă liniștește și îmi face bine. Păi acum avem nevoie mai mult ca oricând de cultură. Cultura te ajută să treci peste perioade dificile“, ne încurajează maestrul Manolache.

„Cultura constănțeană consider că, la momentul actual, este într-o zonă mediocră“

Din păcate, Constanța a devenit un oraș mediocru, mai ales din punct de vedere al cultural. Dar municipiul de la malul mării încă are valori, așa că liderii politici ar trebui să se înconjoare de specialiști, pentru a îmbunătăți cu adevărat lucrurile 

Din punctul de vedere al actorului Liviu Manolache, „fără o cultură, un popor nu există. Dacă un oraș nu-și are propria cultură, el nu există. El nu reprezintă un centru, o forță, un pilon pe care poți să îl arăți pe hartă și să te mândrești cu el, este doar o trecere, o trecere printr-un spațiu.

Constanța a fost un pilon al culturii naționale, cu greu s-a format pentru că este un oraș cu o populație eterogenă, cu o fluctuație foarte mare a numărului de cetățeni, dar Constanța reușise într-un anume timp să ajungă la o formă culturală în care aceste forme de expresie multiple ale culturii erau desăvârșite prin diverse și în diverse spații, pentru publicul din întreaga țară, mai ales vara, evident.

Din păcate, acum Constanța este într-o cădere publică, poate într-o ușoară revenire, dar toate acestea nu depind numai de noi, artiștii, care ne dorim foarte mult să jucăm teatru, să cântăm, să avem instrumentiști, să sculptăm, să facem pictură, să scriem, să dansăm. Depinde și de dumneavoastră să vă doriți ca orașul în care locuiți să aibă formă, conținut, ideea și demnitate.

Constanța a avut, are și sper să mai aibă valori. Valorile trebuie nu ținute în puf, că ele nu au nevoie de puf, au nevoie de spațiul în care să se manifeste și să dea constănțenilor bucuria de a exista.  

Cultura constănțeană consider că, la momentul actual, este într-o zonă mediocră, în raport și cu alte orașe din țară. Toată clasa politică ce trece prin diverse spații în conducerea acestui oraș / județ, ar trebui să stea să asculte specialiști. De specialiști au nevoie peste tot“.

 „Noi, oamenii de cultură, am greșit foarte mult“

Orașul Constanța a pierdut multe instituții de cultură de-a lungul anilor, desființate de administrațiile locală și județeană. Dar vina o împart și oamenii de cultură, care nu au luat atitudine la momentul respectiv. Însă e clar că artiștii nu mai sunt de mult respectați de politicienii constănțeni.

„Noi, oamenii de cultură, am greșit foarte mult. Faptul că am ajuns ca orașul Constanța să piardă patru instituții care îi dădeau valoare acestui oraș, verticalitate, este din cauza noastră. Și noi suntem de vină. Nu numai Constantinescu și Mazăre sunt de vină că au distrus teatrele din Constanța, nu. Vina pleacă, în primul rând, din interiorul instituțiilor, unde sunt oportuniști, oameni care vor să se cațăre, să ajungă sus sau să se răzbune. Și răul este colectiv. Iar suferința pentru mulți dintre noi au rămas.

Pot să vă spun pe degetele de la o mână, de câte ori au venit reprezentanții celor în subordinea cărora suntem, de câte ori au venit să vadă premierele teatrului. Să vadă măcar pe ce dau banii! Nu îi interesează. Lipsa de respect față de mine, ca individ care sunt pe scenă, este, de fapt, lipsa de respect față de cetățenii orașului. De aceea avem cele mai murdare săli din întreaga Românie. La noi mizeria este desăvârșită.

Am stat 42 de ani pe scena de la Constanța pentru că am iubit marea, pentru că am iubit spațiul și pentru că mi-am iubit meseria“, a mai spus mâhnit Liviu Manolache.

„E adevărat nu pot să schimbi lucrurile de azi pe mâine, dar sunt circumspect“

Actorul susține realizarea Strategiei Culturale a Municipiului, dar atrage atenția că la aceasta trebuie să contribuie oameni de cultură care au făcut ceva pentru oraș până acum, nu cei care doar au o diplomă. Și este nevoie de o Direcție de Cultură în Primăria Constanța, care să răspundă nevoilor municipiului.

„Constanța are nevoie de o strategie cultură pe termen mediu și lung, pe care nu o poate face decât un grup de oameni de cultură. Dar un grup de oameni de cultură care au făcut ceva în viața lor, care au făcut ceva pentru acest oraș. Nu oricine care are o diplomă. Iar această strategie se face și cu tineri. Pentru că eu nu o fac pentru mine, ci pentru cel care vine să privească în viitor. Cum facem ca orașul Constanța să se trezească într-o realitate normală, în care cultura să se lipească de turism, de imaginea orașului și să îl dezvolte.

Deci dacă Primăria Constanța își dorește să facă o strategie pe termen mediu și lung, din marasmul în care suntem, în primul rând nu trebuie să repare, trebuie să aducă întâi orașul la o normalitate. Normalitatea este, în primul rând, înființarea unei Direcții de Cultură, care să răspundă nevoilor pe termen mediu ale orașului. Iar acestea nu înseamnă să faci festivalul de mici în Piața Ovidiu, care s-a împuțit și pute. Acolo este un spațiu istoric, ce cauți tu să faci așa ceva? Că distrăm poporul. Iarăși, o minciună. Nu distrăm, aveau ei nevoie să ne mintă și să ne dea un surogat, pe banii noștri, că era scump ce se vindea acolo.

Deci avem nevoie de strategii care să dezvolte orașul într-o viziune corectă și acestea nu pot fi făcute decât de oameni de cultură, care să fie sprijiniți de oamenii politici și de oamenii din turism și din alte domenii care pot da valoare orașului. Împreună putem să ducem orașul la demnitatea de care are nevoie și pe care ne-o dorim.

Cu evenimente surogat în care aruncăm bani cu lopata, nu se poate. De exemplu, pe scena din Piața Ovidiu cântau, anii trecuți, multe vedete pe zeci de mii de euro, iar vizavi este Mozaicul și Muzeul de Istorie, care se degradează pe zi ce trece, șad în mizerie. Deci noi aruncăm banii pe panaramă, în loc întâi să dăm banii să reparăm istoria, adevărul existenței noastre și apoi ne putem distra, dar fără să distrugem“, a explicat Manolache.

Actorul constănțean speră că noua administrația va schimba în bine viața culturală a orașului, dar e circumspect. Pentru că lucrurile sunt înțelese greu de noii politicieni de la putere, care trebuie să conștientizeze, întâi, că muncesc pentru noi, locuitorii.  

„Sper că acum, având o nouă administrație locală, lucrurile se vor schimba. Dar mi-e teamă că lucrurile merg greu, sunt înțelese destul de greu. Noua conducere de la Primăria Constanțași  de la Consiliul Județean Constanța, noua clasă politică ce a venit să preia frâiele acestor două spații dobrogene, mi-e teamă că nu are încredere în ea, ori nu știe cum să abordeze lucrurile, ori îi este teamă de a apăsa pe butoanele care deranjează și care au făcut cel mai mult rău și care sunt legate într-un lanț. Ei ar trebui să aibă verticalitate! În primul rând ar trebuie să conștientizeze că ei muncesc pentru noi și nu noi pentru ei. Noi, ca actori muncim pentru public și pentru oraș, și pentru frumusețea existenței și mândria lui.

Ei, care sunt în politică pentru că asta au vrut și și-au dorit, trebuie să muncească pentru noi, ca noi să o ducem bine, nu în sensul că să ni se umple buzunarele cu bani, ci să trăim într-un oraș curat, civilizat, cu elemente de cultură, cu elemente de frumusețe, să îmi fie drag să trăiesc aici și să fiu respectat ca individ. Atunci doar lucrurile se vor schimba.

E adevărat nu pot să schimbi lucrurile de azi pe mâine, dar sunt circumspect. Aștept momentul în care cineva va spune Constanța trebuie să devină ceea ce a fost: al doilea oraș al țării, ca putere economică, ca putere culturală, ca spațiu pentru întreagă. Dar să și-l dorească cu adevărat, nu să fie vorbe goale.

Doamnelor, domnilor care ați intrat în politică spre binele nostru. La asta să vă gândiți tot timpul! Binele dumneavoastră se datorează binelui nostru. Dacă noi nu o ducem bine și dumneavoastră o veți duce bine, într-o bună zi veți sfârși precum alții, în spații care nu sunt demne pentru un om care vrea să trăiască bine. Nu sunt amenințări, dar din nefericire istoria din vechime și până astăzi nu spune decât acest lucru. Nu e ceva nou.

Vă doresc putere de muncă în politica dumneavoastră, să aveți răbdare și dorință de a face din spațiul dobrogean un spațiu în care cultura are un loc normal și concret în societate“, a transmis actorul Liviu Manolache clasei politice locale.

Mai multe declarații ale maestrului Liviu Manolache în materialul video.

Despre subiectele abordate cu Daniela Țurcanu Caruțiu, în articolul de marți, 19 ianuarie a.c.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.