VIDEO. GALERIE FOTO. Cuplu de vârstnici, amendat de polițiștii locali din cauza unui balcon de la parterul unui bloc din Km 4-5: „În trei luni ni s-a spus că vom fi amendați cu 10.000 de lei“

5
12713

Un cuplu de vârstnici din cartierul Km 4-5 al municipiului Constanța a fost amendat de Poliția Locală din cauza unei construcții improvizate la parterul unui bloc: o ușă. Urmează sa fie sancționat și din cauza unui balcon edificat în anul 1996.

Cei doi bătrâni au fost amendați în luna iunie 2021, de către Poliția Locală, cu suma de 1.000 de lei, în urma unei sesizări cel mai probabil a unui vecin, pentru că nu dețin autorizație de construire pentru o ușă de acces, din spatele blocului. Iar pentru ca oamenii legii să își exercite atribuțiile pe deplin, de sărbători, cei doi bătrâni bolnavi, cu venituri foarte modeste – o singură pensie -, au fost înștiințați de către polițiștii locali că dacă nu prezintă proiectul balconului sau nu îl desființează în termen de trei luni, vor fi sancționați cu 10.000 de lei.

Interesant este că extinderea apartamentului de la parter cu un balcon se practica în toate zonele din municipiul Constanța, deci cazul nu este unul singular.

„Am locuit două familii, din 1996 până anul trecut, când fata mea s-a mutat cu soțul și nepoțelul meu. (…) Am făcut un balcon, un mic balcon, după cum vedeți și dumneavoastră. De ce m-au amendat cu 1.000 de lei în luna iunie? Inițial, acest balcon nu avea ușă, iar pentru a nu ocoli blocul, în anul 2000 am decis să fac și eu o ușă. (…) Nu am mers la Primărie să iau autorizație când am făcut acest balcon, pentru că a fost o lege care s-a abrogat, care spunea că cel de la etajul IV își poate face mansardă, iar cei de la parter, să își facă balcon, dar să nu depășească o anumită lungime. Eu nu am depășit, nu am depășit estetica blocului. Aveam nevoie doar pentru că am locuit două familii aici.

Pe mine m-a amendat pentru ușa de la balcon, pentru că nu am autorizație, iar acum, înainte de sărbători, a venit un domn polițist și mi-a spus că vrea proiectul de la balcon, altfel, în trei luni, dacă nu-l desființez sau nu am acest proiect, amenda va fi de 10.000 de lei.

Am fost și la proiectări, mi-au spus să nu fac această treabă pentru că e vorba despre un proiect mic, un balcon cu ușă. Ce să mai fac? Suntem bolnavi, stăm prost cu vederea. Cu banii aceia ne-am fi putut cumpăra tratamentul”, ne-a spus doamna cu lacrimi în ochi.

Mai mult, bătrâna i-a întrebat pe agenții Poliției Locale de ce nu merg în mai multe zone sau chiar în cartier, pentru a vedea că mai mulți locatari au făcut același lucru: extinderea cu balcon la parterul blocului. Ca drept răspuns, acesteia i s-a spus să facă chiar ea reclamație: „Cum să fac eu reclamație? De ce aș face? Cel mai probabil pe mine m-a reclamat cineva? Dar de ce? Dacă vă uitați peste tot în jur oamenii au extins cu balcon la parter”.

Contactați de Focus Press, reprezentanții Municipalității au precizat că anul trecut, în luna iunie, când le-a fost aplicată amenda, bătrânilor li s-au dat opțiuni: fie să desființeze, fie să obțină autorizația.

„Li s-au dat opțiuni, de atunci și până acum nu au făcut nimic. Știm că acest lucru s-a practicat în Constanța, dar legea e lege, vorbim despre Legea 50/1990, deci nu este cum spun dânșii. Altfel, povestea este tristă, fiind vorba despre doi vârstnici cu venituri mici, dar dacă au fost reclamați, polițiștii locali au aplicat legea. Ei nu merg dacă nu există o sesizare în acest sens. însă, agentul de poliție văzând la fața locului care este situatia, sunt persoane cu dizabilități, au manifestat înțelegere, în sensul în care li se acordă un termen mai mare pentru conformare”, au declarat reprezentanții Primăriei Constanța pentru Focus Press.

Loredana MIHAI

5 COMENTARII

  1. Nici pe batrani nu-i cred. Legea nu exonereaza pe nimeni de la raspundere. Cand si-au construit acel balcon cu usa, erau obligati de Constitutie sa stie ca le trebuie Autorizatie de Construire. Cred ca acei “batranei” sunt niste problematici in bloc de s-a ajuns aici. Sa vedem si cealalta parte a problemei, nu doar ca sunt niste batranei bolnavi.

  2. Ce răi am ajuns, alții au vândut un oraș întreg și nimeni nu ia reclamat, câți și-au spart cate un perete despărțitor in casa și nu au mai primit amenzi. Au modificat structura de rezistență a blocului cu acel balcon sau cu ușa?

  3. Ptr cetateanul lui pește de mai sus.. tu esti ala cu reclamatia…cred ca ai un suflet tare negru daca te bucuri de pățania bătrânilor.. cati nu construiesc blocuri fara autorizatie ?? I-ai reclamat pe aceia??? Sau..daca nu ,de ce nu o faci??? Reclamagiule

  4. pe cei care il fac la fel ca cele de sus ii amnedeaza , dar pe cei care lucreaza in politie si isi fac balconul pe toata suprafata exterioara a apartamentului , plus usa , plus galagie , plus spart peretele exterior si facut usa la fiecare camera , tot la fel fara autorizatie si semnatura falsa ca i’au dat venici acordul , pe ei nu ii mai vede nimeni , Romania tara lui Papura Voda !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.