VIDEO. Încep controalele în restaurante, piețe și magazine! De sărbători, aproape 250 de polițiști constănțeni pe străzi

0
582

De luni, 20 decembrie a.c., încep controalele în restaurantele constănțene. De sărbători, aproape 250 de polițiști vor fi pe străzi, pentru a asigura un climat de ordine și siguranță publică corespunzător acestei perioade.

Colegiului Prefectural a prezentat miercuri, 15 decembrie a.c., măsurile pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă la nivelul județului Constanța.

În restaurante, este permisă ocuparea a 50% din capacitatea maximă, iar accesul este permis pe baza Certificatului verde. Unitățile de alimentație publică pot funcționa între orele 5.00 și 22.00, cu excepția nopților de Crăciun și Revelion, când nu există nicio restricție de funcționare.

De luni, 20 decembrie a.c., Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța va demara acțiunile de control în restaurante, pentru verificarea respectării normelor de igienă și sănătate publică. Acestea se vor derula în perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor, potrivit Ramonei Iliuță, director adjunct al DSP Constanța. Aceasta speră să nu se ajungă la închiderea unităților de alimentație publică, dar pentru abateri repetate va fi aplicată și această măsură complementară.

„În cadrul acțiunilor de control, vor fi verificate mai multe aspecte, printre care existența apei curente și a apei calde în unități, verificarea condițiilor igienico-sanitare, organizarea și respectarea circuitelor funcționale, microclimat, ventilație, existența spațiilor frigorifice, existența termometrelor, purtarea echipamentului de protecție de către angajați, existența materialelor de curățenie și a substanțelor dezinfectante etc.“, a explicat dr. Ramona Iliuță.

Echipele de control ale DSP Constanța vor derula activitatea în zilele lucrătoare, iar în cele libere vor fi disponibile echipe de intervenție, ce vor fi chemate de acasă în urma unor sesizări.

DSP va desfășura acțiuni de control în carmangerii, laboratoare de cofetărie și patiserie, unități de alimentație publică și hoteluri etc.

Unitățile de alimentație publică vor fi închise dacă se vor găsi produse expirate

Și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța va demara controale în restaurante.

„Controalele au fost demarate în carmangerii și măcelării. Vor urma restaurantele înainte de Crăciun și de Revelion. Unitățile de alimentație publică vor fi închise dacă se vor găsi produse expirate“, a declarat Ionuț Iusco, directorul executiv interimar al DSVSA Constanța.

Instituția va funcționa și în zilele de sărbători, pentru sesizări constănțenii putând apela call centerul Info Cons 0800826787. O echipă va asigura permanența în fiecare zi liberă, între orele 8.30 la 16.30, inclusiv sâmbăta și duminica.

Dr. Iusco a subliniat că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se va efectua obligatoriu examenul trichineloscopic. Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei este permisă numai pentru consum familial, în aceste cazuri examenul trichineloscopic fiind efectuat, în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locațiile stabilite la nivelul județului Constanța.

Radare pe DN 39, DN3, DN22 și DN2A

Inspectorul-șef Adrian Glugă a anunțat că dispozitivele de siguranță publică vor acționa în funcție de evoluția situației operative, pe raza localităţilor urbane şi rurale, cu accent pe misiunile de patrulare în zonele aglomerate şi locurile de comercializare a produselor specifice Sărbătorilor de Iarnă.

Dispozitivele de ordine publică vor fi dimensionate corespunzător, cu precădere în timpul manifestațiilor publice de amploare, un exemplu în acest sens fiind activitățile organizate de Revelion. 

Pe linia de siguranță rutieră, IPJ Constanța va adapta dispozitivele de poliție rutieră, pe timp de zi şi noapte, de regulă în zonele şi pe arterele intens circulate, în raport de evoluţia situaţiei operative. De asemenea, va fi asigurată continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale.

„În domeniul traficului rutier și a siguranței rutiere ne vom axa pe o analiză permanentă a situației operative, astfel încât să asigurăm o prezență permanentă, sporită, pe principalele artere rutiere. Vom avea în vedere, în special, DN 39, DN3, DN22 și DN2A, unde vom acționa cu toate aparatele radar pe înregistrarea vitezei, pentru prevenirea conducerii peste limitele admise“, a precizat inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, chestorul Constantin-Adrian Glugă.

Activitatea polițiștilor va fi intensificată și va crește numărul lucrătorilor prezenți în stradă în intervalele critice, de Crăciun, de Anul Nou, în zilele de 24, 25 și 26 decembrie a.c., și 30, 31 decembrie a.c. și 1 ianuarie 2022. Vor interveni zilnic 230-240 de polițiști și peste 120 de autospeciale.

Controale de prevenire a incendiilor în hoteluri, malluri și alte magazine

Și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ va desfășura controale, de prevenire a situațiilor de urgență, în unitățile de turism și agrement, mai ales a celor care pot primi un număr mare de turiști, dar și a celor care funcționează fără autorizația de securitate la incendiu. De asemenea, va fi verificat modul de respectare a prevederilor legale privind organizarea jocurilor de artificii, respectiv comercializarea articolelor pe bază de produse pirotehnice.

„În scopul realizării obiectivelor propuse, premergător, pe timpul și la încheierea sezonului de iarnă și în contextul sărbătorilor și manifestărilor publice asociate, la nivelul județului Constanța se vor executa și dispune următoarele acțiuni și măsuri: măsuri pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și asigurarea climatului de ordine publică, prin executarea de controale de prevenire a incendiilor la construcțiile și amenajările destinate pentru spațiile comerciale de tip malluri, hipermarketuri, supermarketuri și piețe, târguri și complexe comerciale. Aceleași măsuri și acțiuni vor fi luate la obiective de distracție și agrement, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare, în cazul în care acestea se organizează, la lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești la care se înregistrează, potrivit cazuisticii anterioare, afluență mare de persoane, în zone unde se vor organiza evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece, după caz“, a anunțat col.dr.ing. Mihail-Cristian Amarandei, inspectorul-șef al ISU Dobrogea.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.