VIDEO. Interviu cu procurorul Teodor Niţă: “În România, dacă nu se iau măsuri rapide, eficiente, vom trăi într-o ţară depozit de gunoaie”

0
3425

Procurorul Teodor Niţă din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa s-a făcut remarcat prin instrumentarea mai multor dosare care au ca obiect problematica de mediu – groapa de deşeuri de la Năvodari, containerele cu gunoi aduse în România Prin Portul Constanţa, o poluare de la o fermă de suine, iar de dată recentă – cazul oilor ranfluate de la epava Queen Hind, care, în loc să fie incinerate, au fost îngropate la Tulcea, pe un câmp. Procurorul a acordat un interviu Focus Press, în cadrul căruia a atras atenţia asupra problemelor de mediu şi a breşelor legislative din ţara noastră, acesta subliniind că, dacă nu se iau măsuri, consecinţele vor fi dramatice.

Reporter: Domnule procuror, v-aţi făcut un renume din dosarele pe partea de mediu (…)

Teodor Niţă: Problematica de mediu este, într-adevăr, o pasiune a subsemnatului. Chiar aş putea spune că sunt foarte devotat acestei probleme şi încerc să fac ceea ce pot în limitele competenţei mele, pentru a aduce un plus în încercarea de a rezolva această problemă. Dosarele sunt foarte multe, multe dintre ele trimise în judecată. Din anchetele făcute am tras concluzia că avem un set de probleme începând de la modalitatea de redactare a prevederilor legale din domeniu, din cauza breşelor legislative, a disfuncţiilor legislative, a unor chestiuni care nu sunt prevăzute complet în lege. Eu cred că în România, dacă nu se iau măsuri rapide, eficiente, vom trăi într-o ţară depozit de gunoaie sau mai degrabă vom trăi, după pandemie, o catastrofă de mediu.

Rep.: Vă referiţi şi la acele containere cu deşeuri care au ajuns în Portul Constanţa?

Teodor Niţă: Abaterile de la legislaţia de mediu sunt atât de multe, cazuistica este atât de diversă, de complexă, încât ceea ce spuneţi dumneavoastră este doar o picătură de apă în mare, pentru că însuşi omul sau prin însăşi prezenţa lui poluează. Absolut orice face poluează. Se porneşte de la o lipsă de educaţie, de respect pentru mediu, ceea ce înseamnă respect pentru tine şi viaţa celorlalţi. Şi această chestiune s-a perpetuat. Mă uit la noile generaţii care au devenit poate mai conştiente de grava situaţie, de mediul în care riscăm foarte curând să ne aflăm.

Rep.: Aţi pomenit breşe din legislaţie. Dumneavoastră, de la nivelul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, puteţi transmite mai departe propuneri de modificări (în domeniul legislaţiei)?

Teodor Niţă: Am făcut asta. La nivelul Parchetului General sunt compartimente soecializate şi am făcut propunerile. Ştiu că ei le-au înaintat mai departe decidenţilor politici şi aşteptăm. Aşteptăm încă din 2018 să se dea curs recomandărilor comisiei de experţi a Consiliului Europei (…) – cu termen de implementare depăşit. Să nu ne mirăm că întrăm într-un alt infringement pe teme de mediu. Eu sunt siderat de lipsa de responsabilitate a abordării acestei probleme pentru că, în general, munca organelor judiciare, care este extrem de extinsă, pe această problematică nu se apleacă deloc corespunzător, pentru organul legislativ este destul de superficial în privinţa problematicii de mediu. Eu militez pentru o colaborare interinstituţională, între unităţile judiciare, Poliţie, Procuratură, Garda de Mediu. Vă dau un exemplu de gaură legislativă care numai la noi în România se regăseşte: Garda de Mediu este, în esenţă, o structură care trebuie să fie şi este, o structură foarte serioasă. (…) Numai că nu are competenţe să facă activităţi de tip urmărire penală, pe dosarele stricte de mediu, care nu se predau în facultăţi. Un absolvent de facultate de Drept habar nu are legislaţia care excede codului penal – infracţiuni de mediu. (…)

Vom reveni cu detalii din interviu în forma scrisă. Pentru cei care doresc să urmărească declaraţiile complete – poate fi accesat materialul VIDEO!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.