Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a fost asaltat de vizitatori la evenimentul european Noaptea Muzeelor, ajuns la cea de-a XIX-a ediție. În Sala „Vasile Canarache”, personalul de specialitate al instituției a susținut, sâmbătă, 13 mai a.c., ateliere de lucru cu copii, în cadrul acțiunii „Istoria – o poveste adevărată, spusă pe înțelesul tuturor”.
Directorul MINAC, arheologul Aurel Mototolea, a precizat că s-au înregistrat aproximativ 3.000 de vizitatori la muzeu și aproximativ 200 în secțiile externe ale instituției muzeale. Îndrăgitul scriitor Cristian Cealera și-a dat întâlnire cu micii tomitani, iar dialogul cu aceștia a fost urmat de o sesiune de autografe.
„În cadrul programului, Cristian Cealera va face o întâlnire cu copiii și le va povesti despre zeități, despre istoria Mării Negre, istoria Dobrogei și vor mai avea alte surprize”, a precizat muzeograful Lavinia Dumitrașcu. „Hercule a fost primul supererou! Oamenii credeau în acest supererou acum 2000 de ani. Era cel mai puternic om din lume. Era chiar mai puternic decât Batman sau Spiderman”, le-a mărturisit Cristian Celera celor mici, despre supereroii de ieri și de azi.
Tot acesta le-a dezvăluit celor prezenți la evenimentul organizat sâmbătă, 13 mai a.c., la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie faptul că „Ovidiu nu a murit niciodată și el continuă să aibă grijă de Constanța chiar și în vremurile de acum”. Cristian Cealera a avut și un cadou special pentru participanți: „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”.
În cartea primită de copii sunt prezentate, în linie cronologică, zece episoade din istoria orașului Tomis, astăzi Constanța, începând cu legenda întemeierii orașului (mitul Argonauților și al Lânii de Aur) și până în zilele noastre, accentul fiind pus însă pe epoca antică. Cel care ne călăuzește de-a lungul acestei imaginare călătorii este nimeni altul decât poetul latin Publius Ovidius Naso, spirit protector al urbei vest-pontice. Unul dintre autori, scenaristul Cristian Cealera și coordonatorul grafic a prezentat în Noaptea Muzeelor modul în care a fost realizat volumul și a oferit autografe.
Menționăm că autorii volumului „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis” sunt Cristian Cealera (angajat MINAC), Octav Ungureanu, Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă, Bogdan Buturugă și Daniel Trăistaru. Cristian Cealera s-a ocupat de documentarea istorică și de scenariu; Octav Ungureanu a fost coordonator și ilustrator; Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă și Bogdan Buturugă au fost ilustratori, iar Daniel Trăistaru a fost colorist.
Cristian Cealera este autor a trei volume (2014, 2015, 2018) din ciclul „Poveștile Mării Negre”, o culegere de 380 de materiale (povești, povestiri, legende, articole de istorie) despre istorie, cultură, religie și civilizație dobrogeană. Tot el este autor al romanului istoric „La marginea Imperiului – Origini” (2016) o frescă a Dobrogei antice din sec.II -IV d.H. Cristian Cealera este și autor al romanului de reconstituire istorică „Piața Independenței – Amintiri din ziua aceea” (2020), o frescă a orașului Constanța în anii 20. Romanul recompune în 430 de pagini povestea unei singure zile, 26 iulie 1926, alternând personajele fictive cu cele reale, pe o scenă bine documentată și care respectă, în detaliu, adevărul istoric.
Constănțeanul este documentarist și ghid specializat în istoria Dobrogei și participant în numeroase proiecte AFCN. Facem precizarea că, în perioada 2007 -2010, Cristian Cealera a realizat un număr de 19 filme documentare despre siturile arheologice ale Dobrogei (colecţia Anno Domini), dar şi ale României (Sarmizegetusa Regia şi Ulpia, Cetatea Deva etc). Unul dintre filme – “Adamclisi – Tropaeum Traiani” a fost folosit în vara lui 2008 la Roma, la Congresul Internaţional al Arheologilor, într-o prezentare realizată de către prof dr. Alexandru Barnea, director adjunct, la acea vreme, al Institutului „Vasile Pârvan” Bucureşti.
De asemenea, Cristian Cealera a făcut parte dintr-o echipă de producție care, în 2014, a câștigat Premiul Institutului Cultural Român la Festivalul Internațional de Film Etnografic de la Zlatna cu filmul „Ulpia Traiana Sarmizegetusa”. În acest proiect el a semnat producția, documentarea și realizarea.
Alexandra VASILE
Citește și: