VIDEO. Jandarmii care au confiscat petarde şi artificii înainte de Revelion, acuzaţi de abuz

5
2478

Anul 2020 s-a încheiat cu un adevărat  festival de focuri de artificii pe străzile din judeţul Constanţa. Constănţenii au avut grijă să îşi procure diferite materiale pirotehnice şi au ieşit, la 12 noaptea, pe străzi.

Înainte de Revelion, Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis a organizat mai multe verificări la comercianţii de materiale pirotehnice, pentru a se asigura că nu  există produse vândute „la negru” sau din categoria celor interzise de lege.

Numai că unul dintre cei verificaţi, Andrei Boef, susţine că jandarmii au comis un abuz atunci când i-au confiscat marfa şi că l-ar fi  agresat, iar declaraţiile complete le puteţi urmări în materialul VIDEO:

Solicitaţi să ofere un punct de vedere cu privire la cele declarate de comerciant, reprezentanţii Grupării de Jandarmi au transmis următoarele:

„Având în vedere materialul video cu declarațiile făcute de domnul B.A. în studioul  dumneavoastră, Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța vă aduce la cunoștință următoarele:

Confirmăm că în data de 30.12.2020, în jurul orelor 17.45, doi subofițeri din cadrul unitații noastre l-au depistat, în Piața Tomis III, pe invitatul dumneavoastră din emisiune, în timp ce comercializa diferite obiecte pirotehnice, din categoria F2, interzise de lege. Pentru a le putea vinde la categoria F1 permisă de lege, peste eticheta originală a fost lipită o altă etichetă cu traducerea în limba română, dar și cu specificația – obiecte pirotehnice din categoria F1.

Având în vedere cele constatate, au fost efectuate verificări la Serviciul Arme și Muniții din cadrul IPJ Constanța pentru persoana în cauză  dacă aceasta deține autorizație pentru desfășurarea activităților de comercializare a articolelor pirotehnice de categoria F2.

În urma verificărilor a rezultat faptul că acesta nu deține autorizație în baza căreia  să desfășoare activități de comercializare pentru articolele pirotehnice deținute, motiv pentru care s-a impus ridicarea acestora și predarea lor în vederea continuării cercetărilor către  Serviciul Arme și Muniții din cadrul IPJ Constanța.

Legislația prevede că articolele pirotehnice se păstreză și depozitează doar în locuri autorizate. Locul unde erau depozitate de cel în cauză, nu îndeplinea condițiile de păstrare și depozitare autorizate, conform actelor normative în materie, acestea prezentând un risc crescut în ceea ce privește  protecția și siguranța persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și mediului.

Urmare a acestor constatări, obiectele pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării, iar celui în cauză i-au fost întocmite actele de sesizare în conformitate cu art. 61 din Codul de Procedură Penală, pentru fapta de ,,comercializare către publicul larg  a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni ce contravine prevederilor Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive cu modificările și completările ulterioare.

Pe parcursul verificărilor și a întocmirii actelor de sesizare, cel în cauză nu a fost agresat fizic sau verbal, în acest sens infirmăm declarațiile invitatul dumneavoastră.

Actele de constatare a faptei și obiectele pirotehnice ridicate în vederea confiscării au fost predate la Serviciul Arme și Muniții din cadrul IPJ Constanța pentru continuarea cercetărilor.

 Agenții constatatori nu au făcut altceva decât să aplice legea în vigoare pentru a se putea realiza atât prevenţia specială, respectiv determinarea celui în cauză să nu mai comită astfel de fapte, cât şi prevenţia generală, prin atragerea atenţiei că organele abilitate ale statului deţin mijloacele necesare şi sunt dispuse să intervină ferm, dar în mod legal şi obiectiv, în cazul constatării faptelor în domeniul penal.

Totodată  menționăm că persoana în cauză a fost depistată  și în anul 2018 în timp ce comercializa articole pirotehnice interzise de lege din categoria 2,3 și clasa I, fără a deține acte de proveniență ale obiectelor pirotehnice și nici autorizație pentru comercializare, motiv pentru care la acea dată i-au fost întocmite actele de sesizare în vederea continuării verificărilor de către organele abilitate.

Activitatea desfășurată de invitatul dumneavoastră, expunea la un real pericol siguranța persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și mediului întrucât punea în vâzare articole pirotehnice pentru care nu deținea autorizație de utilizare a acestor articole și totodată prin faptul că nu le depozita în vederea comercializării conform condițiilor legale în domeniu care impun anumite  condiții de siguranță.

În  conformitate cu  actele normative în domeniu articole pirotehnice de categoria celor pe care le comercializa cel în cauză sunt utilizate exclusiv de către pirotehnicieni care au cunoștințele necesare de manipulare și folosire.

Totodată articolele pirotehnice se păstrează cu ambalajul original care prezintă categoria și toate specificațiile tehnice ale articolelor pe care le conțin, iar în  funcție de categoria din care fac parte și de cantitate, pot fi păstrate și depozitate doar în  locuri care oferă condiții de siguranță.

Pentru informarea corecta a publicului pe viitor vă rugăm să solicitați organelor specializate în domeniu informațiile necesare, iar pentru speța în cauză vă rugăm să solicitați organelor abilitate rezultatul în urma  efectuării cercetărilor.

Considerând că am fost suficient de expliciți vă asigurăm și pe viitor de o comunicare  eficientă care să ducă  la informarea  corectă a publicului  larg”.

5 COMENTARII

  1. Au facut abuzuri la mai multe persoane jandarmii de la gruparea mobilă Tomis. Au deschis masini abuziv land cheia de la cel care deținea masina fără acordul lui. Tot domnul Soare si Ruse

  2. Lasă că boef o merită tot se laudă el da când trimite la tară la neamuri să vândă pentru el si din categoria f3 sau p2-p3 nu mai comenteaza așa știe să se ia el in gură cu toți jandarmi

  3. Asta vindea baterii din masina prietena lui le aducea el lua bani mi-a vândut bateria de 25 focuri cu 200 lei mai scump ca la tigani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.