VIDEO. Laurențiu Mironescu: „Refacerea flotei române este un eșec“

0
299

Șeful Serviciului Navigație Maritimă din cadrul CERONAV, Laurențiu Mironescu, a vorbit în cadrul unui interviu acordat Focus Press despre un posibil eșec al refacerii flotei românești.

Deși România are ieșire la Marea Neagră, porturi generoase, universități maritime, șantiere navale și extrem de mulți navigatori, de peste 20 de ani nu mai există o flotă și nicio navă comercială sub pavilion românesc. În 1989, flota comercială a României avea 311 nave, fiind a patra ca mărime din Europa.

Pe lângă cei care sunt optimiști și spun că pavilionul flotei românești ar putea renaște, există și persoane care cred cu tărie că acest lucru nu va mai fi posibil. Una dintre aceste persoane este Laurențiu Mironescu, care a studiat acest subiect de câțiva ani buni.

„Refacerea flotei este un eșec. Eu, după cum știți, sunt destul de activ pe rețelele de socialiare pe acest subiect. Am o opinie care este rezultatul experienței și al faptului că am văzut niște lucruri întâmplându-se pe la alții. Chestia aceasta cum că nu există nave de stat este un lucru neadevărat. Există companii de stat la majoritatea statelor europene, mă refer la transportul maritim sau transportul maritim pasager, ori transport maritim marfă. Toate statele și-au păstrat un miez de câteva nave, unele state chiar mai multe nave, de exemplu Polonia, care are două companii de stat, dintre care una mixtă, cu statul chinez, și navele lor vin și pe aici, pe la Constanța. De ce treaba asta? Pentru că dacă nu mai ai nave, nu mai ai nimic să te țină în piață la un anumit nivel în ceea ce privește acest business. Faptul că noi avem niște școli care furnizează resursă umană pentru flota mondială, este bine, dar nu este suficient. De ce? Pentru că ușor-ușor ne vom desprinde de nivelul care se cere în piață. Acest nivel România era în stare să îl decripteze dacă am fi avut câteva nave ale noastre“, a explicat Laurențiu Mironescu.

Acesta susține că statul este cel care trebuie să își dorească o posibilă refacere a flotei românești, și doar atunci se pot forma, crea strategii solide și de durată. În plus, trebuie făcute investiții majore, iar Statul Român trebuie să decidă că acest lucru este necesar pentru țara noastră, având în vedere resursele sale și faptul că suntem un stat cu deschidere la Marea Neagră/

„Statul acesta dacă își dorește să aibă un sector maritim, trebuie să își materializeze dorința aceasta într-o viziune. Lucrurile acestea ulterior se materializează într-o strategie, care pune într-o matrice funcțională ceea ce este de făcut: de exemplu, să se modifice legea, investiții, sarcini, indicatori. Aceste lucruri normale se întâmplă în alte state“, a mai precizat Mironescu.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.