VIDEO. Mai mulți dezvoltatori imobiliari amenință Primăria și Consiliul Local cu procese. Felicia Ovanesian: „Asta este, le vom duce mai departe“

1
1016

Primarul Vergil Chițac propune aleșilor locali revocarea hotărârii Consiliului Local prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal al stațiunii Mamaia. În ședința Comisiei de specialitate a forului legislativ nr. 2, de organizare și dezvoltare urbanistică, consilierul local PSD Costin Răsăuțeanu a atras atenția că dacă se va întâmpla acest lucru, este posibil ca mulți dezvoltatori imobiliari să dea în judecată Primăria și Consiliul Local și să ceară despăgubiri din bugetul local, al constănțenilor. City managerul Felicia Ovanesian i-a replicat „asta este, le vom duce mai departe“.

Primarul Vergil Chițac a suplimentat proiectul ordinii de zi a ședinței Consiliului Local Constanța de vineri, 29 octombrie a.c., solicitând și adoptarea proiectului de hotărâre privind revocarea HCL 121/2013, prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal al stațiunii Mamaia.

Asta la doar câteva zile după Asociația Constanța Altfel a pierdut definitiv procesul prin care a cerut anularea Hotărârii Consiliului Local Municipal nr. 129/2001, privind aprobarea Planurilor Urbanistice de Detaliu „Staţiunea Mamaia Zona A“, „Staţiunea Mamaia Zona B“, „Staţiunea Mamaia Zona C“ şi „Staţiunea Mamaia Zona D“, ale căror prevederi au fost preluate în PUZul din 2013. În plus, asociația ceruse instanței și revocarea hotărârilor CL Constanța subsecvente celei din 20013, și a documentațiilor și certificatelor de urbanism aferente.

Astfel că, în ședința Comisiei de specialitate a forului legislativ nr. 2, de organizare și dezvoltare urbanistică, au ieșit scântei, mai ales că mai mulți dezvoltatori imobiliari au transmis diferite scrisori și adrese consilierilor locali în care și-au arătat intenția de a da în judecată Primăria și Consiliul Local dacă PUZul stațiunii Mamaia va fi anulat.

Felicia Ovanesian susține că nu are prieteni cu terenuri în Mamaia

„Documentațiile modificatoare după 2001 au preluat prevederile aprobate anterior, una după alta, fără să le mai justifice, să le caute oportunitatea, să le detalieze, să vadă dacă rămân așa sau nu.

PUZul nu are nici avizele tuturor instituțiilor, cum ar fi Direcția de Cultură. De exemplu, în zona Cazinoul din Mamaia, care e monument clasa A, se propune P+15E

Cum s-a ajuns în situația asta de vreme ce în Planul Urbanistic General (PUG) scrie clar cu condiționări. Trebuie să înțelegem ca să știm dacă trebuie revocat sau nu, cum motivăm.

Au fost preluate anumite reglementări care nu se dădeau decât într-un tabel, un procent de ocupare a terenului (POT) și un coeficient de utilizare a terenului (CUT), eventual un regim de înălțime, celelalte reglementări nu existau: retrageri, accese, locuri de parcare. Se prevedeau, de exemplu, în zona perimetrală Rex, P+15E, procent de ocupare de 90%. Pur și simplu dintr-un tabel, iar acestea au rămas în vigoare.

O altă problemă importantă este modul de calculare al CUT, care se calculează la UTR (întreaga stațiune Mamaia – n.r.), deci la o zonă foarte mare, în loc să se calculeze la parcelă, așa cum zice și Legea 350.

Spațiile verzi nu au corelate, procentul de ocupare a terenului este la alegere, între 40 și 70“, a explicat consilierilor locali Cristina Stamat, inspector în cadrul Direcției Generale Urbanism și Patrimoniu, în ședința Comisiei de specialitate nr. 2 de marți, 26 octombrie a.c.

Cu toate acestea, consilierul local PSD Constanța, Costin Răsăuțeanu, a atras atenția că revocarea unui PUZ nu se poate face pe nepusă masă, trebuie studiată cu atenție problema și luate în considerare toate efectuele anulării acestuia.

„Revocarea unui PUZ nu se face peste noapte. Veniți într-un mod abuziv și revocați o hotărâre fără să puneți ceva în schimb. Oamenii și-au făcut niște planuri, poate se vor îndrepta în instanță să ceară prejudicii. Vor fi, probabil, acțiuni în instanță nominal, pe numele fiecărui consilier local.

Veți naște un lanț de procese și o să plătim noi, constănțenii, proasta administrare a dumneavoastră“, a declarat Costin Răsăuțeanu.

„Asta este, le vom duce mai departe. Dumneavoastră veți plăti, cel mult, votul dumneavoastră“, i-a replicat city managerul Felicia Ovanesian.

Drept pentru care alesul local PSD i-a spus: „adică să înțeleg că dumneavoastră ați rezolvat problemele cu prietenii dumneavoastră care construiau prin Mamaia și acum puteți să revocați acest HCL. De ce nu l-ați revocat imediat ce ați venit?“

Felicia Ovanesian s-a apărat că nu are prieteni care construiesc în Mamaia, cu atât mai puțin care construiesc prost. Și nici nu are terenuri în stațiune.

City managerul a ținut să menționeze și că va fi lansată, în câteva zile, achiziția serviciului de elaborare a unui nou PUZ pentru Mamaia. Inclusiv pentru Veterani, Palazu, Celulozei, Poarta 3-4, Poarta 6.

În plus, a declarat că niciun certificat de urbanism emis deja pentru un proiect imobiliar nu poate fi anulat dacă PUZul stațiunii Mamaia va fi revocat.

Oricum, în ședința Consiliului Local Constanța de vineri, 29 octombrie a.c., este posibil ca acest proiect de hotărâre să fie retras de pe ordinea de zi, mai mulți aleși locali USR și PNL dorind acest lucru, pentru a putea fi analizat cu multă atenție. Altfel, cel mai probabil aceștia se vor opune sau se vor abține de la vot.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.