VIDEO. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase s-au întâlnit cu primarul Vergil Chițac: „Să nu credeți că orașul Constanța va fi ultimul pe listă. Vor mai apărea incendii“

0
814

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase s-au întâlnit cu primarul Vergil Chițac. Din păcate, la ședință au fost prezenți doar reprezentanții administrației locale, cei ai sistem sanitar constănțean nu au venit. Și nici secretarul de stat Raed Arafat.

„Am avut o întâlnire cu domnul primar extrem de constructivă. Noi sperăm ca domnia sa să ajute la punerea pe făgașul normalității a instituției noastre, pentru că Spitalul de Boli Infecțioase Constanța este spitalul care a reușit să gestioneze cele mai multe cazuri grave, severe și critice de infecție cu SARS-CoV-2 și nu numai. Mai există și alte patologii, nu numai COVID.

Ne pare rău că la această întâlnire nu au fost și ceilalți reprezentanți ai structurilor pe care le-am invitat, respectiv domnul dr. Raed Arafat de la DSU care, din nefericire, în Constanța a venit numai la Spitalul Județean, deși incendiul s-a petrecut la Spitalul de Boli Infecțioase. Ne așteptam să-l avem printre noi.

Nu am avut parte nici de prezența doamnei ec. Schipor, care este director de DSP și am fi vrut să fie aici cu noi și să asculte suferința și doleanțelor medicilor și ale asistentelor, pentru că avem și reprezentant al asistentelor.

Din păcate, la această invitație numai domnul primar Vergil Chițac a dat curs. Nu am avut nici sprijinul din partea doamnei dr. Tudoran, care este șefa Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, ar fi fost bine să fie și ea prezentă, pentru că Spitalul de Boli Infecțioase Constanța a funcționat în ultimele 18 luni sub o presiune fantastică, fiind suprasolicitat, fiind întins practic ca un elastic, resursele materiale și umane fiind extrem, extrem de solicitate.

Așteptam să vină toată lumea, să ne unim, și UPU și SAJ, toată lumea“, a declarat medicul primar dr. Corina Maxim.

Aceasta a atras atenția tuturor că această tragedie se va repeta în alte orașe, dacă nu se vor lua măsuri urgente, clare și coerente. Pentru că sistemul sanitar românesc nu este pregătit pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

„Suferim alături familiile pacienților care s-au stins în incendiu, alături de pacienții noștri care acum se află în celelalte instituții sanitare din județ și pe care noi încercăm să-i gestionăm chiar și de la distanță. Mulți dintre noi ne-am dus acolo și i-am văzut.

Ce s-a întâmplat este o tragedie, să știți că suferim enorm pentru ce s-a întâmplat. Nu este primul eveniment de o asemenea manieră care s-a petrecut în țara noastră, dar să știți că dacă nu se vor lua măsuri clare, coerente, lucrurile se vor repeta. Să nu credeți că orașul Constanța va fi ultimul pe această listă. Vor mai apărea incendii. Trebuie să se întâmple ceva“, este semnalul de alarmă tras de medicul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

Dr. Corina Maxim a precizat că unitatea medicală a fost suprasolicitată în ultimele 18 luni, deși și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologic Constanța putea să preia, teoretic, cazurile grave și foarte grave. Însă, în Palazu Mare au fost tratate doar formele ușoare, iar Spitalul de Boli Infecțioase a trebuit să trateze toți bolnavii constănțeni care aveau nevoie de fluxuri înalte de oxigen: se consumau și 16.000mc de oxigen lunar. Așa că medicii au fost nevoiți să recurgă la tot felul de artificii pentru a ajuta pacienții.

„Sunt niște spitale suport COVID în această regiune a țării, Dobrogea, să luăm comparativ cu Institutul de Pneumologie, care a fost vârf de lance în ceea ce privește gestionarea cazurilor de pneumonii cu SARS-CoV-2. La noi, Pneumologia din Constanța a gestionat doar formele ușoare din păcate, nu știm ce s-a întâmplat acolo dar n-au reușit să dea în utilizare un număr mai mare de paturi pe oxigen.

Gândiți-vă că Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, lăsând deoparte structura de Terapie Intensivă, am gestionat cazurile grave și foarte grave în secțiile de boli infecțioase, asta însemnând punând inclusiv măști de ventilație non-invazivă racordate la instalația de oxigen de perete.

Asta s-ar fi putut face și la Spitalul de Pneumologie pentru că prin fișa postului a unui medic pneumolog ar putea să intre și acolo

Noi, infecționiștii, am făcut mai mult decât am putut. Mulți dintre pacienții care se prezentau la Camera de gardă aveau nevoie de fluxuri înalte de oxigen 60-70 de litri. Gândiți-vă că într-un salon puteam să avem patru paturi, cu patru pacienți, fiecare cu fluxuri înalte de oxigen.

A trebuit să facem tot felul de artificii pentru a ne ajuta pacienții. Aceasta a fost o caracteristică a acestei pandemii de COVID. Niciun spital public din România nu este un spital nou, ci extrem de vechi, cu instalații depășite, electrice șamd. La noi instalația de oxigen era nouă.

A fost ceva cu care ne-am confruntat pentru prima dată. Toata lumea, probabil, care a gestionat astfel de cazuri oarecum și-a depășit limitele. Poate spitalul nu era gândit pentru un consum atât de mare de oxigen: se ajunsese să se consume și 16.000mc pe lună, un consum fantastic“, a explicat medicul Corina Maxim.

Din păcate, nu se va redeschide ușor Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Cel mai probabil întâi vor fi redeschise secțiile de la etajul I și II, nonCOVID.

„Aici, acum, domnul primar Vergil Chițac și domnul viceprimar Ionuț Rusu ne-au asigurat că își dau concursul pentru a ne ajuta, pentru a ne susține să dăm drumul la activitate, atât pe COVID, cât și pe nonCOVID, în beneficiul oamenilor din acest județ.

Va exista o perioadă în care trebuie să se refacă totul. Nu putem să riscăm, viețile noastre și ale pacienților, dar mai ales ale pacienților trebuie să fie în siguranță. Ca atare, nu știm când vom putea redeschide. Când va reîncepe activitatea trebuie să fie în condiții de maximă siguranță“, a concluzionat dr. Maxim.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.