VIDEO. Procurorii constănțeni au câteva indicii despre cauza incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase: sunt audiați și bolnavii

0
709

Procurorul criminalist Zafer Sadîc, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, a declarat că sunt continuate cercetările la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Anchetatorii caută să adune toate probele necesare pentru stabilirea cauzei incendiului izbucnit în secția ATI a unității medicale.

„Avem o echipă numeroasă care face cercetări la fața locului, atât lucrători de poliție, cât și specialiști în domeniul investigării incendiilor, mai ales că am dispus efectuarea unei expertize criminalistice complexe în acest sens. În cercetarea la fața locului am implicat și reprezentanții spitalului care să ne poată oferi informații despre împrejurările producerii evenimentului, ca să putem afla date despre amplasarea paturilor și a diferitelor aparaturi medicale în saloane, a sistemului de supraveghere video, locul în care se afla fiecare pacient la momentul producerii incendiului.

Pe de altă parte, am procedat la audierea persoanelor care să ne poată oferi informații despre ce s-a întâmplat în dimineața respectivă. Am audiat, deocamdată, dintre pacienții care au scăpat cu viață și care, din fericire, sunt într-o stare relativ bună în prezent. Am încercat să ne dăm seama care a fost sursa incendiului, care a fost locul și momentul în care a izbucnit incendiul.

Efectuăm și alte investigații, urmează să ridicăm documente pe care ni le vor pune la dispoziție reprezentanții spitalului, ca să observăm dacă existau autorizațiile și avizele necesare pentru întreaga structură, pentru instalațiile folosite, cea electrică, cea de oxigen și pentru alte tipuri de instalații și aparatură ale spitalului“, a declarat procurorul Zafer Sadîc.

Procurorii constănțeni au ridicat și hard diskurile camerelor de supraveghere video din saloane și speră să poată recupera imaginile. Anchetatorii au deja câteva indicii despre cauza incendiului de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

„Am ridicat, tot așa, prin punerea la dispoziție de către reprezentanții spitalului, sistemele de înregistrare video ale camerelor din cele șapte saloane și de pe holul secției ATI. Sperăm să putem recupera din acestea pentru că cel puțin, la prima vedere, unul dintre aparatele ridicate este probabil deteriorat din cauza intervenției pompierilor, deoarece l-am găsit ud, plin de apă. Sperăm să putem recupera datele de pe hard disk.

Fiecare salon era dotat cu camere de supraveghere video, așa încât fiecare pacient să poată fi monitorizat în permanență. Așa cum este configurația secției ATI, toți pacienții sunt monitorizați atât video, cât și pe baza semnalmentelor, tot ceea ce înseamnă temperatură, saturație, tensiune arterială și alte date ale pacienților, care le-ar putea indica celor din secție dacă pacientul se simte bine sau dacă are probleme.

În prezent avem câteva indicii referitoare la modul de producere al incendiului, însă deocamdată totul este la nivel de speculație și nu vrem să oferim piste false sau informații care nu ar putea fi confirmate în viitor. De aceea așteptăm și concluziile specialiștilor și după ce audiem măcar jumătate din persoanele pe care ne-am propus să le audiem, apoi putem să ne formăm o imagine mai clară despre producerea evenimentului“, a explicat procurorul Sadîc.

După finalizarea cercetărilor de la fața locului, probabil săptămâna viitoare se vor putea demara reparațiile necesare spitalui, astfel încțât acesta să poată fi redeschis.

„Cercetarea la fața locului ar putea dura încă două sau trei zile. Ieri și astăzi am adunat numeroase probe materiale care ne trebuie pentru diferite operațiuni sau activități de laborator ale specialiștilor și sperăm că dacă nu mâine, poate pomâine reușim să terminăm cercetarea la fața locului.

După ce finalizăm cercetarea la fața locului și am ridicat ceea ce ne trebuie și ceea ce ne vor solicita experții ca să poată examina mai departe în laborator, punem la dispoziția spitalului partea de clădire pe care am investigat-o noi, să își poată urma mai departe cursul firesc, ca să repună spitalul în funcțiune“, a mai spus Zafer Sadîc.       

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.