VIDEO. Operele lui Brâncuşi ajung la Ovidiu prin proiectul “Sărbătorile Europei”

0
513

Arhiepiscopia Tomisului, Academia Tomitană și Primăria orașului Ovidiu au lansat proiectul „Sărbătorile Europei”. Proiectul își propune reunirea unor personalități literare și artistice din peste 30 de țări, precum și inaugurarea „Atelierului Brâncuși”, o expoziție ce conține 25 de lucrări din cele 102 lucrări pierdute sau distruse ale marelui sculptor (copii de 1 la 1), realizate în bronz, piatră și ghips. În decurs de un an vor fi realizate și celelalte 77 de lucrări.

Evenimentul s-a desfășurat miercuri, 16 septembrie, la Pavilionul Expozițional din orașul Ovidiu şi au participat: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, George Scupra, primarul orașului Ovidiu, Barbu Constantin, președintele Academiei Dimitrie Cantemir, Mihai Lupu, candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța și Rodion Gheorghiță, sculptor.

„Ideea acestui proiect nu îmi aparține, dar mă bucur că acest proiect va fi la Ovidiu. Am stabilit acest lucru încă de la începutul anului, iar obiectivul principal al nostru este să înființăm în Pavilionul Expozițional un atelier a lui Brâncuși. Vorbim despre opera pierdută sau distrusă a lui Brâncuși”, a precizat primarul George Scupra.

La rândul său, IPS Teodosie a precizat că urmează să fie pregătite mai multe evenimente speciale la Ovidiu și nu doar pentru ovidieni ci pentru toată Dobrogea.

„Am avut bucuria să primim prin Constantin Barbu o zester inestimabilă prin ceea ce a adunat în peste 20 de ani. Este vorba despre manuscrise din peste 85 de arhive și biblioteci europene și americane, prin care istoria Dobrogei se reîntregește. Am lansat acest proiect ca să punem în valoare o expoziție a lui Brâncuși care este cel mai mare sculptor roman din ultimii 500 de ani. El nu s-a bucurat de o apreciere și o repatriere a operelor sale și iată se face acum acest lucru”, a declarat IPS Teodosie.

M.G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.