Constanța are destui oameni bogați, dar aceștia nu sunt și mecena pentru artiștii din oraș. Din această cauză și a faptului că administrația locală nu prea a fost interesată de asta, nici acum artiștii plastici nu au un spațiu unde să poată expună, să organizeze expoziții.
Din păcate, majoritatea constănțenilor nu înțeleg valoarea unei lucrări bune de artă, așa că mulți dintre cei care ajung la o expoziție și se hotărâsc să cumpere o creație, jignesc artistul cu suma oferită. De fapt, sunt prea săraci să o poată cumpăra, susține artistul plastic Ovidiu Felipov.
„Oamenii nu înțeleg că artiștii plastici nu fac produse de artizanat, nu vin cu produs de serie. Ei vin cu o structură compozițională bidimensională sau trimensională, care are în spate mulți ani de cercetare și ca să ajungi la o compoziție de un anumit fel, ai nevoie de un liceu de artă, de o facultate de artă, un masterat, un doctorat în domeniu, nu se naște peste noapte. Noi nu facem picturele, mărțișoare, noi nu facem obiecte cadou. Dacă cineva își dorește un produs de artă, care nu este nimic altceva decât finalitatea unei cercetări îndelungate în domeniu, atunci el trebuie să fie dispus să plătească suma potrivită acelui rezultat.
În cazul meu, decât să vând o lucrare de artă unui cumpărător care mă jignește cu o sumă foarte mică de bani, prefer să i-o fac cadou, decât să primesc un nimic pe ea. Dacă văd la o expoziție că vine cineva și apreciează lucrarea și și-o dorește, dar nu și-o permite, atunci i-o fac cadou.
Consider nu că o lucrare de artă este prea scumpă, ci că acel cumpărător care subestimează lucrarea de artă și jignește artistul este prea sărac să o poată cumpăra“, ne-a declarat Ovidiu Felipov în cadrul unui interviu acordat Focus Press
Foarte puțini oameni cu bani din orașul de la malul mării au educația necesară ca să recunoască o lucrare bună de artă. Restul, nu înțeleg valoarea ei, necesitatea de a avea o astfel de creație în casa lor, așa că foarte rar artiștii își vând lucrările, mai degrabă le fac cadou.
„Există oameni bogați în Constanța, dar nu știu – și nu sunt ironic – câți dintre ei sunt îndeajuns de șlefuiți încât să recunoască o lucrare bună de o lucrare slabă. Acesta este motivul, cred eu, pentru care nu cumpără, pentru că nu înțeleg necesitatea unui produs de creație în casa lor, a unui factor de plus estetic pe peretele lor. Fiind ancorați în problemele astea cotidiane, unde se duc la un job, unde trebuie să producă niște bani, probabil nu găsesc rolul esteticului în habitatul lor, în viața lor. Degeaba au bani dacă nu știu ce să facă cu acei bani“, a explicat Felipov.
Un al doilea motiv pentru care constănțenii, în general, nu cunosc valoarea estetică a unei lucrări de artă, nu o înțeleg este numărul mic de ore de educație plastică din școală. Mai ales că, uneori, în locul lor elevii fac tot Matematică sau Limba română.
„Probabil a doua cauză este numărul de ore de educație plastică la copii de I – IV și V – VIII: o oră la două săptămâni. Păi e normal că acel copil ajunge la un moment dat adult, produce niște bani și nu înțelege care este diferența dintre lucrarea de artă și carpeta cu Răpirea din serai. Pentru el valoarea estetică este aceeași și nu poate fi el condamnat. Sistemul care pregătește omul să ajungă în pragul cumpărarii este deficitar organizat. Asta nu este nimic altceva decât rezultanta sistemului de educație.
În locul orei de desen, părinții preferă ca elevii să mai facă o oră în plus de matematică sau de limba română, neînțelegând ce se întâmplă pe termen lung în absența educației plastice. Același lucru îl putem spune și despre educația fizică și sunt multe alte discipline lăsate la baza piramidei în ceea ce privește educația, neînțelegând că sensibilizând un copil, educându-l în zona esteticului și a artelor plastice și decorative, el ajunge un tânăr sensibil și șlefuit la maturitate, apt nu neapărat să cumpere o lucrare de artă, dar să o recunoască și să o aprecieze standardelor de calitate și estetice pe care, de exemplu, Uniunea Artiștilor le-a stabilit în ultimii 50 de ani“, a concluzionat Ovidiu Felipov.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Artei – 15 aprilie a.c., în cadrul interviului am abordat mai multe subiecte despre viața și mulțumirea unui artist plastic din Constanța, așa că vă invităm să urmăriți întregul material video.
Valentin ISPAS
Citește și:
Oamenii care de mai multe generații nu semnează condica, au timp să-și rafineze simțul artistic, contribuind și la cernerea talentelor.
Noi suntem încă în epoca de piatră a decantării unei elite a societății.
Pai daca priMarul in loc sa dea drumul incubatorului pentru arte o arde in renovarii de cladiri cu banii pentru artisti. De 2 anii are sumele alocate si le blocheaza sub diferite tertipuri ca sa le bage in buzunarele oamenilor care ae ocupa cu santiere si constructii. Stati sa vedeti dupa ce se termina renovarea casei embiricos pe CINE O SA ANGAJEZE permanent acolo ….numai artistii sigur.