VIDEO Poliția de Frontieră plătește 4,18 milioane lei pentru mentenața sistemului SCOMAR și alți 300 mii lei pentru cea a sistemelor de supraveghere instalate la frontiera externă a UE

1
841

Poliția de Frontieră a postat pe site-ul său, la data de 5 octombrie, anunțul privind „Contract subsecvent de servicii nr. 17/373 – Mentenanța sistemelor de supraveghere instalate la frontiera externă a UE“ și pe 10 octombrie anunțul „Contract de achiziție publică de produse nr. 350 din 19.08.2022 – Modernizare sistem de comunicații, electroalimentare și climatizare la nivelul Gărzii de Coastă („Mentenanță evolutivă a sistemului SCOMAR )“.

În ceea ce privește acest din urmă anunț, reprezentanții Poliției de Frontieră au precizat următoarele: contractul nr. 350 din 19.08.2022 privind „Modernizarea sistemului de comunicaţii electroalimentare si climatizare la nivelul Gărzii de Coastă” în valoare de 4.186.476,91 lei fără TVA a fost atribuit de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, în calitate de autoritate contractantă, operatorului economic REGIA AUTONUMĂ RASIROM, conform Raportului final al procedurii nr. S2/ AR/100913 din 29.06.2022 emis în urma finalizării procedurii de achiziţie iniţiate prin anunţul de participare nr. CN 1039271 din 12.02.2022, disponibil în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Conform raportului final ante-menţionat, în termenul limită de depunere a ofertelor au fost depuse oferte de către următorii operatori economici:

  • REGIA AUTONOMĂ RASIROM cu subcontractant şi terţ susţinător INDUSTRIAL COMPUTER GROUP SRL şi subcontractant CLIMATICO LINE SRL;
  • CENTRUL PENTRU SERVICII DE RADIOCOMUNICAŢII SRL cu subcontractant şi terţ susţinător TEMA ENERGY SRL;
  • FELIX TELECOM SRL cu subcontractant DENDRIO SOLUTION SRL.

Obiectul contractului constă în furnizarea produselor necesare modernizării sistemului de comunicaţii, electroalimentare şi climatizare la nivelul Gărzii de Coastă, în conformitate cu prevederile caietului de sarcini al achiziţiei şi specificaţii tehnice

În cee ce privește primul anunț, aceștia au precizat: „Contractul subsecvent nr. 17/373 din 01.09.2022 privind „Mentenanţa corectivă a sistemelor fixe de supraveghere ATTICA” în valoare de 304.238 lei fără TVA a fost încheiat de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, în calitate de autoritate contractantă, în baza acordului-cadru nr. 194 din 05.07.2021. Acordul-cadru ante-menţionat a fost atribuit operatorului economic MARCTEL S.I.T. SRL, conform Raportului final al procedurii nr. S2/SŞ/ 572086 din 17.05.2021 emis în urma finalizării procedurii de achiziţie iniţiate prin anunţul de participare nr. CN 1029014 din 09.03.2021, disponibil în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Conform raportului final ante-menţionat, în termenul limită de depunere a ofertelor au fost depuse oferte de către următorii operatori economici:

  • MARCTEL S.I.T. SRL
  • MAGUS PROTECT TEHNOLOGIES.

Obiectul acordului-cadru şi implicit al contractului subsecvent nr. 17/373 este reprezentat de prestarea serviciilor de mentenanţă corectivă pentru echipamente electronice şi optoelectronice din compunerea sistemelor fixe de supraveghere cu termoviziune ATTICA din dotarea Poliţiei de Frontieră Române, în conformitate cu caietul de sarcini al achiziţiei“.

Sistemul SCOMAR este cel care supraveghează frontiera maritimă fiind inaugurat în anul 2009, iar instalația reprezintă nouă turnuri de comunicații de-a lungul coastei Mării Negre, iar fiecare turn are o platforma superioară pe care este amplasat subsistemul de supraveghere format din subsistemul radar și subsistemul optoelectronic. Despre acesta s-a scris în mod repetat că ar fi întrerupt sau avariat în mod intenționat pentru a se permite infracțiunile din zonă, respectiv braconajul și mai recent, traficul cu droguri, așa cum s-a întâmplat în aprilie 2019 o ambarcațiune cu o tonă de droguri la bord s-a răsturnat între Sfântu Gheorghe și Sulina.

Cătălin SCHIPOR

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.