VIDEO. Primarul din Hârșova le face plângere penală consilierilor locali PSD și PRO România

1
1152
Viorel Ionescu

Deoarece consilierii locali P.S.D. și PRO România au refuzat, în continuare, să dea avizul, favorabil sau nefavorabil, pentru două proiecte de hotărâre inițiate de primarul P.N.L. Viorel Ionescu, acesta este hotărât ca, în această săptămână, să depună plângere penală împotriva aleșilor locali, deoarece ar fi încălcat, în mod repetat, Codul Administrativ.

Consiliul Local al orașului Hârșova a fost convocat luni, 14.12.2020, în ședință ordinară, dar după doar unsprezece minute ședința s-a terminat, primarul Viorel Ionescu retrăgând de pe ordinea de zi toate proiectele de hotărâre. Două dintre acestea nu aveau avizele Comisiilor de specialitate – Economică și Juridică – ale Consiliului Local Hârșova, deoarece consilierii locali P.S.D. și PRO România din respectivele comisii au hotărât să nu dea, la acel moment, avizul, favorabil sau nefavorabil, pentru acestea. Cele două proiecte de hotărâre vizau alegerea viceprimarului orașului Hârșova (prima hotărâre de alegerea a viceprimarului este suspendată, după ce a fost atacată în instanță, așa că Emil Paraschiv nu poate fi viceprimar până la decizia judecătorului) și aprobarea și indexarea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale pentru anul 2021.

Edilul-șef a convocat Consiliul Local Hârșova, din nou, vineri, 18.12.2020, în ședință extraordinară dar, în continuare, cele două proiecte de hotărâre nu au avut avizul Comisiilor de specialitate ale Consiliului Local. În acest caz, primarul Viorel Ionescu a ținut să precizeze că aleșii locali P.S.D. și PRO România fac un abuz deoarece, conform Codului Administrativ, după ce consilierii locali examinează un proiect de hotărâre în Comisiile de specialitate, ei trebuie să emită un aviz, favorabil sau nefavorabil, nu pot refuza să facă acest lucru. 

„Consilierii locali nu au putut emite un aviz deoarece nu am avut datele necesare pentru a ne pronunța asupra acestor două proiecte de hotărâre. Noi nu am solicitat decât informații suplimentare. În lipsa unor informații coerente și pertinente, noi am considerat că nu putem da aviz acum, îl vom în termenul de 30 de zile prevăzut de Codul Administrativ“, a spus consilierul local PRO România Mariana Pelelungă. Deși acesta prevede că termenul pentru un aviz al unei Comisii de specialitate a Consiliului Local în cazul unei ședințe extraordinare este de trei zile. Proiectele de hotărâre au fost depuse de primarul Viorel Ionescu în data de 8.12.2020, dar nici până la ședința extraordinară din 18.12.2020, convocată din data de 14.12.2020, acestea nu au avizele Comisiilor de specialitate.

Pentru că majoritatea consilierilor locali, nouă dintre ei, au decis să voteze proiectul ordinii de zi a ședinței cu toate proiectele de hotărâre, nu fără cele două fără avize din partea Comisiilor de specialitate, președintele de ședință și aleșii locali P.S.D. și PRO România au părăsit sala de ședință, considerând că se produce o ilegalitate.

După plecare acestora, toate cele opt proiecte de hotărâre au fost aprobate cu unanimitate de voturi ale celor nouă consilieri locali, inclusiv al alesului local P.S.D. Marian Paștea (care a rămas în sală) și care, din această cauză, a fost exclus din partid și își va pierde calitatea de consilier local.

Noul viceprimar al orașului Hârșova este Dumitra Stan, viceprimar și în mandatul precedent, în 2017, după demisia lui Ionel Dia.

„Având majoritatea în două Comisii de specialitate, consilierii locali P.S.D. și PRO România au refuzat să dea avize pentru două proiecte de hotărâre pe care le-am inițiat. Nici la ședința ordinară, din 14.12.2020, nici la cea extraordianră, din 18.12.2020. Așa că am solicitat votul lor fără acest aviz, pentru că nu putem bloca activitatea orașului și a Consiliului Local, iar majoritatea consilierilor locali au considerat că este legal pentru că, așa cum spune Codul Administrativ, dacă există un viciu de procedură sau situații neprevăzute în acesta sau lacune în legislație, el se completează cu Legea 287/2009 privind Codul Civil, cu Legea 24/2000 privind Normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, precum și cu alte reglementări de drept comun aplicabile în materie. Astfel, lipsa avizului din cauza refuzului consilierilor locali, nu împiedică votul unui proiect de hotărâre inițiat. Dacă cineva consideră că nu am respectat legea în acest caz, pot să atace hotărârile în Contencios-administrativ.

Oricum, eu voi face săptămâna asta plângere penală consilierilor P.S.D. și PRO România din Comisiile de specialitate juridică și economică ale Consiliului Local Hârșova“, ne-a declarat primarul Viorel Ionescu.

VIDEO:

1 COMENTARIU

  1. Cred ca este nevoie de mai multa intelepciune si iscusinta politica in activitatea Primariei HARSOVA reflectata in organizarea si desfasurarea sedintelor ordinare/extraordinare de consiliu.Prea multe discutii in contradictoriu, prea multe pareri personale in detrimentul celor legale, prea multe orgolii nesatisfacute si reglari de conturi, prea multe amenintari cu plangerile penale, prea multe sedinte incepute si neterminate, prea multe sedinte extraordinare, etc… Si sunt abia la inceput.In concluzie, e grea politica si nu oricine este facut pentru asa ceva iar eficienta si eficacitatea sedintelor desfasurate pana acum este sub asteptari Este o meserie si doar votul obstii nu este suficient ca sa ii intelepteasca pe unii care nu stiu ce cauta pe acolo dar isi iau banii pentru sedinte.Daca mai continua circul gratuit televizat poate ca ar fi interesanta ipoteza strangerii de semnaturi pentru alegeri anticipate. Noi i-am votat sa lupte pt binele orasului si sa faca treaba cu spor nu sa ne asigure circ la fiecare sedinta.Speram ca in anul 2021 sa deveniti mai intelepti si responsabili spre binele harsovenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.