Orașul Techirghiol se află în plină dezvoltare din punct de vedere imobiliar, al infrastructurii, edilitară ori din domeniul balnear. Zona are un potențial mare datorită apei sărate și a nămolurilor terapeutice, fiind deja cunoscută pentru beneficiile pentru sănătate.
Deși orașul a câștigat, mai mulți ani la rând, titlul de destinația turistică balneară favorită, administrația locală a decis participarea la competiția pentru desemnarea stațiunii balneoclimaterice a anului 2025. Acest titlu ar putea atrage și mai multă atenție asupra Techirghiolului și ar putea stimula și mai mult turismul. Votul este deschis până în data de 25 martie, iar decernarea premiilor va avea loc în luna aprilie.
Despre acest subiect a vorbit Iulian Soceanu, primarul orașului, în cadrul unui interviu acordat ziarului Focus Press.
„Noi candidăm la capitolul Stațiuni balneoclimaterice din România. Sunt înscrise în competiție douăsprezece stațiuni balneoclimaterice din țară, printre care și Techirghiol. Ăsta a fost îndemnul meu pentru că, clar, este un mod de a promova stațiunea noastră. Deși suntem în topul stațiunilor balneare din România, în ultimii ani de zile, suntem foarte bine cotați, trebuie să participăm la astfel de competiții. Pe 4 aprilie, la Sibiu, este momentul în care se va decerna acest titlu.
Nu știm ce se va întâmpla până acel moment, dar singura noastră misiune până atunci este să îi îndemnăm pe toți cei care iubesc Techirghiolul, toți cei care ajung în timp cetățenii orașului Techirghiol, să voteze stațiunea balneară ca destinație anului 2025 și ne-ar bucura să începem anul cu un trofeu, așa cum am obținut și în anii anterioare alte trofee, tot bazate pe zona de turism, în special turismul balnear. Votul este deschis până pe data de 25 martie pentru public. Mai sunt și alte categorii la care noi nu putem să participăm, dar m-aș bucura să fim cei care câștigă acest titlu, și anume destinația anului 2025 în rândul stațiunilor balneare din România“, a declarat Iulian Soceanu, primarul orașului Techirghiol.
Un alt subiect abordat a fost cel legat de investițiile aflate, în prezent, în derulare în Techirghiol. Un nou centru balnear va fi construit, de către Compania Națională de Investiții de această dată. Edilul-șef a explicat cui aparține amplasamentul pe care CNI va edifica unitatea balneară.
„Terenul pe care se va ridica acest complex aparține Patriarhiei Române, pentru că Patriarhia Română deține în orașul Techirghiol, pe lângă bisericuță, pe lângă catedrala care există, o zonă balneară de recuperare, în special pentru persoanele în vârstă și persoanele nevoiașe.
Astfel, au depus către Compania Națională de Investiții o solicitare pentru construirea unui astfel de obiectiv. CNI a finanțat prin Guvernul României acest proiect, fiind obținută și finanțarea. Chiar zilele trecute am avut o discuție împreună cu domnul arhitect-șef al orașului, alături de constructor, proiectant și alături de viitorii beneficiari, cei de la Patriarhia Română, să punem la punct toate detaliile privind începerea lucrărilor.
Este un lucru cert, termenul de execuție este de 36 de luni, pentru că este, totuși, un obiectiv destul de important, 10 milioane de euro este această investiție, este o investiție care se va face exact în centrul orașului, lângă Primărie, pe fostul amplasament al Restaurantului Zori de Zi. Am avut, de-a lungul timpului, foarte multe discuții vizavi de acest obiectiv, care într-adevăr a fost un obiectiv foarte important, Restaurantul Zori de Zi, la el mă refer, în perioada interbelică foarte mulți oameni cunoscuți ai vremii au trecut pragul acestui restaurant, chiar și în anii ’90.
Ulterior, acest restaurant a fost retrocedat către fostul proprietar, iar fostul proprietar a vândut acest obiectiv către Patriarhia Română, pentru că probabil au fost singurii interesați la momentul respectiv, deoarece acest teren se află în proximitatea proprietății Patriarhiei Române și cei de la Patriarhie au fost interesați să-și întregească cumva toată zona respectivă. Este un lucru extraordinar, pentru că toate investițiile pe care le fac cei de la Patriarhia Română sunt niște investiții foarte frumoase și, credeți-mă, în fiecare week-end vin foarte mulți pelerini să se roage, în primul rând, la mormântul părintelui Arsenie Papacioc. Dar să revenim la investiție, sper să fie finalizată până la finalul mandatului pe care eu doar ce l-am început, ca să putem să inaugurăm încă un centru balnear în stațiunea noastră“, a mai spus edilul-șef al orașului Techirghiol.
Însă, acesta nu este singurul centru care va fi construit în Techirghiol, ci mai sunt în derulare două astfel de obiective importante. Unul dintre aceste proiecte este cel situat pe DJ 383, aproape de faleză. Conform lui Iulian Soceanu, lucrările la acest proiect privat sunt destul de avansate, urmând ca anul 2026 să fie efectuate finisajele și să încerce procedurile de autorizare a acestui centru balneo, pentru că fiind o unitate sanitară, va intra într-un circuit de autorizări complex și, probabil, la sfârșitul anului 2026, începutul anului 2027 să poată să îl inaugureze.
„Da, este un obiectiv important, sunt peste 20 de milioane de euro care se investesc acolo. Se construiește, l-ați văzut și dumneavoastră, se pare că în ultima perioadă au început lucrurile să fie mult mai accelerate, pentru că și contractele pe care le-a negociat cu diferite firme au fost finalizate, și până și-a negociat contractele, până a stabilit construcția…
Dar mai avem încă unul. Este vorba despre un alt centru balnear, care va fi construit de către cei de la Corpore Sano, mai pe înțelesul tuturor avocații, vorbesc de sanatoriul avocaților, care au obținut o autorizație de construcție pentru un alt obiectiv, tot la fel, o investiție de 20 de milioane de euro și pentru acest obiectiv a fost emisă autorizația de construire“, a spus Iulian Soceanu.
Totodată, din acest an vor începe lucrările pentru o investiție importantă: construirea unei zone de relaxare. Potrivit primarului, acest obiectiv va fi realizat de către Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol printr-o finanțare de la Ministerul Sănătății, o investiție de 50 de milioane de euro.
„Pentru acest obiectiv au fost aprobați indicatorii tehnico-economici de către Guvernul României, pentru că tot ceea ce depășește o anumită sumă, indicatorii tehnico-economici sunt aprobați prin hotărâri de Guvern. Este o sumă foarte mare, dar este un obiectiv frumos, care la fel, o să aducă plus valoare stațiunii noastre, pe lângă alte, multe pensiuni și spații de cazare mai micuțe.
Este clar că, în momentul în care vor fi finalizate, orașul nostru, stațiunea Techirghiol, cum ne place nouă să-i spunem, va căpăta o amploare extraordinar de mare. Estimez că, în următorii cinci ani de zile, lucrurile vor sta cu totul și cu totul altfel. Piața imobiliară a crescut foarte mult. Sunt investitori privați care construiesc astfel de imobile, cu scopul de a le vinde, apartamente, garsoniere, studiouri, deoarece stațiunea balneară Techirghiol este foarte cunoscută“, a conchis Iulian Soceanu, primarul orașului Techirghiol.
Loredana MIHAI