VIDEO. Primarul Vergil Chiţac susţine sistemul centralizat de termoficare: “Centralele termice de apartament poluează cel mai mult în Constanţa”

4
2884

Iarnă de iarnă, constănţenii se confruntă cu avariile RADET sau CET; sunt zile când căldura lipseşte din apartamente. Foarte mulţi constănţeni s-au debranşat de la sistemul centralizat de termoficare, însă aceasta nu este soluţia, spune primarul Constanţei, Vergil Chiţac, în contextul în care politica europeană este de reducere a poluării. Sistemul centralizat este mai puţin poluant în comparaţie cu varianta centralelor de apartament racordate la gaze. Însă, în momentul de faţă RADET nu este nici eficent, nici rentabil.

Despre situaţia RADET a vorbit primarul Constanţei în cadrul unui interviu acordat Focus Press:

 „Binomul acesta, RADET – CET, este în insolvenţă. RADET-ul se duce spre faliment. De ce? Pentru că au făcut un plan de reorganizare, iar CET, care este principalul creditor, nu a acceptat planul de reorganizare. (…) Acesta este un aspect. Al doilea aspect este că cea mai mare pierdere o avem de la CET, până la punctele termice: este vorba despre tubulatura de transfer care trebuie înlocuită. Costul înlocuirii acestei tubulaturi este de vreo 49 de milioane de euro. Noi nu avem această disponibilitate financiară, şi-atunci există POR-ul, la axa 7.1., care ne dă voie să aplicăm pentru astfel de proiecte. Suntem în următoarea fază acum: avem nevoie de 49 de milioane, iar POR (Programul Operaţional Regional – n.r.), axa 7.1 ne dă voie doar 20. Şi-atunci, am purtat discuţii intense cu ei, după ce am reuşit să intrăm pe liste, că nu eram, să îi rugăm să accepte două proiecte de 20 (milioane euro – n.r.). (…) Pentrua asta însă, trebuia să aplicăm cu o altă societate decât RADET, care nu putea pentru că este în insolvenţă. Am înfiinţat o societate nouă: Termoficare Constanţa SRL. S-a lucrat la actele societăţii, a fost înscrisă la Registrul Comerţului, iar în perioada următoare vom obţine licenţă de la ANRE. În momentul în care obţinem licenţa – avem toate actele pregătite, SF, tot – ne ducem şi aplicăm la POR”.

“Oricât am vrea noi, procedurile sunt atât de greoaie încât este puţin probabil să obţinem bani mai devreme de sfârşitul acestui an… Deci gândul meu acum este şi la iarna 2021-2022, motiv pentru care, ca să nu pierdem timpul, am declanşat o procedură de licitaţie ăentru acord cadru de execuţie de lucrări de schimbare, cu clauză suspensivă. Adică începem licitaţia pentru a schimba, iar atunci când vom primi banii, imediat să ne apucăm de lucrări, să nu începem din momentul Acela să facem licitaţie şi să lungim foarte mult timp. Deci lucrăm în paralel. Dar aceasta este doar partea de transfer. Rămâne de văzut ce se întâmplă şi cu CET-ul, pentru că şi CET este vechi. Şi mai urmează să partea de distribuţie, de la CET până la punctele de distribuţie. (…)”

“Sistemul de termoficare avea, în 1989, 105 mii de consumatori. A ajunsla 55 de mii. Sub valoarea asta dacă scădem, gradul de umplere al lui se micşorează şi nu mai devine economic. Ăsta este motivul pentru care şi eu am acceptat să ţinem preţul mic la gigacalorie. El costă foarte mult. În realitate costă vreo 800 de lei. Se plăteşte până la 250 de lei, iar anul trecut, în 2020, subvenţia de la primărie, numai pentru perioada de iarnă, a fost de 73 de milioane de lei. Dar, dacă nu mai dăm subvenţia şi lăsăm să crească preţul, din ce în ce mai mulţi oameni se vor debranşa”.

Întrebat dacă nu cumva debranşarea în masă ar fi soluţia, Vergil Chiţac a răspuns: “Nu este o soluţie. Ştiţi de ce? Pentru că centralele termice de apartament poluează cel mai mult în Constanţa. Este un factor cancerigen insidios, pe care nu-l percepem, dar acre este absolut real. 50% din poluarea Constanţei acum, când stăm noi de vorbă, este din cauză rezidenţială şi în special din această cauză, a centralelor de apartament. Apoi, blocurile acestea nu au fost construite pentru centrale de apartament. Acem trei ani de zile, în Berlin, se răscolea Berlinul şi se schimbau tubulaturile. Viena, când vorbim noi acum, trece la un sistem de genul acesta (termoficare centralizată – n.r.). Sunt încurajate sistemele acestea centralizate pentru că ele poluează mai puţin – pe de o parte. Pe de altă parte, gândiţi-vă că toate noxele rezultate din arderea gazului – că şi CETul funcţionează tot pe gaz –, toate noxele se degajă la 40 de metri în aer, iar gradul de împrăştiere este de 40 de kilometri (…) Politica europeană este greenfield. Doamna comisar european Ursula von der Leyen a venit să conducă Europa şi a spus că accentul trebuie pus pe greenfield. Ori, tot ceea ce facem în momentul de faţă, pentru a putea fi finanţaţi pe plan european, trebuie să aibă două componente:  componenta de green şi componenta de digitalizare”.

Mai multe declaraţii – în materialul VIDEO.

4 COMENTARII

  1. Daca aceste centrale nu sunt benefice de ce chiar dir.RADET Cta are o astfel de centrala,eu nu stiu daca si dvs.aveti o asemnea centrale? Chiar daca suntem la putere lasati oamenii simpli sa le fie mai usor pecuniar.Pe banii noastrii nimeni nu dispune!Eu stiu din barfe cand erati la Academie ca sunteti un om alaturi de oamnei demonstrati! Nu vreau sa cred din barfe ca snuteti condus stii dvs.de cine? Pacat! Aveti o adevata coloana vertebrala! Demnostrati!

  2. Nu mai daťi voie sa se debranseze.Stau pe mamaia la bi6 cel cu incediu .Va dati seama ce sperietura am tras ca cei ce s mai filozofi au pus gaze in apartament .Taie ţevi si pun ce i taie capu .Va rog sa faceti un control nu au voie sa taie şi tevile care trec prin apartament .VA Multumesc dak luaţi masuri demonstrati ca va intereseaza stiu ca santeti competent .

  3. Altă idioțenie și cu parcările.
    Chițac, acest Moș Teacă al marinei române, aterizat prima dată în Constanța în școala militară maiștri de marină ca ”păstaie” cu pregătirea de luptă și politică (politruc) deși a ajuns rector la Institutul de Marina, habar nu are de administrare, acum a orașului. În loc să stopeze construcțiile abuzive și ilegale și contractele oneroase făcute de Mazăre și Făgădău, el s-a apucat să bage taxe uriașe pe parcarea de reședință, jupuind efectiv cetățenii orașului cu o taxă pe auto de 5 ori mai mare decît impozitul pe casă, de parcă orașul a fost un deșert al lui și a construit el totul peste noapte, ca pe propria lui moșie. Cu asemenea taxe, suplimentare pentru zona turistica din centru, să tot aștepte turiști să vină. El are impresia că aceștia mai vin ca pe vremea Împușcatului, cu valizele în spinare, ca hamalii. Fiind nevoiti să plătească o zi suplimentară de cazare doar pentru accesul auto, turistii se vor duce in celelalte statiuni, rămînînd ca horecarii să stea in ușa cîrciumilor și să privească după ei mai ceva ca țăranii din nuvela lui Fănuș Neagu, ”Dincolo de nisipuri”, mai ales după foamea asta cu covidul. Și-a delegate atribuțiile diferiților directori din primărie, printre care comunistele Țenea și Ovanesian iar el dă din clanță fără a avea o privire de ansamblu asupra orașului și să atragă fonduri și investitori, orbit fiind numai de nimicuri pentru ”glanț” imediat. Dovada că actualul PNL (=PSD), aceeași mizerie.

  4. Se vorbeste de mult de poluarea centralelor de apartament.Am crezut ca este o campanie marca RADET.Daca vorbim de poluare fara a prezenta dovada poluarii , vorbele sunt degeaba. Orice centrala este verificata la 2 ani , ocazie cu care se elibereaza un buletin de masuratori.Daca sunt depasiri are limitelor admise de normativ , furnizorul inchide centrala. De fapt aceasta verificare este obligatorie , daca nu se face , ENGIE suspenda furnizarea gazului.asa este legea. Mergand pe strada vad centrale care scot fum ca un vaporas. Ele nu sunt deci verificate. De ce ? Exemple : in zona Grand , la hotelul Carol (aici este o emanatie de fum de ani de zile !!!) Somn usor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.