Rectorul Universității Maritime din Constanța, prof.univ.dr.ing. Violeta Ciucur, a acordat un interviu cotidianului Focus Press, în care a vorbit despre perioada celor doi ani pandemici și la ce metode au recurs reprezentanții unității de învățământ superior pentru ca studenții să rămână la fel de interesați de materialul didactic.
Universitatea Maritimă este un reper al orașului de la malul Mării Negre, Constanța fiind un oraș port, și tocmai din acest motiv se poate lăuda cu un pachet educațional modern, la standarde europene, laboratoare cu tehnologii de ultimă generație, menite să atragă studenții ce vor să își facă o carieră în domeniul navigabil.
Chiar înainte de debutul pandemiei de coronavirus, Universitatea Maritimă din Constanța avea la dispoziție, pentru studenți, o platformă virtuală de învățământ, pe care a perfecționat-o ulterior.
„Mie îmi place să mă gândesc că această universitate rămâne una de reper la noi în oraș, fiind un oraș-port la Marea Neagră, deoarece pregătim navigatori, dar și pentru că, în principiu, în permanență avem în intenția noastră dezvoltarea instituțională și prezentarea în fața studenților la un nivel cât mai bun, cât mai atractiv, cât mai dezvoltat. Pot să vă spun că perioada aceasta de pandemie a început fix cu mandatul meu. S-a întâmplat în așa fel încât alegerile la universitate să fie cu câteva zile înainte și după ce am încheiat această procedură a apărut starea de lockdown. Am avut noroc, noi am avut o platformă virtuală de învățământ, pe care imediat am folosit-o, ne-am adaptat destul de repede și am avut o activitate intensă de redactare a acestor noi materiale, pentru că trebuia să le avem într-un format anume. (…) În anul universitar care a început în octombrie 2020, în perioada aceea de vacanță, ne-am gândit cum să organizăm învățământul în universitate astfel încât să fie cât mai îndreptat, pentru ca studentul să își îndeplinească misiunea sa aici și competențele sale să fie dobândite pe parcursul studiilor, să nu le piardă, pentru că nu aveam voie să venim în universitate în acea perioadă. (…) Ne-am structurat semestrele de studii, le-am structurat în jumătate de oră intensiv de teorie, cursuri, proiecte, și cealaltă jumătate organizarea unor laboratoare unde am insistat ca studenții să vină în universitate: ca să nu avem o aglomerație de studenți și colegi, am făcut modulat, am chemat anul 2, anul 3 si, în final, anul 4 (…) Așa s-a întâmplat și în semestrul doi și anul universitar următor”, a explicat prof.univ.dr.ing. Violeta Ciucur, rectorul UMC.
După cei doi ani de pandemie, acum studenții se pot prezenta fizic la orele de curs, însă, mai spune rectorul Violeta Ciucur, laboratoarele se vor întreprinde tot modular, ca metodă de precauție împotriva COVID-19.
„Acum suntem față în față cu toți studenții și, deși ne vom afla fizic la universitate, laboratoarele am decis să le facem tot modulat, studenții vor veni pe ani de studii. Cu alte cuvinte, noi încă asigurăm și încercam să creăm condiții astfel încât oamenii să nu se îmbolnăvească. Anul acesta de studiu, 2021- 2022, am mai avut un lucru pe care l-am organizat pentru anul I de studii, pentru că boboci fiind, ei trebuie să vadă unde învață, să cunoască clădirea, colegii și cadrele didactice. Așa că studenții de anul I au venit fizic la cursuri, tot timpul, tot anul. Dacă s-a întâmplat ca un caz să apară, evident că s-a intrat în on-line o săptămână, depinde cum erau restricțiile. (…) Noi pregătim ingineri, e clar că trebuie să vină fizic la cursuri, să vină la simulator, să își facă exercițiile, să vină în laborator să își facă experimentul, referatul, să tragă concluziile”, ne-a declarat rectorul UMC.
Cu toate acestea, numărul studenților care au decis să urmeze Universitatea Maritimă din Constanța este mai mic decât anii precendenți, iar aceasta ca urmare a notelor mici obținute la examenul de Bacalaureat, pentru că pentru admiterea la UMC a contat media de la Matematică. Rectorul universității este de părere că această perioadă pandemică, în care orele s-au desfășurat în sistem on-line, ar fi o cauză, dar și din cauza faptului că nu au mai putut merge la liceele de profil, pentru a prezenta ofera educațională a universității.
„Din punct de vedere al studenților, aș putea spune că a scăzut numărul de studenți care s-au înmatriculat la noi la universitate. Concursul de admitere a fost unul pe baza mediilor de Bacalaureat și a unui procent din examenul de matematică de la Bacalaureat, având în vedere că noi pregătim ingineri. (…) În perioada pandemică a trebuit să prezentăm universitatea liceelor utilizând platforma, nu mai aveam cum să facem acele vizite pe care obișnuiam să le facem: fiecare program de studii și-a prezentat un film sau pliante pe care le trimiteam în mediul on-line, pe email, ori filmulețul acela putea fi vizionat cu ajutorul unui link. Ne-am prezentat și așa la distanță. Acum, din nou, prezentăm universitatea în licee, avem echipe de oameni care se deplasează, dar ceea ce este cel mai important, noi începusem înainte de anul 2020 colaborări între universitate și licee de profil sau de profil tehnic din Constanța, într-un mod original: pur și simplu acei elevi care aveau activități practice veneau la noi la universitate timp de o săptămână, însoțiți de un cadru didactic, și făceau laboratoare, pe care și noi le adaptam”, ne-a declarat rectorul UMC.
Revnind la oferta educațională, prof.univ.dr.ing. Violeta Ciucur a vorbit în cadrul interviului și despre cât de importantă este recrutarea viitorilor studenți și cum trebuie pregătită aceasta pentru a-i atrage pe elevii de liceu să devină ingineri sau marinari.
„Recrutarea studentului este un proces pe care trebuie să îl pregătești foarte bine, pentru că marea majoritate a universităților fac acest lucru și elevii respectivi, în orele lor de dirigenție sau în orele lor libere, primesc pe rând universitățile. Trebuie cumva să te definești diferit, nu neapărat ca să influențezi, pentru că nu asta ne dorim. Am lucrat foarte mult cu colegii mei ce anume prezentăm, ce anume definim acolo, cum îi atragem de viitorii studenți. În acele filmulețe de prezentare, am filmat în primul rând acele laboratoare. În Universitatea Maritimă din Constanța noi am considerat că baza materială este cea care trebuie să se afle, în permanență, în atenția investițiilor. Am avut norocul să facem și o activitate paralelă, cumva, comparându-ne cu universitățile de marină din Europa”, a explicat rectorul UMC.
Deși ar părea că universitatea se adresează tinerilor studenți, băieților, în realitate sunt foarte multe tinere domnișoare care aleg facultățile universității, fie că vorbim de inginerie și management sau domeniul navigabil.
„Pur și simplu, astăzi, femeile sunt, după părerea mea, foarte bine orientate, prin urmare avem studente care vin la cele trei programe de studii care sunt navigabile, unde mai departe pot urma cursuri IMO, își pot organiza practica ambarcată și breventarea și, ulterior, cariera. Sunt foarte multe studente aici. Evident, procentul de fete este mai mare la inginerie și management, acolo unde fetele sunt interesate de acest domeniu, sunt mai multe fete decât băieți. Dar am avut fete și la ingineria mecanică, unde mi se pare mie că este o ocupație ce se adresează bărbaților”, ne-a mai declarat rectorul UMC.
Pentru declarațiile integrale ale rectorului UMC, prof.univ.dr.ing. Violeta Ciucur, vă invităm să urmăriți întregul material video.
Loredana MIHAI