VIDEO. Scandal în toată regula pentru un nou ansamblu rezidențial: s-a sesizat DNA și a fost deschis un dosar la Tribunalul Constanța

1
2935

S.C. 3D American Style Development S.R.L. din București vrea să construiască 83 de locuințe individuale cu trei etaje, 49 de locuințe individuale cu două etaje, blocuri de patru etaje, un ansamblu de birouri cu 14 etaje și un spital cu șase etaje în Palazu Mare, pe malul Lacului Siutghiol. La începutul anului, a obținut 16 certificate de urbanism în acest sens, de la Primăria Municipiului Constanța, dar acum a chemat în judecată Direcția Județeană pentru Cultură și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, și a făcut plângeri la Direcția Națională Anticorupție pe numele unui arheolog și al directorului D.J.C.

S.C. 3D American Style Development S.R.L. din Capitală a obținut, la începutul acestui an, 16 certificate de urbanism pentru construirea a peste 130 de locuințe individuale, de blocuri de patru etaje, clădiri de birouri de 14 etaje și a unui spital pe malul Lacului Siutghiol, în Palazu Mare. Acum, însă, a chemat în judecată Direcția Județeană pentru Cultură (D.J.C.) și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (M.I.N.A.C.) din cauza acestui proiect imobiliar (luni, 12.10.2020) și a sesizat și D.N.A. cu privire la posibile infracțiuni de corupție și abuz în serviciu, pe numele arheologului Constantin Băjenaru din cadrul M.I.N.A.C. și al Magdalenei Tița, directorul D.J.C. Constanța.

În urma solicitării avizului necesar pentru obținerea autorizației de construire, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța a transmis S.C. 3D American Style Development S.R.L. că mai întâi trebuie să realizeze un diagnostic arheologic intruziv pe terenul pe care vrea să înceapă să construiască, deoarece Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a înștiințat-o că este foarte posibil ca în zonă să existe un sit arheologic, arheologul Constantin Băjenaru descoperind câteva dovezi materiale (cioburi) în acest sens.

Firma din Capitală refuză, însă, să facă acest lucru, deoarece nici în ultimul certficat de urbanism obținut (în luna aprilie, pentru începerea construirii blocurilor de patru etaje) Primăria Constanța nu ar fi menționat că există un sit arheologic pe acest teren sau că ar exista interdicții de construire.

„Am intentat acest proces deoarece nu există condițiile pentru a ni se solicita un diagnostic arheologic pentru teren, nu există niciun sit înregistrat la Ministerul Culturii pe acest teren, singurul sit fiind în apropierea terenului, nu pe teren. Arheologii noștri ne-au confirmat acest lucru. Nu există nicăieri înregistrat un sit pe acest teren, iar solicitarea Direcției Județene de Cultură nu se înscrie în niciuna din condițiile legii, este abuzivă. Și-a adus aminte, după un an, acest domn arheolog că aici ar putea exista un sit, dar când a făcut această constatare, în 2019, nu a anunțat pe nimeni. Primăria nu știe de această posibilitate, nu a fost anunțată de niciun potențial arheologic în zonă, la Ministerul Culturii acest posibil sit de care vorbește D.J.C. Constanța nu este înregistrat, din acest motiv considerăm că solicitarea de realizare a unui diagnostic arheologic este abuzivă“, ne-a declarat avocatul Oana Lucuțar, care reprezintă în instanță investitorul.

În plus, aceasta ne-a confirmat că au fost depuse plângeri penale la D.N.A. împotriva celor doi menționți mai sus, mai ales pentru că arheologul Constantin Băjenaru ar fi cerut bani pentru eliberarea avizului D.J.C. fără obligația de a realiza un diagnostic arheologic.

„Am făcut adrese către toate instituțiile, către Prefectură, către Ministerul Culturii, nimeni nu ne-a răspuns. Am depus plângere penală  la D.N.A. împotriva domnului Băjenaru, pentru acte de corupție, cerere de mită, și împotriva doamnei Magdalena Tița, pentru abuz în serviciu. Am sesizat și Comisia Națională de Arheologie că arheologul Constantin Băjenaru a cerut mită.

Mandatarul societății, care este din Constanța, ne-a spus că acesta a cerut mită. A fost refuzat, desigur, și brusc M.I.N.A.C. trimite acea adresă către D.J.C. că pe teren ar putea exista un sit arheologic. Și la București am auzit că la Constanța se mizează pe faptul că oamenii de afaceri dau bani ca mită, pentru a obține avizele necesare. Dar S.C. 3D American Style Development S.R.L. nu o va face, însă nu are nicio problemă să plătească prestările de servicii. Societatea a sesizat instituțiile care pot să ancheteze, punând la dispoziție toate informațiile pe care le deține“, a mai precizat av. Oana Lucuțar.

Hărțuire, presiune, amenințări, minciuni sfruntate

De cealaltă parte, directorul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, Magdalena Tița, susține că este necesar acest diagnostic arheologic intruziv pentru terenul pe care se dorește începerea lucrărilor de construcții, considerând că există motive legale în acest sens și că trebuie clarificată situația zonei. În plus, crede că dacă se va face o cercetare arheologică de descărcare (dacă în urma diagnosticului se va stabili că aceasta este necesară), este puțin posibil să fie descoperite obiective arheologice ce trebuie conservate in situ (conform datelor oferite până acum de literatura de specialitate), astfel că nu va fi stopat acest proiect imobiliar.

„Avizul emis de D.J.C. nu este negativ, se solicită doar un diagnostic arheologic intruziv. Nu am cerut degeaba acest lucru, sunt cinci motive legale în acest sens. Dar investitorul nu vrea să înțeleagă. Încearcă pe toate părțile să ne convingă să emitem avizul fără nicio condiție, din luna august pune presiune, efectiv ne hărțuiește. Ar vrea să lucrăm numai pentru această firmă, mai sunt în verificare acum cinci certificate de urbanism, are 16 emise de Primărie. Oricum, am cerut și Comisiei Naționale de Arheologie să decidă dacă este necesar acest diagnostic arheologic, vineri se vor întruni, voi participa și voi vedea care este punctul lor de vedere.

În instanță trebuie să demonstreze că există motive legale pentru ca avizul nostru să fie anulat, iar legat de plângerea la D.N.A., de asemenea trebuie să demonstreze faptele de corupție, abuzul în serviciu. Chiar am avut o întâlnire cu dumnealor pe 24 august a.c., la M.I.N.A.C., unde a fost prezent și domnul Băjenaru, și abia după ce acesta a plecat, avocata acestei firme l-a acuzat că a cerut bani. De ce nu a spus de față cu el acest lucru?“, ne-a declarat Magdalena Tița.

Și arheologul expert dr. Constantin Băjenaru, șeful secției Arheologie Preventivă a M.I.N.A.C. susține că este necesar un diagnostic arheologic intruziv în zonă deoarece este sigur că acolo există un sit arheologic, în urma descoperirilor pe care le-a făcut în 2019, într-o deplasare pe teren, pentru a verifica informații potrivit cărora apeductul roman care vine dinspre Ovidiu ar traversa zona la baza malului stâncos cunoscut ca Malul Alb.

În plus, el susține că S.C. 3D American Style Development S.R.L. este cea care a solicitat inițial un contract cu M.I.N.A.C. pentru stabilirea potențialului arheologic al terenului pe care îl deține (nu el ar fi contactat primul reprezentanții acesteia). Recomandarea sa a fost de realizare a unui diagnostic arheologic, lucru pe care l-a transmis și către D.J.C. Mai mult, chiar s-ar fi semnat, în luna septembrie, un protocol de colaborare cu Muzeul de către Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iași, care a solicitat prezența unui arheolog al M.I.N.A.C. la lucrările de diagnostic arheologic intruziv ce i-a fost solicitat de către o firmă ce reprezenta investitorul.

Și el va fi prezent la întrunirea de vineri a Comisiei Naționale de Arheologie și neagă toate acuzațiile care i se aduc de către S.C. 3D American Style Development S.R.L., mai ales că reprezentanții acesteia l-ar fi amenințat.

Mai multe detalii, în declarația video pe care a oferit-o pentru Focus Press.

S.C. 3D American Style Development S.R.L. are sediul social în București, Sectorul 2, și are ca asociați pe: americanul David Shoshan, israelianul David Dudu Grinberg, Dănuț Nicușor Anastasiu Moisoiu, fost consilier local municipal, și firma Dafi Consult Invest (deținută de Dalia Duță Greenberg, cetățean israelian)

Principalul său domeniu de activitate este Dezvoltarea (promovarea) imobiliară, iar în 2019 a înregistrat o pierdere de peste 200.000 de lei, având și datorii de peste 10 milioane de lei.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

  1. Așa este la CT ,șpaga sus numitului domn ,in caz contrar baga 20 de zile de asistare arheologica de te lasi pagupaș, platesti spaga sa scapi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.