Cetățeni de onoare, trași în piept?! Au primit terenuri revendicate în instanţă de ABADL, care susţine că Primăria Constanța le-a intabulat ilegal

0
942

La ultima ședință din acest mandat a Consiliului Local Municipal Constanța, ce s-a desfășurat luni, 21 septembrie, consilierii locali au avut pe masă mai multe proiecte de hotărâre privind atribuirea în proprietate a unui teren situat în municipiul Constanța pentru nu mai puțin de 12 cetățeni de onoare ai Constanței, printre ei fiind nume sonore din lumea sportului, academică, culturală și artistică. Toate proiectele au trecut, însă unele terenuri se află fix pe faleză și se află în proprietatea Statului Român.

Terenurile sunt în suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați și sunt situate în cartierele Faleză Nord, Inel I și KM 5. Astfel, Elena Frîncu a primit 500 de metri pătrați în strada Prelungirea Bucovinei, Elisabeta Samara – 500 de metri pătrați în strada Aleea Voinicului, Ilie Floroiu – 500 de metri pătrați în strada Salonic FN, Prof. univ. dr. Adrian Bavaru – 481 de metri pătrați în strada Prelungirea Bucovinei, Prof. univ. dr. Victor Ciupină – 481 de metri pătrați în strada Prelungirea Bucovinei, Andrei Pavel – 441 de metri pătrați în strada Govora, Niculae Ștefan – 400 de metri pătrați în strada Amalia, Horia Tecău – 449 de metri pătrați în strada Govora, Anaid Tavitian – 400 de metri pătrați în strada Amalia, Nicoleta Daniela Sofronie – 400 de metri pătrați în strada Amalia, Elena Ploscariu – 400 de metri pătrați în strada Amalia.

Până aici toate bune și frumoase, doar că reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral susțin că unele dintre aceste terenuri sunt situate pe faleza litoralului românesc care este un bun public de interes național aflat în proprietatea Statului Român. Cei care se află în această situație sunt Elena Frâncu, Ilie Floroiu, Adrian Bavaru, Victor Ciupină și Alexandru Mereuță, cel din urmă decedând cu câteva zile înaintea ședinței de consiliu local.

„Având în vedere că terenurile sunt intabulate de Primărie, ei așa le-au dat. Nu e vorba că e nelegal în totalitate ci este maim ult immoral. Lor le dă terenul, le dă voie să construiască, oamenii construiesc și după aceea noi mergem în instanță, îi blocăm, câștigăm și le cerem terenurile înapoi. Toată lumea este pusă într-o situație absolut aberantă pentru că domnul Făgădău a vrut să dea el terenuri pe faleză. Noi ne-am mișcat repede pentru ca ei să nu fie puși în situația de a-și dârma construcțiile”, a precizat, pentru Focus Press, Bogdan Bola, directorul ABADL.

Potrivit art. 7 din OUG nr. 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere, se prevăd următoarele aspecte:

1)Pe domeniul public al statului din zona costieră se recunoaște numai dreptul de exploatare sau utilizare. Niciun drept privat nu se poate opune proprietății publice din zona costieră.

2)Guvernul este împuternicit să verifice, prin autoritatea publică centrală pentru protecția mediului și gospodărirea apelor, statutul legal al proprietății în zona costieră și să acționeze în consecință pentru respectarea dreptului proprietății publice.

3)Orice hotărâre sau decizie a autorităților publice locale care încalcă prevederile alin. 1) si 2) este nulă de drept.

Hotărârile din ședința ordinară a Consiliului Local al Municipiului Constanța din data de 21.09.2020 și toate actele juridice încheiate cu încălcarea inalienabilității dreptului de proprietate publică sunt lovite de nulitate absolută, nulitate care afectează prin urmare toate actele încheiate de Municipiul Constanța prin care acesta a introdus în patrimoniul propriu bunuri aflate, prin lege, în domeniul public de interes național.

ABADL a înregistrat deja pe rolul instanțelor de judecată cereri de chemare în judecată ce au ca obiect revendicarea bunurilor proprietate publică a statului.

Am înaintat o adresă Instituției Prefectului Constanța prin care îl rugăm să analizeze de îndată proiectele de hotărâre din acea ședință ordinară a Consiliului Local și să demareze toate procedurile legale ce se impun. Motivul este simplu: Consiliile locale riverane Mării Negre nu pot deține în proprietate domeniul public al statului de interes național. Nu ne vom opri aici. ABADL are deja înregistrate pe rolul instanțelor de judecată cereri de chemare în judecată ce au ca obiect revendicarea bunurilor proprietate publică a statului, a mai adăugat Bogdan Bola.

Precizăm că Decebal Făgădău, primarul în funcție al municipiului Constanța, nu a putut fi contactat. Nici alţi reprezentanţi ai Primăriei Constanța nu au vrut să transmită un punct de vedere legat de cele menționate în acest articol.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.