VIDEO. Trei proiecte din orașul Murfatlar, greu de finalizat. Primarul ales susține că există riscul să fie returnați banii

0
2153

Nici nu s-a întors bine la cârma orașului Murfatlar, că primarul ales (încă) Gheorghe Cojocaru a început monitorizarea proiectelor aflate în derulare în localitate. Din păcate, a descoperit doar probleme, chiar lipsa fondurilor necesare pentru cofinanțarea acestor investiții. Sau nevoia suplimentării sumelor primite de la Guvern pentru asfaltarea a 39 de străzi și a unui drum comunal. Iar Primăria nu are acești bani!

În orașul Murfatlar sunt în implementare trei proiecte, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Din păcate, cele două care vizează asfaltarea a 39 de străzi din satul Siminoc și orașul Murfatlar nu s-au finalizat, din cauza mai multor probleme, inclusiv financiare, și trebuie găsite soluții până la sfârșitul anului. Altfel, trebuie returnați cei aproximativ 28 de milioane de lei.

„Sunt două proiecte, pe P.N.D.L. 1, unde lucrările sunt blocate. Pe P.N.D.L. 1 sunt asfaltate 13 străzi în satul Siminoc unde de 2,5 ani nu este făcută recepția. Sunt făcute niște observații de către Inspectoratul de Stat în Construcții, pe strada Unirii se strânge apă, mai sunt niște balustrade. Acolo am vorbit cu constructorul să rezolvăm aceste probleme ridicate de I.S.C. și vom rezolva până la 31 decembrie a.c., pentru că altfel e posibil ca Guvernul să ne ceară banii înapoi.

Tot pe P.N.D.L. 1 mai avem un proiect de asfaltare 26 de străzi la Murfatlar, acolo situația este mai complicată, deoarece din bugetul local s-a plătit firmei Telor Invest 4 milioane de lei, apoi s-a licitat din nou, am primit o sumă de la Guvern, dar nu se mai regăsesc primii bani. Deci ar trebui din bugetul local suplimentat cu 4 milioane de lei.

S-au tot introdus lucrări noi care nu erau în proiect, plus că aceste proiecte trenează din 2015, s-au reactualizat prețurile, au mai fost firme care au lucrat și au plecat, o parte din materiale s-au pierdut. Erau paleți întregi de pavele și borduri, care nu mai există: nu știu dacă le-a luat firma respectivă sau efectiv au dispărut.

Apoi s-a făcut o reactualizare la proiect și s-au regăsit lucrări noi în proiectul noi. Iar acum noi trebuie să plătim“, ne-a declarat primarul ales Gheorghe Cojocaru.

Primăria Orașului Murfatlar reabilitează și modernizează, în această perioadă, și Drumul Comunal 27, ce leagă orașul de satul Siminoc. Și aici au apărut deja probleme, mai ales că este nevoie de o suplimentare de fonduri și, în plus, administrația locală nu are sumele necesare pentru a asigura cofinanțarea pentru cele trei proiecte.

„Aici, pe Drumul Comunal 27 este cea mai mică problemă, deoarece e pe P.N.D.L. 2, deci termenul de execuție este octombrie 2021.

Dar și pentru D.C. 27 trebuie să suplimentăm, cu 900.000 de lei. Iar aceste sume nu se regăsesc în bugetul local, nu le avem, de aceea toate problemele. Vom vedea, poate renunțăm la anumite lucrări, dar nu știu dacă se poate, deoarece există o cotă de cofinanțare a unui proiect. Acum verific toate proiectele începute și stagnate de 2,5 ani, să vedem ce putem face.

Trebuie să găsim o rezolvare la aceste probleme, se pare că de luni bune nu a mai interesat pe nimeni nimic și lucrurile au devenit din ce în ce mai grave. (…)

Luna trecută s-a încercat votarea unui deviz general, cu partea de co-finanțare, care nu a obținut aprobarea vechiului Consiliului Local și acum nu știu cum o să rezolvăm această problemă. V-am spus, în total aproape un milion de euro lipsește“, a mai precizat Gheorghe Cojocaru.

Racordarea orașului Murfatlar la gaze, în pericol

Primarul ales Gheorghe Cojocaru lucrează deja la un proiect nou de infrastructură pentru orașul Murfatlar, dat fiind timpul foarte scurt în care acesta trebuie depus. Altfel, gospodăriile nu vor mai beneficia de gaze naturale în următorii trei ani. Dar și pentru acesta este nevoie de bani, pentru realizarea documentelor premergătoare depunerii proiectului.

„Sunt implicat și într-un proiect care arde la acest moment, proiectul de alimentare cu gaze a orașului Murfatlar, pe care vrem să îl depunem luna viitoare, să avem șanse de izbândă. Avem nevoie de 60.000 de euro ca să îl depunem, pentru efectuarea studiului de fezabilitate, ridicarea topo, studiul geo, consultanță etc.

Am ales să depunem singuri acest proiect, fără alte comune partenere. Se pare că din 6-7 proiecte care se depun din județul Constanța avem punctajul cel mai mare. Suntem eligibili dacă avem peste 1.000 de gospodării și punctaj maxim dacă avem peste 3.000, noi avem 3.700 cu tot cu Cartierul de Vest și satul Siminoc, și atunci mai avem nevoie de un al doilea aviz de prinicipiu de la Transgaz: ca să alimentăm Cartierul de Vest și satul Siminoc, este mai ușor să ne racordăm prin Valea Dacilor decât să facem subtraversarea Canalului, care ar fi o lucrare foarte costisitoare și ne-ar crește suma totală pe proiect și s-ar răsfrânge pe costul pe branșament, și atunci am pierde punctaj.

E perioada foarte scurtă, dar și dacă reușim să îl depunem, avem șanse mari de reușită și cum este conceput proiectul, cu branșamente gratis pentru gospodării, dacă își fac angajamentele ferme, eu zic că este un lucru extraordinar de bun și în următorii trei ani vom reuși să bransăm toate gospodăriile din localitate.

Mie îmi pare rău că nu s-a făcut nimic, măcar ridicarea topo sau studiul geo. Axa s-a deschis pe 17 august, măcar să ne fi apucat atunci de studiu de fezabilitate. Suntem în octombrie, în mare întârziere, timpul e comprimat la maximum și volumul de muncă este foarte mare

Dacă am aștepta anul viitor, probabil lucrarea nu s-ar mai executa în acest mandat și atunci nimeni nu ar crede că am făcut tot ce am putut, dar ei nu au gazele la poartă. Și atunci trebuie să ne mobilizăm, am lucrat cu o parte din funcționarii din Primărie și sâmbăta și duminica, cu consultanții, cu proiectanții care fac studiul de fezabilitate, să reușim să depunem măcar pe 20 noiembrie proiectul“, a conchis PNL-istul Cojocaru.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.