VIDEO. Un polițist local din Constanța a scăpat de orice sancțiune, deși a intrat pe interzis

3
3642

Un constănțean a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța că un polițist local a încălcat legislația rutieră, intrând pe interzis la Capitol, pe Bulevardul Tomis. Cu toate acestea, Serviciul Rutier nu l-a sancționat, în urma acestei plângeri, și cel mai probabil nici Poliția Locală pe propriul angajat.

Un constănțean, cititor al Focus Press, a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța că, în data de 27 februarie a.c., un polițist local a încălcat normele rutiere, executând un viraj la stânga pe o stradă cu accesul interzis, respectiv pe Bulevardul Tomis, în zona Capitol. Acesta a prezentat și dovada video a acestei contravenții, însă Serviciul Rutier nu l-a sancționat pe polițistul local, I.P.J. precizând că, potrivit legii, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face doar de către un polițist rutier.

„În data de 27.02.2021, am observat și înregistrat cu camera auto un autoturism aparținând Poliției Locale Constanța care nu respecta normele rutiere: deși era încadrat pe banda de mers înainte, a executat virajul la stânga pe o stradă cu accesul interzis. Fiind martor la cele întâmplate și intersecția fiind supravegheată video, am decis să fac o petiție on-line către I.P.J., pentru identificarea și sancționarea polițistului local, care a încălcat cele două norme rutiere.

Am primit prin e-mail răspunsul la petiția mea, care m-a lăsat fără cuvinte. Mi s-a spus că polițistul local a fost identificat și că i s-a «reiterat» art. 111 din O.U.G. 195/2002, republicat. Dacă am înțeles corect (reiterat însemnând repetat), polițistul local nici măcar nu a fost sancționat cu avertisment, să nu mai vorbim de sancționare conform legislației în vigoare, pentru cele două contravenții. Deși am cerut, în mod expres, sancționarea lui, pentru că ei, polițiștii locali, la rândul lor, sancționează soferii care se abat de la lege, fără a le «reitera» nimic, I.P.J. Constanța a fost în stare să soluționeze favorabil pentru polițistul local această petiție.

Observ cu mâhnire că proverbul romanesc «corb la corb nu-și scoate ochii» este în forță la nivelul autorităților. În loc să încurajeze astfel de acțiuni din partea cetățenilor, I.P.J. mai mult descurajează. Cum ar trebui să ne simțim noi, cetățenii de rând, când constatăm că polițiștii sunt primii care încalcă legea, că o aplică preferențial și nici măcar atunci când sunt sesizați nu dau doi bani pe ce se întâmplă sub nasul lor?“, ne-a transmis cititorul Focus Press.

I.P.J. Constanța susține că doar polițistul rutier poate să constate o contravenție pe drumurile publice

În urma acestei sesizări, am contactat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, ai cărui reprezentanți ne-au declarat că, într-adevăr, polițistul local care se face vinovat de încălcarea legislației rutiere a fost identificat și că i s-au reiterat prevederile art. 111 din Regulamentul pentru aplicarea Ordonanței de Urgență  nr. 195/2002, republicată, privind circulația pe drumurile publice: „Se interzice circulația participanților la trafic pe sectoarele de drum public la începutul cărora sunt instalate indicatoare ce interzic accesul“.

În plus, aceștia ne-au precizat că polițistul local nu a putut fi sancționat deoarece, potrivit art. 109 din O.U.G. 195/2002, „constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier“, deci nu pe baza unor înregistrări transmise de către alți participanți la trafic, ci doar direct de către un polițist de la Rutieră.

Nu putem să nu ne întrebăm, atunci, cum în cazuri mult mai grave polițiștii s-au autosesizat de nenumărate ori pornind de la informații sau imagini apărute în spațiul public ori în mass-media, iar o înregistrare primită de la un participant la trafic nu a putut folosită pentru sancționarea polițistului local. Și dacă, să spunem, camera auto care a înregistrat aceste imagini nu este mijloc tehnic certificat sau mijloc tehnic omologat și verificat metrologic, de ce nu au fost preluate imaginile înregistrate de camera video montată de Primărie în intersecția de la Capitol?

Poliția Locală Constanța s-a făcut că plouă?

Culmea, cel mai probabil polițistul local nu a fost sancționat nici măcar de către angajator, reprezentanții Primăriei Constanța evitând să ne transmită informații în acest sens. Iar în final, ni s-a oferit un răspuns într-un limbaj de lemn, de-a dreptul comunist, fără a se preciza clar dacă acesta a fost sau nu pedepsit, în vreun fel sau altul.   

„Orice conducător auto care nu respectă regulile este sancționat, indiferent ce scrie pe mașină. Poliția Locală face instructaj permanent cu lucrătorii săi, pentru a respecta toate prevederile legale ce țin de activitatea propriu-zisă, inclusiv legislația rutieră“, ne-a declarat Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

Valentin ISPAS

3 COMENTARII

  1. Merg inainte de pe banda de obligatoriu stanga, taie benzi continue, intra pe interzis, merg cu 30kmh pe banda 3 si te obliga practic sa depasesti prin dreapta, parcheaza pe banda cu avarii cand 7 metri mai sus sunt locuri de parcare libere, si muuulte altele. O sa scot si eu intr-o zi toate filmarile de pe camera si promit ca vi le trimit.

    Daca ei conduc asa, ce pretentii sa mai avem de la restul gibonilor ? E din ce in ce mai rau…

  2. Este raspunsul standard cand nu au chef de munca. Numai constatarea unei abateri la regimul de viteza se face de politistul rutier cu mijloace omologate. Proba video la fel ca si proba foto este recunoscuta si acceptata de orice instanta in lume. Camera video sau foto de pe telefon(la fel de neomologata) o folosesc si domnii politisti cand probeaza alte abateri constatate in timpul serviciului. Daca respectivul cetatean care a filmat scena, era martor la un eveniment mai grav, accident mortal de exemplu, la fel raspundea burtiera?

  3. Nu sunt un mare fan al pol locale … Dar se vede clar in video cum in fata autobuzului RATC este un autovehicul civil care face stânga pe acel interzis pe care intra ulterior și P Locala. Foarte posibil sa fi făcut stânga după acel autoturism civil, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.