Constănțeanul Cristian Tranulea a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial de înot în ape înghețate de la Molveno, în proba de 50 metri liber. El a câștigat seria sa în 27 de secunde și 20 de sutimi. Cu aproximativ zece zile înainte, a participat și la o competiție la Amsterdam, pe care a numit-o de pregătire, dar de unde s-a întors cu medalia de aur. Despre aceste noi experiențe și nu numai, Cristian Tranulea a vorbit într-un interviu Focus Press
Reporter: Cum a fost experianța la Campionatul Mondial?
Cristian TRANULEA: A fost drăguț, dar vreau o medalie mai strălucitoare, însă sunt convins că nu se putea mai bine de atât, cel puțin momentan. Pot spune că mi-am îndeplinit obiectivul, sunt, din nou, în elita mondială, la următoarea ediție de Campionat Mondial. Dar a fost ok, sunt mulțumit. Nu pot spune că sunt fericit, dar sunt cel puțin mulțumit.
R.: Față de ediția anterioară a Campionatului Mondial, din 2023, din Franța, cum a fost nivelul acum, în Italia?
C.T.: Este un sport nou, este un sport în plină dezvoltare și treaba asta se vede. În doar doi ani, s-a dublat numărul de participanți. Au fost 47 de țări, peste 750 de sportivi care au evoluat în toate probele la Molveno. A fost o competiție foarte puternică, văd foarte mulți înotători din bazin, inclusiv înotători care au luat startul la Jocurile Olimpice, în Franța, și ăsta este un semn bun pentru sportul nostru. Este un sport în plină expansiune, nivelul este din ce în ce mai puternic și nu vreau să mă gândesc peste doi ani câți oameni o să fie la start, la Campionatul Mondial.
A fost de departe cea mai rece apă în care am intrat vreodată. Temperatura apei a fost de 1 grad și puțin. Stratul de gheață a fost foarte gros. Cu o zi înainte de eveniment scoteau gheața cu târnacopul din bazin, iar cu o săptămână înainte de eveniment erau -10 grade afară și, evident, s-a răcit foarte mult zona de concurs.
R.: În 2024 ai cucerit și o medalie de aur la Amsterdam, la o competiție pe care o considerai de pregătire. Te așteptai?
C.T.: Da, eram favorit în Amsterdam. De altfel, am avut o formă foarte bună în perioada respectivă. Amsterdam a fost cu o săptămână sau zece zile înainte de Molveno. Mă așteptam pentru că toată pregătirea a fost centrată pe această perioadă și mai voiam încă un start în picioare înainte de Molveno. Eram cam forțat să bat în Amsterdam. Automat, asta a confirmat și o formă bună pentru Molveno, zece zile mai târziu.
R.: Ce urmează în acest an pentru tine? Suntem încă la început
C.T.: Chiar dacă suntem la început, sezonul competițional este pe final. Nu mai iau startul în nicio probă, nicio cursă în viitor apropiat. Intru într-o perioadă destul de lungă de pregătire și îmi doresc să îmi consolidez punctele slabe, astfel încât să fiu în cea mai bună formă anul viitor, la Campionatul European.
R.: Pe lângă pregătire, ești și antrenor de înot. Cam câte ore petreci în bazin?
C.T.: Eu sunt în bazin zilnic, dar dacă vorbim de copii de la care îmi doresc, pe viitor, performanță, în momentul de față avem împreună undeva la 5-6 antrenamente pe săptămână, depinde foarte mult și de feedback-ul pe care îl am din partea lor, în apă. Petrec undeva la zece ore pe săptămână, vorbim de copii foarte mici, copii de 7 ani, nu pot momentan să cer mai mult de la un copil care nu are o fundație pregătită pentru sportul de înaltă performanță, dar creștem treptat acolo și urmează pentru ei foarte multe competiții de verificare în perioada următoare. De obicei, 6 ani este vârsta potrivită pentru competițiile de mica anvergură.
Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO!
Mihaela GIUGLEA