VIDEO. Zeci de lebede iernează la Eforie Sud și sunt atracția iernii pe litoral

0
1386

Plaja din Eforie Sud, în golful Capul Turcului, unde se adună zeci de lebede, a devenit principalul punct de atracție din sudul litoralului, în timpul iernii. Grațioasele păsări primesc fără vreo reținere mâncarea oferită de localnici şi turişti.

Păsările își fac apariția, în fiecare iarnă, în golful Capul Turcului, o zonă ferită de vânt și îngheț. De peste 10 ani lebedele rămân aici, pentru că sunt hrănite de oameni și s-au familiarizat cu prezența lor. Frumoasele păsări migratoare se apropie de mal și primesc liniștite hrana oferită de oameni. Pâine sau cozonac. Lebedele sunt flămânde și s-au obișnuit cu prezența celor care vin să le hrănească, să le admire și să le fotografieze.

„Noi avem lebedele noastre și vara și iarna, dar cele de la Eforie nu sunt ale noastre. Specia generică de lebede sunt cele ce vin iarna la Capu Turcului, ele sunt niște lebede mai mici care doar iernează la noi. Merg și cuibăresc în țările din nord. Lebedele de la eforie sunt micuțe, gălăgioase și gregare, adică dornice de a sta în grup. Ele vin în fiecare iarnă și dacă nu este frig nu este cazul să le hrănim, le privim. S-au învățat să mănânce pentru că vin mulți oameni și le hrănesc, iar acolo după ce pleacă lebedele vin pescarii și caută râma de mare fiindcă dejecțiile lebedelor împreună cu hrana care se aducă generează o cultură de râmă de mare”, a precizat Adrian Bîlbă, managerul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.