Proprietarul unui mic hotel din Eforie, care s-a trezit cu o ditamai construcția ridicată ilegal de Universitatea Bioterra, pe plajă, și care i-a gonit toți clienții în ultimii ani, a câștigat procesul cu administrația locală din Eforie, obținând, astfel, dreptul de a cere demolarea clădirii respective. Numai că hotărârea instanței a fost atacată cu recurs, atât de către reclamant, care are unele nemulțumiri cu privire la sentința civilă, dar și de Universitatea Bioterra, care are calitate de pârâtă.
Așa cum am mai arătat recent, Victor Dombrovschi este proprietarul unui mic hotel situat aproape de plaja din Eforie. În urmă cu mai mulți ani, el s-a trezit cu o clădire la numai câțiva metri de hotelul său, chiar în zona protejată, unde construcțiile sunt total interzise. Acest imobil, edificat de Universitatea Bioterra, reprezintă un centru de recreere și creație. Cel puțin oficial. Neoficial, se zvonește că s-ar întâmpla și alte lucruri pe acolo, dar acesta este un alt subiect.
Practic, Primăria Eforie a eliberat, în 2009, o autorizație de construire a acestui centru, solicitat de Bioterra, însă nu se știe modul în care a fost emisă aceasta, dat fiind că se află în zona de protecție.
Reclamantul s-a adresat instanțelor și a invocat nelegalitatea construcţiei în condiţiile în care Autorizaţia de construire nr. 209/10.11.2009 a fost anulată în 2012, de către Tribunalul Constanţa, ca urmare a acţiunii formulate la acea vreme, de către fostul prefect Claudiu Palaz.
Tot instanța a stabilit, atunci, că imobilul edificat încalcă dispozițiile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 202/2002, în sensul că nu a fost respectată distanța minimă până la țărmul mării, făcându-se referire la fâșia de plajă unde sunt interzise construcțiile. Reclamantul a mai arătat că această clădire ridicată în fața vilei sale periclitează siguranța ei și integritatea persoanelor care o ocupă, dar și faptul că a făcut igrasie și a rămas fără clienți.
Totodată, reclamantul insistă ca această construcție să fie demolată, în condiţiile în care primarul orașului Eforie a fost parte în litigiul în care s-a dispus anularea autorizaţiei de construire, în 2011, dar nu a luat niciun fel de măsuri pentru a se conforma dispoziţiilor instanţei de judecată
Astfel, de circa unsprezece ani, proprietarul vechiului hotel, care se afla deja acolo și a fost construit legal, se judecă cu instituția primarului orașului Eforie, dar și cu Bioterra.
Dombrovschi a cerut demolarea construcției care îl afectează chiar și în prezent, iar după mulți ani de la debutul acestui proces (care încă nu a fost soluționat definitiv), a obținut acest lucru. Cel puțin teoretic.
Trecând peste alte aspecte legate de desfășurarea procesului civil, în luna februarie a acestui an, Tribunalul Constanța a înclinat balanța în favoarea reclamantului, a admis cererea de chemare în judecată și a dispus obligarea Universității Bioterra să demoleze construcția cu regim de înălțime P+2E.
„Autorizează reclamantul la demolarea construcţiei, pe cheltuiala pârâtei Universitatea Bioterra, în caz de neexecutare a obligaţiei de către aceasta (…) Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare“, se arată în minuta instanței publicată pe 6 februarie 2024.
Dosarul a ajuns la Curtea de Apel
Așa cum era de așteptat, Universitatea Bioterra a declarat recurs împotriva soluției Tribunalului prin care s-a dispus demolarea construcției ilegale. Totodată, și reclamantul Victor Dombrovschi s-a declarat nemulțumit de aceasta, din mai multe considerente.
Dacă motivele pârâtei Bioterra sunt lesne de înțeles, cele ale reclamantului au legătură cu unele mențiuni din hotărârea Tribunalului, precum cea prin care se precizează că acea construcție ridicată în fața hotelului său nu a creat un prejudiciu real, chiar dacă le-a luat vizibilitatea și îi umbrește hotelul tot timpul zilei, iar instanța de fond, Judecătoria, a precizat clar că a fost creat un prejudiciu, iar instanța de apel, Tribunalul, ar fi trebuit să analizeze acest aspect, în opinia reclamantului.
Un alt motiv de recurs îl reprezintă concluzia că nu există probe care să justifice demolarea, asta în condițiile în care instanța de apel a analizat tot probatoriul și a ajuns la concluzia că se impune demolarea construcției respective.
Prin urmare, în dosarul civil care a fost înregistrat, la Curtea de Apel, pe 13 martie, urmează să se judece recursurile declarate de către cele două părți, la termenul stabilit pentru data de 8 aprilie. Precizăm că verdictul acestui complet va fi cel final, asta dacă nu se va decide ca dosarul să revină la Tribunal sau la Judecătorie, pentru rejudecare.
Daniel ALBU