Primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a fost invitatul Focus Press la un interviu despre administraţie şi proiecte, dar și despre problemele cu care se confruntă autoritățile locale. Totodată, edilul a vorbit și despre situația de la Spitalul Orășenesc Hârșova, dar și despre faptul că șeful Poliției din oraș și-a luat concediu în plină stare de urgență.
„Nu am fost drastic cu măsurile, am fost responsabil pentru comunitatea pe care o reprezint și sunt obligat să o apăr. Eu am solicitat ca armata să asigure paza instituțiilor publice. Poliția Națională la Hârșova, din punctul meu de vedere este subnumeric. Armata nu a venit, dar nici nu a fost nevoie până la urmă, deoarece majoritatea hârșovenilor au respectat recomandările și măsurile impuse. Societatea trebuie să intre ușor ușor în normal, pentru că din punct de vedere economic de asta avem nevoie.”
Șeful Poliției Naționale din Hârșova, Subcomisarul George Marcu s-a aflat în concediu în perioada stării de urgență. Pe lângă acest aspect, primarul este nemulțumit și de colaborarea care a avut loc în acea perioadă.
„Știu că au fost perioade chiar în timpul stării de urgență când a fost în concediu. Adică Poliția Locală a fost în subordonarea Poliției Naționale și eu am spus ca în aceste perioade să încercăm să evităm concediile. Din punctul meu de vedere, activitatea Poliției Naționale în situații de urgență ar trebui să fie coordonată de Comitetul Local prin președinte, adică prin primar. Degeaba am luat eu pe 18 martie hotărea aceea cu grupurile mai mari de trei persoane, că ea nu a fost aplicată, dar când a venit ordinul de la MAI s-a aplicat.”
Spitalul Hârșova nu a reuşit să scape de datoriile din trecut, iar contractul în derulare cu Casa de Asigurări de Sănătate nu oferă sprijin. Primarul oraşului Hârşova, Viorel Ionescu, trage din nou un semnal de alarmă și solicită guvernului să modifice ordinul dat în 2010 prin care spitalele au ajuns în ”grija” autorităților publice locale, edilul considerând că ele sunt „de datoria” Ministerului Sănătății.
„Spitalul a fost dat în administrarea locală printr-un ordin în 2010. Când dai spitalul la autoritatea locală nu poți să vii să spui cine e din Hârșova merge la spital, cine nu este ce face? Avem foarte multe cazuri din județul Ialomița și județul Brăila, iar mai exact 48% din cazuri sunt din Hârșova și 52% din afara localității. Problema este cine decontează cheltuielile post-operatorii pentru cetățenii care nu sunt de la noi din comunitate? Ceilalți cetățeni nu plătesc aceste cheltuieli la noi la Hârșova ci în localitatea de domiciliu. Eu întreb, este normal ca hârșovenii să plătească? Nu vreau să fiu cinic, dar asta este realitatea. Nu o să spun niciodată că cine nu este din Hârșova nu are ce să caute la noi la spital, dar normal este să contribuim cu toții! Consider că este normal ca spitalul să fie luat de Ministerul Sănătății!”
De mai mulți ani la Hârșova există o problemă cu minorele care rămân însărcinate. Potrivit edilului, această problemă o au fetele care nu frecventează școala și care provin din familii de altă etnie.
„Eu am rămas siderat de un lucru. Nu știam că legea în momentul de față nu incriminează raportul sexual între minori dacă diferența este mai mică de trei ani de zile. Adică de ce un raport sexual între o persoană de 18 ani și una de 17 ani se incriminează, dar dacă ambii sunt minori, nu? Eu am aflat de problema minorelor atunci când am ajuns la primărie dintr-o anchetă a DGAS. Faptul că o minoră rămâne gravidă implică foarte multe lucruri. Majoritatea cazurilor de minore care rămân gravide nu se aplică celor care merg la școală. Aici este o altă problemă pentru că mulți spun că trebuie respectată tradiția (n.r.-persoane de etnie romă), dar indiferent de cultura și tradiția orcărei minorități, tradițiile trebuie respectate, dar actualizate cu legislația în vigoare”.
Mai multe detalii: în materialul VIDEO.