Ziarul Focus Press continuă seria interviurilor cu primarii din judeţul Constanţa. În cursul zilei de miercuri, 3 iunie a.c., edilul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, a acordat un interviu în cadrul căruia a discutat despre faptul că localitatea balneară a devenit centru de carantinare pentru repatriații veniți, în cea mai mare parte, din Italia. De asemenea, a adus în discuție viitoare proiecte, dar și despre cea mai importantă investiție din momentul de faţă: racordarea la gaze în Techirghiol.
Un alt proiect în derulare este cel referitor la modernizarea și reabilitarea Teatrului de Vară ”Jean Constantin”. Prin acest proiect va fi modernizată clădirea existentă a Teatrului de Vară „Jean Constantin” și va fi extinsă capacitatea de vizionare la 612 locuri pentru spectatori, față de cele 490 existente, dar și zona pietonală adiacentă Teatrului de Vară „Jean Constantin”, în suprafață de 1.312 mp, pentru îmbunătățirea traseelor pietonale și a condițiilor de deplasare nemotorizate.
”Sanatoriul Balnear a fost și este în continuare centru de carantină de către Comitetul județean de situații de Urgență fără a ni se cere nouă aprobare. Pur și simplu am fost puși în fața faptului împlinit. Acum, judecând la rece și discutând ulterior, am înțeles care a fost motivul pentru care au ales Sanatoriul Balnear Techirghiol. Trebuia să ia o decizie foarte rapidă într-un timp foarte scurt, iar în perioada respectivă, care era rece, aveau nevoie de un centru de carantină care să fie dotat cu sistem de încălzire, trebuia să aibă sistemul de cazare foarte bine pus la punct, angajați și toate celelalte elemente. În momentul în care s-a analizat situația, se pare că Sanatoriul Balnear Techirghiol, care este și sub Ministerul Sănătății, îndeplinea toate aceste criterii şi a fost declarat centru COVID. A fost o situație foarte complicată în primele 3-4 zile, în momentul în care ne-au venit primele persoane, cele repatriate din Italia. Am trăit lucruri pe care nu mi le-am putut închipu, cu acești oameni care au venit din Italia, în special oameni simpli care veneau de la muncă. Se vedea cât au fost de chinuiți, cât de mult au suferit până au ajuns la Techirghiol. A fost un moment foarte emoționant și nu mi-aș dori să mai trăiesc acele momente. Acum, revenind la angajați, care nu știau cu ce se confruntă, nimeni nu știa asta, care este pericolul sau cât de mare este. Când te uitai la televizor și vedeai că vine monstrul peste tine, toată lumea credea că este o nenorocire foarte mare, inclusiv angajații care trebuiau să servească aceste persoane. Nu pot decât să îi felicit pe cei din conducerea Sanatoriului, cum am spus, primele 3 zile am fost acolo câteva ore pe zi, chiar și noaptea împreună cu doamna manager am încercat să fim alături, în prima linie, în această situație. Am dat încredere angajaților, iar după 3-4 zile, aceștia au văzut că sunt în siguranță deoarece li s-a asigurat echipamentul corespunzător de protecție, cum nu cred că exista în multe alte instituții sanitare din țară, și văzând că nu sunt expuși, au început să capete încredere în ei, să primească mesaje de mulțumire din partea celor aflați în carantină și ușor, ușor, după patru zile s-a detensionat situația. Au început să posteze pe rețelele de socializare faptul că sunt în siguranță și că nu se întâmplă nimic.
Vă dați seama că din cei 500 de angajați din Sanatoriu Balnear Techirghiol, aproximativ 75% din ei sunt locuitori ai acestui oraș. Fiecare venea la muncă, pleca acasă iar pericolul dintre aceste patru zile era foarte mare și puteam să ajungem într-o situație foarte grea”.
”Primii repatriați au fost testați, testul fiind pozitiv, dar asimptomatici”, a mai spus acesta.
Edilul Iulian Soceanu este de părere că stațiunea se va dezvolta și mai frumos dacă în zonă vor veni investitori, iar acesta este deschis discuțiilor.
”Principala formă de a dezvolta stațiunea noastră este prin atragerea de investitori și depunerea de proiecte pe fonduri europene, în zone turistice care nu erau dezvoltate în acel moment, să depună aceste proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii în zona turistică, prin atragerea de investitori, prin atragerea de fonduri”.
Mai multe declaraţii: în materialul VIDEO!
Loredana MIHAI