„Visul american” nu mai este o prioritate în Constanța. Proiectul „Hollywood Walk of Fame”, adoptat anul trecut, a fost sistat. Primăria Constanța ar fi plătit peste 4 milioane de dolari în următorii 20 de ani

0
2204

„Visul american” din Constanța, în valoare de peste 4 milioane de dolari, a fost dat la o parte de administrația locală.  Este vorba despre „Hollywood Walk of Fame”, proiect adoptat în ședința ordinară a Consiliului Local din 31 august 2021, cu 18 voturi „pentru” și nouă „împotrivă”. Consilierii PNL și PSD au votat, atunci, pentru a implementa o alee a vedetelor în Constanța, iar cei de la USR au votat împotrivă.

Contactat de Focus Press, viceprimarul Ionuț Rusu a transmis că „nu se întâmplă nimic cu proiectul” și că în acest an nu se pune problema ca „Hollywood Walk of Fame” să devină realitate.

„Avem focus pe sport și educație”, a mai transmis Rusu.

În urmă cu an, în ședința extraordinară a Consiliului Local Constanța din 31 august 2021, Ionuț Rusu (PNL) și Costin Răsăuțeanu (PSD) erau cei care susțineau că este nevoie de o dezbatere publică cu cetățenii orașului în legătură cu acest proiect.

„Acest proiect este singurul care are licență. Această licență pe care vrem să o obținem ne dă exclusivitate nu doar în România. Acest proiect nu exclude restul proiectelor care se pot întâmpla în Constanța. Este o suma mare în comparație cu ce? Mi se pare un lucru normal să stăm de vorbă cu constănțenii. Dialogul duce la cele mai bune soluții”, spunea Rusu.

„Recomandăm comisiei care va avea ca obiect înaintarea ideii să lanseze o dezbatere publică cu constănțenii. Sa fie vorba de o guvernare participativă. Trebuie să vedem ce personalități vom promova. O dezbatere publică cu constănțenii dă legitimitate proiectului (…)Să iasă o decizie legitimă, după nebunia creată. Cred că poate fi un proiect care sa atragă turiștii într-o formă sau alta”, spunea Răsăuțeanu.

Ce reprezintă „Walk of Fame” din Constanța

Inițiatorul proiectului de hotărâre a fost primarul Vergil Chițac. Astfel, „în scopul promovării și creșterii vizibilității municipiului Constanța, atât la nivel național, cât și pe plan internațional, reprezentanții administrației publice locale au întreprins numeroase demersuri pentru identificarea unor soluții viabile, cu efecte benefice pe termen lung”, se arată în referatul de aprobare. Totodată, în document se specifică că „încă din primăvara acestui an au fost demarate discuții și corespondențe cu reprezentanții Camerei de Comerț din Hollywood, în scopul implementării unui proiect de tipul Hollywood Walk of Fame similar cu cel din SUA, la nivelul municipiului Constanța. După numeroase interviuri și schimburi de informații, reprezentanții Camerei de Comerț din Hollywood au transmis un draft de protocol ce trebuie analizat de către consiliul local, în vederea continuării dialogului”, se arăta în cuprinsul acestuia.

Urmau să fie amenajate două alei, una pe faleza Cazinoului, iar cealaltă în Piața Ovidiu.

Primăria Constanța ar fi achitat peste 4 milioane de dolari, în următorii 20 de ani

La capitolul costuri, Primăria Constanța ar fi trebuit să achite 150.000 de dolari în avans titularului licenței. Este vorba despre o sumă nereturnabilă.

Taxa de licență pentru proiectul WOR România este constituită din minim 4.250.000 dolari americani pentru un termen inițial de 20 de ani și va fi achitată de proprietar după cum urmează:
 – 150.000 de dolari – avans la începerea execuției
 – 150.000 de dolari – rata ce trebuie plătită în ziua în care se lansează WOR Romania, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2023 pentru faza 1 a proiectului (faleza Cazino)
 – Taxa anuală de 150.000 plătită la 1 ianuarie a fiecărui an, începând din 2024 până în 2026, ori până la deschiderea fazei 2 a proiectului (extensia Piața Ovidiu – Centru)
 – 200.000 de dolari – la data deschiderii expansiunii Faza 2, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2027
 – 200.000 de dolari – rata 1 ianuarie 2028, 2029, 2030, 2031
 – 250.000 de dolari – rata 1 ianuarie 2032, 2033, 2034, 2035, 2036, 2037, 2038, 2039, 2040, 2041, 2042.

Vezi aici proiectul de hotărâre.

Petruț IACOB

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.