Vom ajunge, în curând, să fim testați și pe stradă pentru COVID-19, în lupta pentru eradicarea pandemiei

0
857

După apariția articolelor referitoare la testarea unor suspecți de COVID-19 în scara blocului, în Constanța, sau în fața porții casei, în Cumpăna, alt constănțean acuză asistenții medicali de la Ambulanță de neglijență în serviciu, tot din cauza unei testări pentru infecție cu SARS-CoV-2. Evenimentul neplăcut a avut loc duminică, 22.11.2020, ora 02.00 noaptea. Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean susțin că volumul de muncă este foarte mare și nu există niciun risc în cazul unor astfel de testări.

După cinci zile din momentul în care au sunat și au anunțat că prezintă simptome specifice COVID-19 și că fiica și nepotul de 2 ani au fost deja confirmați cu infecție SARS-CoV-2, doi constănțeni de vârsta a treia au fost testați în puterea nopții, în fața blocului, în ambulanță. Asistenta medicală a insistat ca cei doi să coboare în parcare deoarece ea nu urcă în apartamentul acestora pentru a îi testa, pentru că așa ar fi procedura. Nu a contat ora, cele 3 grade Celsius arătate de termometru, faptul că cei doi deja prezentau simptomatologie specifică, asistenta a refuzat să îi testeze în apartamentul lor.

„Pe părinții mei i-a scos în fața blocului. Mi-au zis că asta e procedura și ei nu urcă. În condițiile în care eu și cel mic, de 2 ani jumătate, suntem pozitivi, părinții mei mai mult ca sigur sunt pozitivi. Au ieșit afară, ating suprafețele comune de pe scară (butoane lift, clanțe, mânere), se pot întâlni cu vecinii pe scară! N-a contat. Mi-au zis că ei urcă doar pentru persoane imobilizate la pat. Nu mai zic că au venit după cinci zile de când i-am sunat, la ora 2.00 noaptea“, ne-a declarat fiica celor doi, deja confirmată cu SARS-CoV-2.

Așa cum menționam, a durat cinci zile ca un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța să ajungă să testeze cele două persoane, care prezentau simptome specifice COVID-19 încă din momentul primului apel la 112. Asta deși și Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța și S.A.J. Constanța ne-au declarat că din 17.11.2020 au fost detașați 15 asistenți medicali din rețeaua de medicină școlară la Serviciul de Ambulanță tocmai pentru a scădea timpii de așteptare pentru testare și creșterea capacității de intervenție.

Faptul că asistenții medicali refuză să urce în apartamentele oamenilor ne-a mai fost confirmat și de un alt constănțean, care a fost testat, împreună cu soția, tot în ambulanță, în fața blocului, deși prezentau deja simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2.

Dr. Claudia Tatarici, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, consideră că astfel testări nu prezintă niciun risc pentru răspândirea COVID-19, deoarece cu siguranță cei care sunt rugați să iasă din case, poartă mască și mănuși.

„Volumul de muncă este foarte mare, probabil de aceea suspecții de COVID-19 sunt rugați să coboare la ambulanță pentru a fi testați. Nu există niciun risc de infectare a altor persoane, de la ieșirea din casă persoanele trebuie să poarte mască și mănuși, nu? În străinătate se testează până și pe stradă, ați văzut“, ne-a explicat dr. Claudia Tatarici.

Direcția de Sănătate Publică nu a făcut anchetă epidemiologică nici după șase zile

Tânăra ai cărei părinți au fost testați în ambulanță, în fața blocului, în toiul nopții, deși aveau deja simptome și puteau infecta vecinii de bloc, a reclamat și faptul că D.S.P. Constanța nu a făcut ancheta epidemiologică nici după șase zile.

„Și cu D.S.P.-ul același lucru. Au trecut șase zile și nu au sunat nici acum să facă ancheta epidemiologică. Am tot sunat eu și zic să aștept să mă sune“, ne-a declarat tânăra mămică.

În plus, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța nu ar dori să elibereze decizii de carantinare pentru părinții acesteia încă din data în care au sunat la 112, deoarece erau contacți direcți ai fiicei lor și prezentau și ei simptome specifice infecției cu noul coronavirus, ci de a doua zi, deși cei doi nu au mai mers la serviciu încă din momentul în care au anunțat D.S.P., pentru a nu-și infecta colegii de muncă. Dar dacă nu primesc decizia cu acea dată, ei nu pot motiva angajatorului lipsa de la serviciu pentru toate zilele.

„Cei de la D.S.P. Constanța spun că părinții mei, ca și contacți, vor primi avizul cu a doua zi după ce i-au sunat. În condițiile în care părinții mei, cu simptome, sună la 112 și nu merg la serviciu, pentru că sunt contacți cu mine și cu cel mic, noi fiind pozitivi.

Dacă primesc avizul cu a doua zi după ce i-au sunat, așa cum mi s-a spus la TelVerde D.S.P., ei nu au justificare pentru ziua dinainte. Medicul de familie a zis că dă medicalul conform D.S.P. Dar angajatorul cere justificarea pentru toate zilele, nu?

Oare, din punctul lor de vedere, trebuiau să meargă la serviciu în acea zi în care i-au sunat, având simptome și fiind și contacți ai două persoane pozitive?“, se întreabă stupefiată fiica celor doi bolnavi.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.