Vor fi închise centrele pentru persoanele cu dizabilități din Constanța

0
385

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța implementează cea de-a treia etapă a proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră“, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, proiect complementar Programului de Interes Național, privind dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități, în valoare de peste 7,5 milioane de lei.

În județul Constanța a demarat caravana de informare, conștientizare și implicare a autorităților locale în procesul de dezinstituționalizare. În acest context, săptămâna trecută, echipa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a avut primele întâlniri cu reprezentanții primăriilor, școlilor, Poliției și cu toate persoanele cu putere de decizie la nivelul unităților administrativ-teritoriale din Chirnogeni și Topraisar.

„Rolul acestei deplasări este acela de a aduce la cunoștința opiniei publice importanța accesului și a acceptării persoanelor cu dizabilități care vor veni la dumneavoastră în comunitate“, a declarat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară.

La Chirnogeni a început deja ridicarea a patru locuințe protejate, cu o capacitate de 10 locuri fiecare. Lucrările se vor finaliza anul acesta, locuințele fiind destinate celor 40 de beneficiari ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică, Corp B, Techirghiol.

„Aici, în cadrul acestor locuințe protejate unde, la zece persoane cu dizabilități, vor fi zece persoane angajate, în speță opt infirmieri, un asistent medical și un șef de centru, vor beneficia (n.r. – persoanele cu dizabilități) de mai multă atenție și se vor bucura de condiții similare celor de acasă, din orice familie“, a mai precizat Ristea.

De asemenea, o clădire din localitate va fi reabilitată, modernizată și dotată cu tot ceea ce este necesar pentru un Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat atât beneficiarilor din sistemul de protecție, cât și tuturor persoanelor cu dizabilități din Chirnogeni și localitățile învecinate.

„Comunitatea, în primul și primul rând, beneficiază de faptul că se vor crea noi locuri de muncă. Din punct de vedere economic, va fi o dezvoltare a comunității pentru că se creează noi locuri de muncă și mare parte vor fi ocupate de membri ai comunității“, a mai spus expertul D.G.A.S.P.C. Constanța.

La Topraisar urmează să fie construite patru locuințe protejate și, de asemenea, o clădire va fi reabilitată, modernizată și dotată cu tot ceea ce este necesar pentru deschiderea unui centru de zi destinat persoanelor cu dizabilități din locuințe, dar și tuturor persoanelor cu handicap din comunitate.

Toate acestea se vor adăuga locuințelor protejate deja existente în localitatea Topraisar. Au fost înființate în anul 2013 și, în prezent, acolo trăiesc 31 de tineri cu diverse deficiențe.

Aici, beneficiarii trăiesc într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, sunt mult mai aproape de comunitate și învață deprinderile de viață independentă. Își gătesc, își aranjează singuri masa, își fac curat, au grijă de casă și de grădină, desfășoară toate activitățile dintr-o gospodărie obișnuită supravegheați, bineînțeles, de angajații D.G.A.S.P.C. Constanța.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.