Vot favorabil pentru desființarea SIIJ, în Comisia Juridică, după scandal

0
206

Şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor în care a fost votat proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (S.I.I.J.) a început, joi, 18 martie a.c., cu scandal.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, dar și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, Corina Corbu, au părăsit sala în care Comisia Juridică din Camera Deputaților dezbătea desființarea S.I.I.J. Cei doi au fost nemulțumiți de scandalul iscat între fostul președinte al comisiei, P.S.D.-istul Nicușor Halici, și actualul președinte al acesteia, U.S.R.-istul Mihai Badea, așa că au plecat, considerând că este o ședință nepotrivită pentru statutul de magistrat.

Lucrările Comisiei Juridice a continuat după ce scandalul a luat sfârșit și s-a dezbătut, într-un final, proiectul de lege, iar acesta a fost aprobat cu câteva amendamente, printre care și faptul că magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

„După câţiva ani, am putut face bilanţul şi vedem că am avut dreptate: S.I.I.J., înfiinţată în urma unei justificări întinse pe trei rânduri, s-a dovedit ineficientă! Înseşi bazele ei, de structură unică, centrală, au fost fundamental greşite. A fost doar un instrument folosit ca să-i intimideze pe magistraţi.

Parchetelor – D.N.A., D.I.I.C.O.T. sau Parchetul General, după competenţe – le vor reveni dosarele care-i privesc pe magistraţi.

Restabilim echilibrul în sistemul de justiţie, aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare“, a declarat ministrul Justiției, Stelian Ion, după votul în Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.