Nămolul din Lacul Techirghiol este cel mai bun nămol sapropelic din Europa, premiat la Paris, încă din 1924, fiind unul dintre cele mai de preţ daruri oferite de natură. Supranumit şi „Aurul Negru” al României, nămolul sapropelic din județul Constanța are beneficii miraculoase pentru sănătate.
Stațiunea Eforie Sud atrage ca un magnet, an de an, turiști din toate colțurile lumii, nu doar pentru a se relaxa la plajă, dar și pentru vestitele cure cu nămol. Vraja Mării by The Lake este locul ideal pentru pacienți. De ce? Băile reci cu nămol fac minuni pentru sănătate. Aici pacienții sunt tratați cu profesionalism, respect și beneficiază de servicii la cele mai înalte standarde europene. Asistența medicală este asigurată de o echipă de medici și asistente cu grad înalt de calificare.
Astfel, experți în sănătate au conceput pentru voi tratamente cu ajutorul cărora vă puteți bucura de toate facilitățile complexului balnear din Eforie Sud. Medicul șef conf.univ.dr. Camelia Ciobotaru, medic primar balneo-fizioterapie, reumatologie, doctor în științe medicale, fost director al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, ne-a dezvăluit, în cadrul unui interviu Focus Press, care sunt beneficiile nămolului sapropelic, ce proceduri se pot face pe plaja privată din Eforie Sud și de ce încurajează oamenii să facă o vizită la Vraja Mării by The Lake.
„Avem un loc chiar pe plaja lacului din Eforie Sud unde se aplică nămolul în forma lui rece. În complexul Vraja Mării este nămol cald, sub diferite forme de aplicare. Însă, beneficiile nămolului sunt cunoscute și exploatate din plin încă din Egiptul Antic și acest lucru facem și noi acum. Paleta terapiei cu nămol s-a extins mult în decursul anilor, în sensul că se aplică atât rece, la malul Lacului Techirghiol și sub formă de nămol, fie în baie cu nămol, fie împachetări generale cu nămol, fie împachetări parțiale cu nămol – nămol cald, la diverse temperaturi. Nămolul de Techirghiol este un nămol de culoare neagră. Are o consistență ontuasă și el este format prin fauna și flora acvatică din lacurile sărate, în speță Lacul Techirghiol. Eu îl iubesc foarte mult și îi spun bijuteria litoralului și chiar a României„, susține medicul șef conf.univ.dr. Camelia Ciobotaru.
Potrivit medicului, beneficiile terapiei cu nămol sunt multiple și aici ne referim la ameliorarea simptomatologiei dureroase, a inflamațiilor, a mobilității articulare. Are un efect benefic în unele afecțiuni dermatologice, iritații locale sau, foarte important, în terapia pacienților cu psoriazis. Nămolul are un efect spectaculos la pacienții cu leziuni psoriazice. De asemenea, nămolul este folosit pentru efectele lui analgezice, în afecțiunile ginecologice, anexite, metroanexite.
„Oricine are indicația terapiei cu nămol, cu avizul medicului, poate beneficia de această procedură. De asemenea, dacă medicul ginecolog recomandă tratament cu nămol în stări de infertilitate sau sterilitate secundară, atunci acestea își găsesc locul unui tratament foarte bine organizat, foarte bine structurat. Terapia cu nămol este asociată de multe ori și cu celelalte mijloace terapeutice din această specialitate amplă pe care o reprezentăm, de reabilitare sau recuperare medicală, la care se adaugă și cadrul natural pe care îl avem aici, la complexul Vraja Mării și pe plaja de la Eforie Sud, unde este foarte curat, foarte bine organizat în sensul terapiilor. Există locuri amenajate pentru aplicația de nămol, sub formă de masaj sau aplicații parțiale de nămol. De asemenea, avem o paletă de procedură de electroterapie care se poate aplica tot acolo, la nivelul plajei. Sunt pacienți care vin de foarte mulți ani la noi, fie în complex, fie pe plajă, pentru nămolul rece și apreciază în mod deosebit ce facem noi aici. Revenirea acestora este o notă favorabilă, o notă bună pentru tot acest complex, pentru personal, medici, asistente, personalul ajutător, organizarea circuitelor. Este un loc unde se poate găsi sănătatea sau se poate întreține funcționalitatea sistemului locomotor”, ne-a declarat conf.univ.dr. Camelia Ciobotaru.
Ce pacienți ajung în atenția medicilor de la Vraja Mării și care este patologia predominantă? „Este patologia aparatului locomotor, fie reumatismală, fie post-traumatică. Avem și copii în tratament destul de des. Avem pacienți copilași, care sunt cu diverse tulburări de statică vertebrală sau sechele după un traumatism„, potrivit conf.univ.dr. Camelia Ciobotaru. De la ce vârstă ajung copiii la Vraja Mării? „Să spun vârsta de 6 ani. Cam 5-6 anișori. Sunt copii și de 16 ani care vin la noi„, ne-a precizat medicul șef.
Ce terapii se pot face în regim ambulatoriu la Vraja Mării by The Lake? „Ce facem? Bineînțeles că, în primul rând, folosim nămolul și îl aplicăm sub diverse forme. Aplicăm nămolul în funcție de pacient, de ce boli asociate are, de vârstă. Facem electroterapie. Beneficiem de aparatură modernă. Hidrotermoterapie, de exemplu. Sunt pacienți care nu agreează nămolul. Extrem de rar se întâmplă acest lucru. Ei vin în mod special pentru nămol, dar sunt pacienți care nu-l tolerează și atunci găsim alte metode. De exemplu, aplicăm parafina. Parafina se poate aplica oriunde în țara noastră, dar nămolul nu și îmbinăm și această aplicare de termoterapie, masaj. Sunt foarte multe forme de masaj, începând de la masajul medical clasic până la masajul cu nămol”, ne-a explicat medicul șef Camelia Ciobotaru.
De asemenea, kinetoterapia este o metodă terapeutică extrem de importantă pentru foarte mulți pacienți, mai ales pentru cei care se prezintă la medic cu sechele post-traumatice. „Este o terapie de bază. De asemenea, folosim aplicațiile cu ozon. Ozonul îl folosim sub mai multe forme, începând cu injecțiile subcutanate cu ozon, autohemoterapie majoră cu ozon și chiar insuflații. De asemenea, sauna cu ozon este ceva deosebit, fiind o procedură solicitată în special de către doamne. Doamnele doresc să mai slăbească puțin și atunci apelează la saună. Și, în plus, la noi se adaugă și efectele benefice ale ozonului”, susține medicul șef.
De ce încurajează medicul pacienții să vină la Vraja Mării by The Lake? „Există o regulă de aplicare a nămolului rece. Nu se aplică haotic. Nămolul rece are niște etape de aplicare, începând cu expunerea la soare atunci când se produce o încălzire a organismului și o vasodilatație, ca să explic de ce facem acest lucru. Apoi se pune nămolul rece și organismul are o altă modificare a circulației – vasoconstricție. Prin expunerea la soare are loc o vasodilatație, iar după ce se intră în apa rece a lacului discutăm de o vasoconstricție, un joc vascular benefic pentru circulația periferică și nu numai pentru cea periferică. Și, foarte important, crește rezistența la îmbolnăvire, crește imunitatea organismului. Este un exercițiu sau o metodă de terapie foarte complexă și cu efecte deosebite„, susține dr. Camelia Ciobotaru.
Vraja Mării by The Lake
Persoanele care folosesc nămolul rece au observat efectele benefice de tonifiere, de creștere a rezistenței la îmbolnăvire și solicită aceste tratamente. Însă, orice exces poate deveni agresiv pentru organismul nostru, inclusiv expunerea prelungită la soare. La pacienții cu psoriazis efectul nămolului este spectaculos chiar din primele 2-3 zile de expunere la soare. „Ideal ar fi 10-12 ședințe legate, una după alta. Noi facem tratamente la bolnavii cu psoriazis, la indicația medicului specialist. În ceea ce privește tratarea pacientelor cu diverse afecțiuni ginecologice, numai medicul ginecolog este cel care precizează dacă se indică sau nu tratament balnear, cu apă de ghiol, cu nămol rece sau nămol cald. Terapia noastră cu nămol are un rol adjuvant„, susține dr. Camelia Ciobotaru.
Medicul recomandă o consecvență în efectuarea tratamentului acolo unde există indicația. „Bolnavii cu afecțiuni cardiace și neurologice nu au întotdeauna această indicație. Este necesar consultul medical. La Complexul Vraja Mării avem un colectiv de medici tineri și foarte bine pregătiți. Toți sunt medici primari, chiar cadre didactice. Ne străduim să găsim o soluție oricât de dificil ar fi cazul respectiv astfel încât, prin mijloacele noastre care nu sunt puține, dar sunt extrem de benefice. În decursul timpului noi am observat că aplicarea lor îmbunătățește viața bolnavului. Este foarte important acest lucru. Ajung bolnavi să se autoîngrijească, să nu mai depindă în totalitate de un însoțitor. Acestea sunt succese pe care le-am observat. Susțin cu toate sinceritatea beneficiile tratamentului balnear și în general tratamentul fizical-kinetic. Pacienții sunt în general de vârsta a doua sau a treia, dar există și celelalte extreme – copii și persoane foarte tinere„, a conchis medicul șef Camelia Ciobotaru.
Cu alte cuvinte, evadați din agitația Constanței și veniți la Vraja Mării by The Lake, să vă bucurați de o plajă exclusivistă, locul în care veți beneficia de:
- saună cu ozon,
- oncțiuni cu nămol,
- kinetoterapie,
- electroterapie,
- masaj.
Băile reci cu nămol vă așteaptă de luni până sâmbătă. Accesarea terapiilor implică o evaluare premergătoare. Terapiile sunt disponibile între orele 09:00 – 18:00, cu o pauză între orele 13:00 – 14:00. Programările se pot face la numărul de telefon: 0241.747.916. În concluzie, scăpați de stresul cotidian și veniți să vă relaxați la Vraja Mării by The Lake.
Alexandra VASILE