Vultur dintr-o specie rară, atacat de câinii maidanezi de la o groapă de gunoi din județul Constanța

0
1105
sursa foto: Fundaţia Visul Luanei

În urmă cu trei săptămâni Centrul Agigea Bird Observatory a ajuns în posesia unui vultur negru (Aegypius monachus) salvat de un voluntar care monitorizează această specie, de pe o groapă de gunoi din județul Constanța, în timp ce acesta era atacat de câțiva câini comunitari.


Această specie dispărut din România în urmă cu aproximativ 100 de ani fiind otrăvită, iar cel capturat provine dintr-un proiect LIFE de reintroducere a vulturilor negri în Bulgaria, gestionat de organizația Zeleni Balkani.

„Individul, care este o femelă tânără de 3 ani, purta atât inele de identificare, cât și un dispozitiv de monitorizare GPS, a fost eliberat la sfârșitul lunii aprilie a.c., și în căutare de zone de hrănit a ajuns pe teritoriul României, unde din păcate nu a reușit să se hrănească corespunzător.


Vulturii sunt necrofagi și consumă leșuri în principal de animale mari, iar pe lângă faptul că România nu mai are ierbivore sălbatice mari, legea nu permite ca animalele domestice să fie lăsate să de descompună natural, acestea fiind o sursă de hrană în alte țări.


Odată capturat a fost adus la Centrul nostru unde s-a constatat că este într-o stare avansată de emaciere (slăbire), dar fără a fi rănit. După ce a fost îngrijit și a reușit să ia 20% în plus din greutatea inițială, am contactat organizația care l-a eliberat pentru a-l trimite înapoi.
Cu acordul Garda Naţională de Mediu, ieri colegii noștri au transportat pasărea la Sliven- Bulgaria unde există o volieră de recuperare și eliberare pentru vulturi”
, transmit reprezentanții Centrului Agigea Bird Observatory.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.