Zakopane, capitala VLAHILOR din Polonia. Moștenirea culturală cu rădăcini în spațiul românesc

0
119
Zakopane - Foto: Ioan Radu Gava

Granițele actuale ale României nu au reprezentat dintotdeauna un motiv de segregare al spațiului etno-cultural românesc. În perioada Evului Mediu, prin procesul de transhumanță, valorile culturale românești au ajuns dincolo de granițele țărilor românești de la acea vreme, chiar în sudul Poloniei și nordul Cehiei și Slovaciei.

Chiar dacă subiectul de față a mai fost abordat de istorici sau etnografi, media din România a vorbit foarte puțin despre moștenirea valahă din sudul Poloniei. Referiri la toponimia valahă din Carpații nordici au fost publicate în cartea Toponimie românească și internațională (I. Nicolae & B. Suditu) în anul 2008, cu privire la numele de locuri din Munții Bezchizi din Cehia. Pe de altă parte, au mai fost făcute cercetări de jurnaliștii de la Formula AS, dar și de profesorul Avram Fițiu de la Cluj.

Întreaga regiune montană din Polonia, cu precădere la sud de Cracovia, prezintă numeroase toponime care au substrat românesc. De exemplu, Łopuszna, foarte asemănător cu denumirea românească Lăpușna, sau Bukowina, o regiune din același spațiu sud-polonez. Totodată, Nowy Targ, un mic oraș în zona Munților Tatra, prezintă o importantă origine stră-românească, valahă. De asemenea, la o cercetare mai amănunțită a Google Maps, de partea cealaltă a graniței, în Cehia, există orașul Valašské Meziříčí (Mezericiul Vlăhesc în traducere), capitala vlahilor din Cehia.

Zakopane, capitala vlahilor din Polonia

Deși aveam informații privitoare la existența unei puternice influențe valahe în sudul Poloniei, nu aș fi crezut că aceasta e atât de pregnantă atât la nivel lingvistic, cât și la nivel de port tradițional și produse alimentare. O călătorie la Cracovia, în anul 2017, m-a făcut să constat diferențe foarte marii între polonezii din Cracovia și polonezii din Zakopane, stațiunea montană din sudul Munților Tatra.

Dacă ar fi să compar regiune, din punct de vedere peisagistic, sudul Poloniei se aseamănă, într-o oarecare măsură, cu zona culoarului Rucăr-Bran sau cu zona pasului Tihuța din Carpații Orientali. De asemenea, Munții Tatra reprezintă o barieră orografică prin masivitatea lor.

Pentru a citi întregul articol accesați DC NEWS!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.