Zeci de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, la Constanța, de la debutul pandemiei până în prezent

0
2436
Foto-Arhivă

Zădărnicirea combaterii bolilor constituie o infracțiune prevăzută de legea penală din România. Şi la Constanța au fost înregistrate cazuri de acest gen, îndeosebi în contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit unui răspuns primit din partea reprezentanților IPJ Constanța, începând din primăvara anului trecut, când în România a fost instituită starea de urgență, urmată de starea de alertă, și până în prezent, în județul nostru au fost întocmite un număr de 41 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

De remarcat că, până în prezent, niciun astfel de dosar, înregistrat în județul Constanța, nu a ajuns în instanță, toate fiind încă în faza de urmărire penală, în timp ce în județul vecin, Tulcea, două cauze au ajuns în instanță și sunt în stare de judecare.

La Constanța, fie că a fost vorba despre despre nerespectarea carantinei de către persoane confirmate cu boala COVID-19, fie că a fost vorba despre alte acțiuni în urma cărora polițiștii au constatat că sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracțiuni, iată că vorbim despre 41 de dosare penale care au ajuns mai departe pe masa procurorilor.

Potrivit IPJ Constanța, cele mai multe infracțiuni privind zădărnicirea combaterii bolilor au fost depistate pe parcursul anului 2020, pentru care au fost deschise  30 de dosare, în timp ce pentru anul în curs au fost întocmite doar 11 dosare.

Însă, numărul acestora ar putea să crească, dat fiind că până la sfârșitul anului mai sunt mai bine de două luni, iar perioada restricțiilor este în plină ascensiune.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.