Zelca, la un pas de a putea continua să construiască pe un teren retrocedat prin dispoziția desființată de Curtea Supremă, în baza PUZ-ului pe care vrea să îl revoce primarul Chițac

0
3046
Foto cu rol ilustrativ

Curtea de Apel Constanța a respins definitiv solicitarea firmei lui Costică Zelca de obligare a Primăriei Constanța să emită acordul Direcției Patrimoniu și Cadastru pentru a putea construi un imobil de apartamente de vacanță cu opt etaje, în Mamaia Nord.

SC STOP SRL deține un teren de 1.233mp pe Aleea Argos numărul 3, în Mamaia Nord, pe care vrea să construiască un imobil de apartamente de vacanță, cu opt etaje.

Suprafața a fost acordată în compensare pentru terenuri deținute de către proprietari deposedați abuziv în perioada comunistă, prin Dispoziția primarului Radu Mazăre nr. 3332/09.12.2003, către cesionara de drepturi Holland Development SRL. Ulterior, firma l-a înstrăinat către Dominic Mar SRL și către R.D.O. International Consulting, iar în 2014 le-a cumpărat SC STOP SRL.

În ianuarie 2016, Primăria a emis autorizație de construire pentru a se ridica aici un imobil de apartamente de vacanță, cu regim de înălțime P+1E. Iar în 2018 firma lui Costică Zelca a solicit un certificat de urbanism pentru modificare proiectului, astfel încât să poată construi o clădire cu opt etaje. Acesta e fost eliberat, conform Planului Urbanistic Zonal aprobat prin Hotărârea Consiliului Local 121/24.05.2013 (pe care primarul Vergil Chițac vrea acum să o revoce sau suspende), dar Municipalitatea i-a solicitat obținerea avizului din partea Direcției Patrimoniu și Cadastru. Iar în 2019, Direcția i-a răspuns doar că terenul a fost retrocedat prin dispoziția desființată de Înaltă Curte de Casație și Justiție.

Așa că SC STOP SRL s-a îndreptat în instanță pentru a obține acest aviz, amendarea Primăriei și plata de penalități. Pe fond, însă, nu a avut succes, dar apoi Curtea de Apel Constanța i-a admis recursul și a trimis cauza spre rejudecare. Iar Tribunalul a stabilit că Primăria trebuie să îi emită avizul pentru terenul din Mamaia Nord, în vederea construirii.

Tribunalul a apreciat că desființarea dispoziției de retrocedare, față de care SC STOP SRL are calitatea de terț, nu implică în mod necesar desființarea titlului de proprietate al reclamantei, câtă vreme o instanță judecătorească nu s-a pronunțat în mod definitiv în acest sens.

În plus, la data formulării cererii de emitere a avizului pentru construire, firma se prevala de un titlu de proprietate valabil, iar până la momentul judecării cauzei Primăria nu a învederat instanței că a demarat și finalizat o procedură de anulare a contractului de vânzare-cumpărare din 2014, prin care SC STOP SRL a dobândit dreptul de proprietate asupra terenului din Mamaia Nord, conform portalului Institutului Român pentru Informații Juridice, www.rolii.ro.

Fericirea n-a durat, însă, mult că, într-un final, magistrații au admis recursul Primăriei, au casat în tot sentinţa recurată şi rejudecând, au respins, definitiv, cererea firmei lui Zelca.

Reamintim că SC STOP SRL are ca asociați pe Costică Zelca (90% din părțile sociale) și pe Silvia Zelca (10%). Administratorul său este Adrian Zelca. Firma are ca domeniu de activitate preponderent „Hoteluri și alte facilități de cazare similare“, deținând Hotelurile Oxford, Malibu și Complexul Summerland. În 2020 a realizat o cifră de afaceri de peste 12,2 milioane de lei și un profit net de aproape 100.000 de lei, având un număr mediu de 98 de angajați.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.