Trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene: a încheiat contracte cu 44 de primării din județele Constanța și Tulcea pentru servicii fictive

0
4785
Sediul DNA Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Un afacerist a fost trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene nerambursabile. Este vorba despre Mihai Halep, administrator al SC DDD FAST COMPLET SRL, care a obținut fonduri de peste două milioane de lei de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Procurorii DNA îl acuză pe Mihai Halep de săvârșirea infracțiunilor de participație improprie, la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete în formă continuată, participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată, prin care a obținut pe nedrept de fonduri europene în cuantum de  2.723.174 lei, reprezentând fonduri nerambursabile, pentru prestări de servicii fictive. Mai mult, cel în cauză este suspectat și de participație improprie la infracțiunea de schimbare a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2012-2013, în scopul de a obține în mod injust sume de bani de la APIA, afaceristul, având calitatea de administrator al SC DDD FAST COMPLET SRL, ar fi încheiat contracte cu 44 de primării din județele Tulcea și Constanța, ce au avut ca obiect dezinfecția, dezinsecția, deratizarea, fertilizarea pășunilor și a primit banii din fonduri europene.
 
În acest context, inculpatul ar fi semnat procese-verbale de recepție a lucrărilor în care se atesta, în mod nereal, prestarea serviciilor contractate.
 Urmare contractelor încheiate, folosirii proceselor-verbale de recepție false și schimbării destinației de fonduri europene, societatea comercială administrată de inculpat ar fi primit suma totală de 2.723.174 lei, reprezentând fonduri nerambursabile, pentru prestări de servicii fictive.

De precizat că pentru două primării din județ, au fost și unele incoveniente. Potrivit datelor obținute de anchetatori, la Primăria Oltina nu s-a încheiat dovadă de recepție, iar la Primăria Crucea, la unul din cele 3 contracte plătite din fonduri europene, nu s-a întocmit dovadă de recepție.

Dosarul fost trimis în instanță în luna octombrie a acestui an, iar joi, 25 noiembrie, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea efectuării actelor de urmărire penală și a materialului probator, motiv pentru care a dispus începerea cercetării judecătorești. Decizia judecătorului din Cameră Preliminară poate fi contestată de inculpatul în cauză.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.