Ziua și minimul istoric pentru leul românesc: scumpiri în lanț!

0
33

Criza politică declanșată în coaliția de la guvernare lovește puternic și leul. Moneda națională a coborât la un nou minim istoric.

Cursul anunțat de BNR este de peste 4 lei și 94 de bani pentru un euro. Deprecierea accentuată din ultimul timp trebuie să scumpi în lanț pentru noi toți, de la produsele alimentare, până la carburanți, utilități și credite bancare.

Ne așteaptă un nou val de scumpiri până la sfârșitul anului. Producătorii spun că au costuri de producție în creștere din cauză că vor plăti chiar și cu 150% mai mult pentru gaze și energie electrică de la 1 octombrie. Și mâncarea din import e tot mai scumpă, arată statisticile internaționale.

Producătorii din industria alimentară reclamă că vor avea cheltuieli mai mari cu utilitățile și pregătesc noi creșteri de prețuri. Unii dintre ei au fost înștiințați de furnizori că gazul natural se va scumpi cu 40% până la 80%, de la 1 octombrie. Și prețul energiei electrice ar urma să crească cu 50% până la 150%.

Dragoș Frumosu, preşedinte Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, susține că: “Creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze va conduce necondiţionat la o creştere a preţului la alimente cu 10% şi discutăm pe mediu. Pentru că vor fi şi creşteri mai mari de 20%-25% la panificaţie, carne de porc, preparate din carne“.

Unele organizații de producători din sectorul legume-fructe au anunțat deja prețuri mai mari cu 15% până la 25% din cauza facturilor mai mari la utilități. Ar fi un nou val de scumpiri, după cele din prima parte a anului.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.