200 de persoane vaccinate într-o singură zi la Mangalia: a fost administrată și doza de rapel cadrelor medicale de la Sanatoriul Balnear

0
371
Spitalul Mangalia

Etapa a doua din cadrul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 se află în plină desfășurare în centrele din județul Constanța, iar persoanele programate sunt vaccinate conform procedurilor.

La Mangalia, centrul de vaccinare este amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare, iar la fel ca și în celelalte centre din județ au fost semnalate probleme legate de dozele de vaccin, în sensul că acestea întârzie, formându-se cozi la ușa centrelor.

Potrivit reprezentanțiilor Instituției Prefectului Județului Constanța, necesarul de doze este solicitat de către coordonatorul centrului de vaccinare în funcție de numărul de persoane programate pe platforma națională (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/). Aprovizionarea se face bisăptămânal, în zilele de marți și vineri.

Însă, după cum a adus în atenția cititorilor ziarul Focus Press, au existat probleme legate de programarea pe platforma menționată mai sus, fiid înregistrate erori grave: ori nu se încărca pargina respectivă, ori au fost programate mult mai multe persoane decât fusese stabilit inițial, cum s-a întâmplat la Cernavodă (vezi AICI)

În spațiul public au apărut fotografii, ca și în cazul situației create la Cernavodă, cu persoane care așteptau la ușa centrului de vaccinare de la Mangalia, în număr mare.

”Referitor la fotografiile apărute în spațiul public de la Centrul de Vaccinare Mangalia, facem precizarea că foarte mulți cetățeni au venit la centru pentru a se programa pentru vaccinare”, spun reprezentanții Prefecturii Județului Constanța.

Contactată de Focus Press, coordonatoarea campaniei de vaccinare din Mangalia, dr. Paula Untaru a declarat că în zilele în care se aduce necesarul de doze de vaccin, oamenii vin devreme la vaccinare, deși dozele întârzie: ”Dozele sosesc în jurul orei 10.00- 11.00, iar persoanele programate pentru vaccinare ajung devreme la centru de vaccinare anti-COVI-19, tocmai că așa au fost programate, dar noi am mai avut niște doze pe care le-am administrat persoanelor sosite de dimineață, plus că astăzi (nr. marți, 26 ianuarie a.c.) cadrele medicale din cadrul Sanatoriului Balnear primesc doza de rapel, tocmai de aceea sunt programate pentru vaccinare un număr de aproximativ 200 de persoane”, a declarat aceasta.

”În ceea ce privește alocarea dozelor de vaccin, reiterăm că, potrivit procedurilor și instrucțiunilor CNCAV, aduse la cunoștința DSP-urilor, a coordonatorilor centrelor de vaccinare și a opiniei publice, stabilirea necesarului de doze se realizează pentru o perioadă de trei zile, în baza programărilor existente în platforma electronică de programare. La acest necesar, se adaugă numărul de doze pentru vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, netransportabile și a persoanelor fără adăpost. Situația apărută în această dimineață (marţi – n.r.) la Centrul de Vaccinare Mangalia a fost determinată de schimbarea procedurilor de recepție / transmisie a dozelor de vaccin. 738 de doze de vaccin au ajuns astăzi la Centrul de vaccinare din Mangalia. Totodată, STS trimite sms-uri persoanelor programate, în care sunt informate că programările se vor decala”, au precizat ulterior reprezentanții Prefecturii Constanța.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.